, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Αλτσχάιμερ: Τι συμβαίνει όταν η μνήμη «σωπαίνει» σε νεαρή ηλικία

Της Κοραλίας Μπρανιώτη
Η 21η Σεπτεμβρίου, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ με στόχο να αποτελέσει αφορμή για ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση σχετικά με την πιο συχνή μορφής άνοιας που αποτελεί μείζον ιατρικό ζήτημα. Τα τελευταία χρόνια, τα περιστατικά αυξάνονται, ενώ τα συμπτώματα εμφάνισης της νόσου ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία του ασθενή. «Η άνοια δεν αφορά μόνο την τρίτη ηλικία. Δυστυχώς, πλέον, φτάνουν στα ιατρεία μας και νέοι άνθρωποι, γύρω στα 50- 60, και εκεί είναι που η άνοια εισβάλει με άγριο τρόπο», εξηγεί στην Karfitsa, η κλινική ψυχολόγος και επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Απασχόλησης Ατόμων με Διαταραχές Μνήμης, που υπάγεται στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με την ίδια, όταν η νόσος «χτυπά» σε νεαρή ηλικία, η διαδοχή της συμπτωματολογίας είναι τελείως διαφορετική από ότι στους ηλικιωμένους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, εντοπίζεται έντονη κατάθλιψη και έντονο στρες, ενώ, την ίδια ώρα, συνεχίζουν να έχουν ενσυναίσθηση του τι συμβαίνει γύρω τους.
Αντιθέτως, οι ασθενείς της τρίτης ηλικίας αρχικά αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη βραχύχρονη μνήμη και αδυνατούν να συγκρατήσουν πληροφορίες του παρόντος. Παράλληλα, μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα προσανατολισμού σε γνωστούς δρόμους, μείωση της κρίσης, συμπεριφορικές διαταραχές, και φαινόμενα παραλογισμού ή παράνοιας. Ωστόσο, τα συμπτώματα γίνονται αντιληπτά σταδιακά και όχι απότομα ή επιθετικά.
«Σε κάθε περίπτωση, οικογένεια και συγγενείς, θα πρέπει να ανησυχούν όταν ο δικός τους άνθρωπος δε μπορεί να φέρει σε πέρας λειτουργίες οι οποίες ήταν βασικές και αυτοματοποιημένες, όπως και όταν επαναλαμβάνει τις ίδιες ερωτήσεις που έχουν ήδη απαντηθεί. Είναι χρήσιμο, πάντως, να γίνεται προληπτικός έλεγχος σε κάθε περίπτωσεις», τονίζει η κ.Αγγέλου.
Το Κέντρο Απασχόλησης πραγματοποιεί, κάθε Τετάρτη, Ιατρείο Μνήμης το οποίο λειτουργεί από το 2002 και δέχεται ανθρώπους οι οποίο βρίσκονται στα αρχικά και μέσα στάδια της ασθένειας. Το κέντρο είναι διαμορφωμένο έτσι, ώστε να θυμίζει σπίτι και έχει καθημερινή λειτουργία με δραστηριότητες οι οποίες έχουν σκοπό να κρατήσουν κοινωνικά ενεργούς τους ασθενείς και να αποφορτίσουν τους φροντιστές.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.