, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Αναδάσωση σημαίνει αναγέννηση» τόνισε ο Θ. Καράογλου στο δασικό φυτώριο Λαγκαδά

«Αναδάσωση σημαίνει αναγέννηση», υπογράμμισε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε το πρωί στο δασικό φυτώριο του Λαγκαδά. Τον κ. Καράογλου συνόδευαν, μεταξύ άλλων, ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης, Γιάννης Σάββας και ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Ταχματζίδης.
«Αποδεικνύουμε στην πράξη το ενδιαφέρον μας για το περιβάλλον» τόνισε ο κ. Καράογλου, σε δηλώσεις του στο φυτώριο και πρόσθεσε: «Είναι πάρα πολύ σημαντικό να αγαπάμε να φροντίζουμε και να προστατεύουμε το περιβάλλον, όχι μόνο τώρα με αφορμή την αυριανή παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος, αλλά γενικότερα. Το περιβάλλον, όπως είναι γνωστό, δεν ανήκει σε εμάς, απλά το δανειζόμαστε από τα παιδιά μας. Οφείλουμε, λοιπόν, να το παραδώσουμε στα παιδιά μας τουλάχιστον όπως το παραλάβαμε, αν όχι καλύτερο».
Ο κ. Καράογλου ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για τη λειτουργία του φυτωρίου, από υπηρεσιακούς παράγοντες. Τα φυτά που παράγονται στο φυτώριο χρησιμοποιούνται σε αναδασώσεις στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης και σε άλλες περιοχές της Μακεδονίας.
Στο δασικό φυτώριο Λαγκαδά καλλιεργούνται εικοσιοκτώ δασικά είδη, τα οποία ανήκουν όλα στην ιθαγενή χλωρίδα. Από τα είδη που παράγονται, τα τέσσερα είναι κωνοφόρα και τα υπόλοιπα πλατύφυλλα. Αυτή τη στιγμή στο φυτώριο υπάρχουν 312.000 φυτά, από τα οποία 215.000 είναι η φετινή σπορά.
Ο υφυπουργός εξήρε το έργο που γίνεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης και το δήμο Λαγκαδά, λέγοντας: «Η συνεργασία αυτή αποδίδει πολύ σημαντικούς καρπούς. Να τους ευχηθώ να συνεχίσουν με δύναμη και με κουράγιο το έργο αυτό που είναι πολύ σημαντικό για το περιβάλλον».
Συμβολικά, με το πέρας της ξενάγησης μοιράστηκαν δωρεάν φυτά σε κατοίκους της περιοχής.
Ο υφυπουργός στις δηλώσεις του υπενθύμισε τις συμβολικές περιβαλλοντικές δράσεις , τις οποίες από την 1η Ιουνίου έχει αναλάβει το ΥΜΑΘ, ενόψει του αυριανού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Αύριο, ο κ. Καράογλου θα κινηθεί με ηλεκτρικό ποδήλατο από το Διοικητήριο ως το Κυβερνείο και με τον καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου του με τη συνεργασία του δημάρχου Καλαμαριάς και με τη βοήθεια εθελοντών.
Δηλώσεις Γ. Σάββα, Γ. Ταχματζίδη
«Είναι μεγάλη χαρά που υποδεχόμαστε τον υφυπουργό Εσωτερικών», ανέφερε ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης Γιάννης Σάββας, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι από τα περίπου τριακόσιες δεκαπέντε χιλιάδες φυτά, που αναπτύσσονται στις εγκαταστάσεις του φυτωρίου, πολλά θα χρησιμοποιηθούν και στην αναδάσωση του Σέιχ Σου.
«Μετά την προσβολή από το φλοιοφάγο έντομο έχουμε προχωρήσει σε κοπές δέντρων, χρειάζεται όμως να γίνουν αναδασώσεις. Εδώ, λοιπόν, υπάρχουν τα φυτά, τα οποία από τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουν να φυτεύονται στην περιοχή. Υπάρχουν κωνοφόρα, υπάρχουν πλατύφυλλα, υπάρχουν αείφυλλα, είναι πολλά τα είδη φυτών που καλλιεργούνται εδώ, υπάρχει σχετικός κατάλογος».
«Ο όρος περιβαλλοντική ευαισθησία θα πρέπει να αντικατασταθεί από τον όρο περιβαλλοντική δράση», δήλωσε ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Ταχματζίδης και συνέχισε: «Το περιβάλλον δεν εκπέμπει απλώς SOS, υφίσταται εδώ και δεκαετίες την αλόγιστη περιβαλλοντική συμπεριφορά. Άρα, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο πρέπει να αναλάβουμε δράση για να αφήνουμε θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Είμαστε ευτυχείς που στον δήμο μας έχουμε αυτή τη μικρή κοιτίδα που δρα σε αυτή την κατεύθυνση, προς όφελος της προστασίας του περιβάλλοντος, όχι μόνο του δήμου Λαγκαδά, αλλά ευρύτερα της Κεντρικής Μακεδονίας».
πηγή ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.