, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Αλ. Τσίπρας: Η Αριστερά δεν πούλησε τη Μακεδονία!

Μήνυμα κατά του εθνικισμού και της μισαλλοδοξίας έστειλε από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο.  Ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε της Συμφωνίας των Πρεσπών, επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και άσκησε έντονη κριτική στην στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις προοπτικές της οικονομίας, μετά την ολοκλήρωση των μνημονίων.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στην ομιλία του, που άρχισε με καθυστέρηση περίπου 1,5 ώρας, ότι «η κυβέρνηση έβγαλε από τον λαιμό του λαού τη μνημονιακή θηλιά» και επεσήμανε ότι «βαδίζουμε προς τη δίκαιη ανάπτυξη». «Έβαλαν τη χώρα στα μνημόνια», σημείωσε αναφερόμενος στις προηγούμενες κυβερνήσεις, «και εμείς την απελευθερώσαμε. Καταρράκωσαν την αξιοπρέπεια και την περηφάνια των Ελλήνων. Εμείς την ανακτήσαμε. Μετέτρεψαν την Ελλάδα σε ουραγό των διεθνών εξελίξεων. Εμείς την αναδεικνύουμε σε ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο κ. Τσίπρας. Και πρόσθεσε: «Προστατεύσαμε τους πιο αδύναμους, μοιράσαμε πιο δίκαια τα βάρη και επαναφέραμε τη δικαιοσύνη».

Ακολούθως ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη και υπογράμμισε πως δεν είναι «πόλη της ακροδεξιάς και του μίσους». Και συμπλήρωσε: «Δεν θα επιτρέψουμε στους απατεώνες της πολιτικής, που λεηλάτησαν τη χώρα, να ντύνονται με χλαμύδες και περικεφαλαίες και να παριστάνουν τους υπερπατριώτες, χέρι – χέρι με τους ναζί της Χρυσής Αυγής».
«Ανοίξαμε δρόμους»
Αναφερόμενος στην κυβέρνησή του, τόνισε ότι πολλοί είχαν αμφισβητήσει την επιτυχία της. «Αποδείξαμε ότι έκαναν λάθος. Άλλοι διακήρυσσαν ότι επειδή δεν έχουμε πείρα διακυβέρνησης, διότι δεν προερχόμαστε από πολιτικά τζάκια, είναι προδιαγεγραμμένο να αποτύχουμε. Αποδείξαμε ότι έκαναν λάθος. Όλοι τους έκαναν λάθος», ενώ εξέφρασε την άποψη πως «δεν παραδοθήκαμε ούτε στους δανειστές, ούτε στα συμφέροντα. Παλέψαμε, ματώσαμε κι ανοίξαμε δρόμους».
Δεν παρέλειψε να επισημάνει, επιπλέον, ότι «η έξοδος από τα μνημόνια είναι μια μακρά πορεία παρεμβάσεων, ακόμα και μέσα στο πιο ασφυκτικό πλαίσιο» και παρέθεσε ως παράδειγμα, μία σειρά κυβερνητικών αποφάσεων. Ο κ. Τσίπρας έκανε ειδική μνεία και στο ζήτημα των συντάξεων, τονίζοντας ότι όχι μόνο καταργήθηκαν οι ψηφισμένες περικοπές για το 2019, αλλά 620.000 συνταξιούχοι θα δουν αύξηση στις συντάξεις τους. «Τις πρώτες μέρες της μεταμνημονιακής Ελλάδας, τις πρώτες 100 δικές σας και δικές μας μέρες, δείχνουμε όλοι το πραγματικό μας πρόσωπο» πρόσθεσε με νόημα, αφού αναφέρθηκε στην καταβολή των αναδρομικών και στην απόδοση του κοινωνικού μερίσματος. Τόνισε ακόμα ότι «εμείς δεν ερωτευτήκαμε τα μνημόνια».
«Η Αριστερά δεν πουλάει τη Μακεδονία»
Εκτενή αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στο Μακεδονικό. «Για 25 ολόκληρα χρόνια, οι εθνικισμοί και στις δύο πλευρές των συνόρων, δυναμίτιζαν κάθε προσπάθεια επίλυσης» τόνισε, ενώ υπενθύμισε με νόημα ότι «διάφοροι πατριδοκάπηλοι και κήρυκες του μίσους έχτισαν πολιτικές καριέρες». Αντιθέτως, σύμφωνα με τον ίδιο, «εμείς ήρθαμε να δώσουμε λύση προς όφελος της Ελλάδας, της Μακεδονίας μας, προς όφελος των Βαλκανίων, προς όφελος της ειρήνης, της συνεργασίας και της συν-ανάπτυξης στην περιοχή μας». Και συνέχισε: «Η συμφωνία των Πρεσπών, βάζει τέλος στην παραχάραξη της ιστορίας μας. Κλείνει οριστικά και αμετάκλητα, τη προσβλητική οικειοποίηση της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας. Κλείνει οριστικά και αμετάκλητα τη παραδοξολογία του αλυτρωτισμού από την ΠΓΔΜ, με τρόπο σαφή και καθαρό ο οποίος από εδώ και στο εξής θα αποτυπώνεται και στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας».

Επεσήμανε ακόμα ότι «δεν πουλάει, η Αριστερά τη Μακεδονία. Σώζει η Αριστερά τη πολιτισμική και ιστορική κληρονομιά της ελληνικής Μακεδονίας. Αυτό κάνει η Αριστερά με τη Συμφωνία των Πρεσπών».
Κριτική στον κ. Μητσοτάκη
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός άσκησε έντονη κριτική στον κ. Μητσοτάκη, επισημαίνοντας τα εξής: «Δεν μπορεί κάποιος να περιμένει πολλά από τις δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος. Τι να περιμένει κανείς από τον κ. Μητσοτάκη; Τον φιλελεύθερο, τον ευρωπαϊστή, που κάποιοι ίσως και να πίστεψαν ότι θα αλλάξει τη θλιβερή εικόνα που κληροδότησε στη ΝΔ ο κ. Σαμαράς; Να μετατρέπει με τις ευλογίες Σαμαρά, Βορίδη και Γεωργιάδη, την ιστορική παράταξη της κεντροδεξιάς, σε ακροδεξιά σέχτα».
«Μακεδονία ξακουστή»

Κατά την ομιλία του κ. Τσίπρα επικράτησε μικροένταση, όταν ένα άτομο από το πλήθος σηκώθηκε όρθιος και άρχισε να τραγουδάει το «Μακεδονία Ξακουστή του Αλεξάνδρουη χώρα». Αμέσως έσπευσαν αστυνομικοί και τον απομάκρυναν από τον χώρο. Ο πρωθυπουργός συνέχισε την ομιλία του τονίζοντας πως και οι αντίθετες φωνές είναι ευπρόσδεκτες στη συγκέντρωση.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.