, Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

search icon search icon

«Ανάσα» για οικονομία και κοινωνία οι ρυθμίσεις για Εφορία και δάνεια

Εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες της Εφορίας παρακολουθούν με μεγάλη αγωνία το αλισβερίσι μεταξύ κυβέρνησης και «θεσμών» για τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Μία ρύθμιση που δεν αποτελεί πανάκεια, αλλά, εάν και εφόσον εφαρμοστεί, θα δώσει βαθιά ανάσα σε πάρα πολλούς συμπολίτες μας που ζουν με τον φόβο της δέσμευσης του τραπεζικού τους λογαριασμού.

Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ 

Άνθρωποι με χρέη κάτω από 5.000 ευρώ στην πλειονότητά τους, που θέλουν να πληρώσουν για να αποτινάξουν από πάνω τους τον βραχνά, αλλά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο ύψος της δόσης που τους προσφέρει η πάγια ρύθμιση. Θα έλεγε κανείς ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση πρέπει να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, που μέσω μία σειράς θετικών μέτρων επιχειρεί να αλλάξει την πολιτική ατζέντα.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμα μία πολύ σημαντική διαπραγμάτευση –που αποτελεί και απαίτηση των «θεσμών»– αυτή για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων. Η επικείμενη νομοθέτηση, σε συνέχιση του «νόμου Κατσέλη», συνδέεται άμεσα µε την ανακούφιση και τη διευκόλυνση των αδύναμων νοικοκυριών, που δεν είναι συστηματικοί μπαταχτσήδες. Οι μέχρι στιγμής συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα «σκοντάφτουν» στο ύψος των αντικειμενικών αξιών των πρώτων κατοικιών, που θα προστατεύονται από τον νέο νόμο. Πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου είναι το ποσό αυτό να μην είναι μικρότερο των 150.000 ευρώ, με τις τράπεζες να βάζουν τον πήχη πιο χαμηλά, ακόμη και κάτω από τα 100.000 ευρώ.

Κακά τα ψέματα, εάν το οικονομικό επιτελείο θέλει να βοηθήσει τους πραγματικά αδύναμους και να τιμωρήσει τους μπαταχτσήδες, μπορεί. Εν έτει 2019, υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για να βρεθούν οι συστηματικοί κακοπληρωτές και οι άνθρωποι που έχουν υποστεί ακραία μεταβολή του εισοδήματός τους. Πολύ σημαντικό είναι, επίσης, να προχωρήσει και το «ξεκλείδωμα» των δεσμευμένων τραπεζικών λογαριασμών, υπό όρους και προϋποθέσεις φυσικά. Πρόκειται για ένα μέτρο που θα δώσει ανάσα ρευστότητας σε επαγγελματίες και νοικοκυριά που αδυνατούν να επιβιώσουν επειδή έχουν μπλοκαριστεί όλοι οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί.

Η χρονιά που διανύουμε, αν και εκλογική –με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει–, είναι η πρώτη μετά το τέλος των μνημονίων. Εάν θέλουμε να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία, πρέπει να ρυθμίσουμε και το ιδιωτικό χρέος, που τρώει τις σάρκες της πραγματικής οικονομίας. Είναι δύσκολη η προσαρμογή στα νέα δεδομένα, αλλά όχι αδύνατη. Και σε αυτή την περίπτωση, κερδισμένοι θα είναι όλοι. Δημόσιο, τράπεζες, επιχειρηματίες και νοικοκυριά…

Από την έντυπη έκδοση

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.