, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ανάπτυξη, το «κλειδί» της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων

Από την πρώτη στιγμή σε αυτήν εδώ τη στήλη επισημάναμε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα περιθώριο για να χάσει χρόνο. Κι όπως δείχνουν οι πρώτες κινήσεις του πρωθυπουργού και των υπουργών, αυτό είναι κάτι που έχει γίνει πλήρως αντιληπτό. Άλλωστε, φρόντισαν και οι «θεσμοί» να στείλουν τα απαραίτητα μηνύματα, πως η κανονικότητα της χώρας –η οικονομική εν προκειμένω– απαιτεί μία σειρά πραγμάτων.
Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
Πρώτη προτεραιότητα για τη χώρα παραμένει η προώθηση και ολοκλήρωση εκείνων των μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψουν στην οικονομία να ανασάνει και να πάρει μπρος.
Για παράδειγμα, οι επενδύσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα να πέσει «φρέσκο» χρήμα στην αγορά, να ενισχυθούν τα κρατικά ταμεία και κυρίως να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας που δεν θα είναι συμβάσεις ορισμένου χρόνου με το Δημόσιο και με βασικό μισθό για τους απασχολουμένους.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον μεγαλοεπιχειρηματία Σπύρο Λάτση για να «ξεκλειδώσει» η επένδυση στο Ελληνικό. Στην περίπου μιάμισης ώρας συνάντηση, οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να ξεκινήσει η υλοποίηση της επένδυσης, μέσα από συγκεκριμένα βήματα που θα άρουν όλα τα εμπόδια που καθυστέρησαν την έναρξη του έργου. Δεν είναι εύκολο, είναι όμως απαραίτητο.
Την ίδια ώρα, οι υψηλοί στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι ίσως το μεγαλύτερο βαρίδι που άφησε η κυβέρνηση Τσίπρα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Για τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο, αποτελεί κομβικό ζήτημα μία συμφωνία με τους δανειστές για τη μείωσή τους, ώστε να μπορέσουν να εφαρμόσουν την αναπτυξιακή τους πολιτική, απελευθερώνοντας (κυρίως) δημοσιονομικό χώρο για φοροελαφρύνσεις. Δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί, ωστόσο, εάν η νέα κυβέρνηση δείξει από τους πρώτους κιόλας μήνες ότι είναι αξιόπιστη και προωθεί τις επενδύσεις, τότε εκτιμάται ότι μπορεί να κερδηθεί το στοίχημα της χαλάρωσης των όρων λιτότητας. Όλοι, πλέον, αντιλαμβάνονται ότι τα κρατικά ταμεία πρέπει να γεμίζουν με χρήμα από επενδύσεις και ανάπτυξη κι όχι από υπερφορολόγηση.
Όσοι παρακολούθησαν το Συνέδριο του «Economist» αντιλήφθηκαν πως οι εκπρόσωποι των «θεσμών» έστειλαν στην Αθήνα το μήνυμα ότι πρώτα θα πρέπει να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις για την επίτευξη ανάπτυξης και μετά να υπάρξουν συζητήσεις για τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ακόμη και ο «σκληρός» επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, άφησε «παράθυρο» ανοικτό για να ξαναδούν τους στόχους για πλεονάσματα.
Οι ταχείς ρυθμοί, με τους οποίους έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση, δείχνουν ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Πρέπει όμως να συνεχιστούν, διότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.