, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Αναστολές συμβάσεων εργασίας: Ποιες επιχειρήσεις βγαίνουν… εκτός

Businesswoman closing her business activity due to covid-19 lockdown. Owner with surgical mask close the doors of her store due to quarantine coronavirus damage. Close up sign of bankrupt business due to the effect of COVID-19 pandemic.

Μέτρα για να περιορίσει την κρατική δαπάνη έχει θέσει σε εφαρμογή το οικονομικό επιτελείο. Και το υπουργείο Εργασίας, το οποίο υλοποιεί ένα ευρύ πλέγμα μέτρων προστασίας λόγω της πανδημίας, δεν θα μπορούσε να μην λάβει από νωρίς τα… μέτρα του, προκειμένου να “ψαλιδίσει” το μεγάλο κόστος που έχει επωμιστεί. Ήδη ενεργοποιώντας απανωτούς “κόφτες” επιχειρεί να βάλει φρένο στις επιχειρήσεις που επιθυμούν να προβούν σε αναστολές συμβάσεων εργασίας.
Το υπουργείο Εργασίας έχει θέσει σε εφαρμογή από τον Φεβρουάριο το μέτρο της προαναγγελίας των αναστολών, ένα μέτρο που πέταξε εκτός αρκετές επιχειρήσεις και περιόρισε σημαντικά τις “μαϊμού” αναστολές. Παράλληλα, με τον νέο “κόφτη” του Μαρτίου βγαίνουν εκτός αναστολών συμβάσεων περίπου 50.000 παλιές επιχειρήσεις. Πρόκειται, όπως επισημαίνεται στο enikonomia.gr, για επιχειρήσεις που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους πριν από τον Ιανουάριο του 2018, αλλά είχαν αύξηση τζίρου το 2020 συγκριτικά με το 2019, ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα μετά τον Απρίλη του 2019, είχαν όμως αύξηση τζίρου κατά το διάστημα από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο του 2020 συγκριτικά με το εννεάμηνο του 2019.
Αυτές οι επιχειρήσεις δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αναστείλουν τις συμβάσεις των εργαζομένων τους, ενώ θα πρέπει να αναλάβουν μόνες τους το μισθολογικό κόστος του προσωπικούς τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikonomia.gr οι “κόφτες” που έχουν βγει από τη φαρέτρα του υπουργείου έχουν ήδη μειώσει αισθητά τις προβλεπόμενες δαπάνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που θα λάβουν όσοι βρίσκονται σε αναστολή τον Μάρτιο ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ, ενώ για τις αναστολές του Ιανουαρίου το ποσό που κατέβαλε στους δικαιούχους το κράτος άγγιξε τα 306 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ότι το κονδύλι μειώθηκε κατά περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ.
Χθες το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε νέες προθεσμίες για τις προαναγγελίες των αναστολών Μαρτίου στο σύστημα «Εργάνη». Ειδικότερα, οι δηλώσεις των εργοδοτών θα αρχίσουν από σήμερα Πέμπτη 4 Μαρτίου και θα διαρκέσουν έως την ερχόμενη Δευτέρα 8 Μαρτίου στις 16:00 το απόγευμα. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας «εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, υποβάλλονται δηλώσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας που αφορούν όλο τον μήνα Μάρτιο ή μέρος αυτού. Στο ίδιο χρονικό διάστημα δηλώνονται νομίμως και οι αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων που αφορούν τις 1/3, 2/3, 3/3 και 4/3/2021».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.