, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Ανάσανε» η Θεσσαλονίκη τις ημέρες της καραντίνας

Ρεπορτάζ: Γιώργος Νεοχωρίτης
Η μείωση στις τιμές των αέριων ρύπων και συνεπακόλουθα η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με αποτέλεσμα ποιοτικότερο αέρα που αναπνέουμε, ήταν πάντα ζητούμενο για τις μεγαλουπόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, όπου πάντα αναζητούνταν τρόποι ώστε τα μέσα που επιβαρύνουν περισσότερο την ατμόσφαιρα να κυκλοφορούν λιγότερο. Στο πλαίσιο αυτό, ότι δεν μπορούσε να γίνει τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, παρά τις δυσκολίες που υπήρξαν το κατάφερε η καραντίνα και τα περιοριστικά μέτρα ενάντια στην εξάπλωση του κορονοϊου. Η μειωμένη κυκλοφορία Ι.Χ. αυτοκινήτων και διαφόρων ειδών οχημάτων, συνέβαλε σε μια πιο καθαρή ατμόσφαιρα στη πόλη. Θα μπορούσε να πει κάποιος πως η Θεσσαλονίκη «ανάσανε» εν μέσω καραντίνας.

Κλεισμένοι μέσα, όμως… με καθαρό αέρα
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας από την αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας, το προηγούμενο διάστημα των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, είχαμε εντυπωσιακές μειώσεις στις τιμές των αέριων ρύπων στη Θεσσαλονίκη.
Τα συγκριτικά αποτελέσματα των μετρήσεων για το διάστημα των 41 ημερών από τις 11 Μαρτίου έως και τις 20 Απριλίου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, απέδειξαν λόγου χάριν ότι είχαμε σημαντική μείωση των τιμών των αιωρούμενων σωματιδίων.
Μάλιστα η μείωση ήταν μεγαλύτερη στην περιοχή της Σίνδου φτάνοντας στο 25, 6%. Πρόκειται για μια ημιαστική περιοχή που «επηρεάζεται» κατά βάση από τα καυσαέρια των Ι.Χ. και ο δραστικός περιορισμός της κίνησης των οχημάτων, τόσο εντός αυτής της περιοχής όσο και στην εθνική οδό που βρίσκεται σε μικρή απόσταση ήταν βασικοί παράγοντες για τη μείωση των τιμών.
Στην περιοχή της Αγίας Σοφίας, στο κέντρο της πόλης, μια από τις επιβαρυμένες κυκλοφοριακά περιοχές, οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων μειώθηκαν μόνο κατά 14% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Αν και μειώθηκαν στο ελάχιστο οι εκπομπές των καυσαερίων, έπαιξαν το ρόλο τους οι κεντρικές θερμάνσεις που έως τις 20 Απριλίου τουλάχιστον, ήταν σε λειτουργία.
Εντυπωσιακές ήταν οι μειώσεις που κατεγράφησαν και σε ό, τι αφορά στο διοξείδιο του αζώτου. Σύμφωνα με στοιχεία από του Σταθμούς Μέτρησης, αν και ποτέ τα τελευταία χρόνια οι τιμές του διοξειδίου του αζώτου δεν υπερέβησαν τα επιτρεπόμενα όρια στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων μειώθηκαν έως και 58% στο Πανόραμα , έως 46% στην περιοχή του ΑΠΘ και έως 26,3% στην περιοχή του Κορδελιού.
 

Μέσοι όροι τιμών NO2 από 11/3 ως 20/4

ΣΙΝΔΟΣ

Α.Π.Θ.

ΠΑΝΟΡΑΜΑ

ΚΟΡΔΕΛΙΟ

ΑΓ. ΣΟΦΙΑ

2019

19,51

30,78

7,52

23,29

21,46

2020

16,32

16,68

3,17

17,17

19,12

μείωση

16,4%

46%

58%

26,3%

11%


Μέσοι όροι τιμών PM10c από 11/3 ως 20/4

ΣΙΝΔΟΣ

ΠΑΝΟΡΑΜΑ

ΚΟΡΔΕΛΙΟ

ΑΓ. ΣΟΦΙΑ

2019

33,32

19

33,71

36,27

2020

24,8

17,41

30,46

31,2

μείωση

25,6%

8,4%

9,6%

14%

 

Στόχος, επιστροφή στη κανονικότητα χωρίς επιστροφή στο νέφος
Όπως δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Γιουτίκα στη karfitsa «τα στοιχεία αυτά αποτελούν σοβαρή πρόκληση, ώστε να συμβάλουμε όλοι, πολίτες και φορείς, στη διατήρηση αυτού του χαμηλού επιπέδου στις τιμές των αέριων ρύπων , καθώς επιστρέφουμε στη νέα κανονικότητα».
Η Περιφέρεια προτείνει την χρήση εναλλακτικών μέσων μεταφοράς και επενδύσει προς αυτή τη κατεύθυνση. Στηρίζοντας την ηλεκτροκίνηση προχωρά στην προμήθεια των πρώτων ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων που θα ενταχθούν στο στόλο της Περιφέρειας. Ταυτόχρονα, χρηματοδοτεί όλους τους Δήμους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος για την προμήθεια ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Σε ό, τι αφορά ειδικότερα στο Δήμο Θεσσαλονίκης χρηματοδοτεί την αγορά πενήντα (50) ηλεκτροκίνητων οχημάτων και δικύκλων.
Ο πρώτος κοινόχρηστος σταθμός δωρεάν φόρτισης δύο ταυτόχρονα ηλεκτρικών αυτοκινήτων να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, μπροστά από το νέο κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην περιοχή του λιμανιού. Η αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών στις πρακτικές της Βιώσιμης Αστικής Μετακίνησης, έχει καταφέρει και καταστήσει θεσμό, τις ετήσιες εκδηλώσεις του «Voltáρω».

«Βήμα μπροστά» για αποτελεσματικότερους Βιολογικούς καθαρισμούς
Σύντομα, ξεκινά νέος γύρος συστηματικών ελέγχων και δειγματοληψιών στις 63 μονάδες βιολογικού καθαρισμού των 38 δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας. Μετά από 25 χρόνια λειτουργίας Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος έθεσε τις βάσεις του συστηματικού ελέγχου με μια σοβαρή προσπάθεια καταγραφής, χαρτογράφησης και ελέγχου των Μονάδων Βιολογικών Καθαρισμών των ΟΤΑ.
Πλέον υπάρχει ακριβή εικόνα, για το σύνολο των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων στην Περιφέρεια μας, των ελλείψεων και των προβλημάτων στον τρόπο λειτουργία τους.

Καθαρισμός εκβολών Λουδία
Στις 13 Μαϊου ξεκίνησαν εργασίες εκτεταμένης κλίμακας για τον καθαρισμό των εκβολών του ποταμού Λουδία, από φερτά υλικά και προσχώσεις, με τη χρήση ειδικού βυθοκόρου σκάφους. Πρόκειται για ένα έργο ζωτικής σημασίας για τους παράκτιους αλιείς και ειδικά για τους οστρακοκαλλιεργητές των Μητροπολιτικών Ενοτήτων Θεσσαλονίκης και Ημαθίας, που αντιμετώπιζαν σοβαρές δυσκολίες επί σειρά ετών στην καθημερινή τους πρόσβαση προς και από τις μονάδες τους εντός του Θερμαϊκού Κόλπου.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εξασφαλίζοντας σε συνεννόηση με τη
Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κονδύλια ύψους 250.000 ευρώ, αίρει το «απαγορευτικό» των προσχώσεων για τις 59 μονάδες οστρακοκαλλιέργειας long line και τα 110 σκάφη παράκτιας αλιείας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Πλήρης ετοιμότητα για αεροπυρόσβεση στη Βόρεια Ελλάδα
Στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών δράσεων υπήρξε μεγάλη κινητικότητα και από πλευράς Υφυπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) με τον Θεόδωρο Καράογλου να ανακοινώνει πως το κτίριο του Διοικητηρίου θα αναβαθμιστεί κατά δυο κατηγορίες ενεργειακής κατάταξης, με άμεσα οφέλη τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, των εκπομπών ρύπων και του λειτουργικού κόστους.
Για να μπορούμε όμως να έχουμε και να χαιρόμαστε μέρη με μεγάλη περιβαλλοντική ομορφιά και κάλος, θα πρέπει αυτά τα μέρη να είναι εφικτό να προστατευθούν και ένας από τους μεγάλους κινδύνους είναι η πυρκαγιά. Ο κ. Καράογλου επισκέφθηκε το Πεζοπόρο Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας της 2ης ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος και την 383 Μοίρα Εδικών Επιχειρήσεων Αεροπυρόσβεσης, στην 113 Πτέρυγα Μάχης. Εκεί πληροφορήθηκε πως η δύναμη του πεζοπόρου τμήματος είναι 180 άνδρες και μπορούν να μεταφερθούν αεροπορικώς σε οποιαδήποτε περιοχή όχι μόνο στη Β. Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη τη χώρα. Στη δύναμη της «383 Μοίρας» υπάρχουν 4 καναντέρ με προοπτική να γίνουν 7, ενώ αναμένεται να προστεθεί και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο. Το τελικό συμπέρασμα, σύμφωνα με τον διοικητή της «113 Πτέρυγας Μάχης», σμήναρχο ιπτάμενο Γεώργιο Φόρτη, είναι πως υπάρχει πλήρης ετοιμότητα σε ό,τι αφορά την αεροπυρόσβεση.
 
«Σιγά-σιγά αποκτούμε περιβαλλοντική συνείδηση»
Ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας σε δήλωση του στην karfitsa αναφέρεται στη λάθος περιβαλλοντική νοοτροπία που έχουμε ως χώρα, κάτι που φαίνεται να αλλάζει. Ενώ εξηγεί και τις επιλογές της περιφέρειας για έργα πνοής που αφορούν την περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής. Πιο συγκεκριμένα τονίζει, «Η προστασία του περιβάλλοντος είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση που κρίνει και καθορίζει κάθε στιγμή της καθημερινότητας μας. Δυστυχώς στη χώρα μας δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει. Σε αντίθεση με άλλες κοινωνίες η περιβαλλοντική συνείδηση έως πρότινος, ήταν ανύπαρκτη. Σιγά – σιγά και με πολλή προσπάθεια και επιμονή στην Κεντρική Μακεδονία έχουμε αρχίσει να ανατρέπουμε τον αρνητικό αυτό αντίκτυπο της συμπεριφοράς μας απέναντι στην φύση. Παράλληλα επιλέγουμε να προωθούμε έργα πνοής που θα δώσουν ουσιαστικές λύσεις στα περιβαλλοντικά μας προβλήματα τα επόμενα χρόνια. Συμμετέχουμε σε δύο διαπεριφερειακά ευρωπαϊκά προγράμματα για την κυκλική οικονομία τα οποία έχουμε αξιοποιήσει στο έπακρο. Είναι ενδεικτικό ότι πετύχαμε την αδειοδότηση, την κατασκευή και τη λειτουργία αρκετών μονάδων βιοαερίου στην Περιφέρεια μας, οι οποίες συμβάλλουν σε πολύ μεγάλο βαθμό στην παραγωγή ενέργειας μέσω της αξιοποίησης γεωργικών και κτηνοτροφικών αποβλήτων, ληγμένων τροφίμων και υποπροϊόντων σφαγείων. Υιοθετούμε τις καλές πρακτικές της κυκλικής οικονομίας στη διαχείριση των αποβλήτων δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και απολαμβάνουμε ήδη τα οφέλη τους και την καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους μας».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.