, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ανασχηματισμός: Οι Βορειοελλαδίτες που μπήκαν στην κυβέρνηση

Εφτά είναι οι Βορειοελλαδίτες βουλευτές και εξωκοινοβουλευτικοί που συμμετέχουν στη νέα σύνθεση της κυβέρνησης που ανακοίνωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Αρχικά η Κατερίνα Νοτοπούλου ανέλαβε το υφυπουργείο Μακεδονίας Θράκης στη θέση της Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά.
Βιογραφικό: Η Κατερίνα Νοτοπούλου γεννήθηκε το 1988 στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το 17ο Λύκειο Θεσσαλονίκης, σπούδασε Ψυχολογία στο ΑΠΘ, ενώ κατέχει και μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας. Έχει επίσης ειδικευτεί στην Συμβουλευτική Ψυχολογία και την Ανάλυση Πολιτικού Λόγου.
Έχει διατελέσει επί σειρά ετών μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ήταν υποψήφια βουλευτής στην περιφέρεια Α’ Θεσσαλονίκης στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.
Παράλληλα διετέλεσε μέλος της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο Θεσσαλονίκης, «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη», ενώ στην προεκλογική περίοδο του Μαΐου του 2014 είχε αναλάβει  το ρόλο της εκπροσώπου τύπου της παράταξης.
Από το 2016 ανέλαβε χρέη διευθύντριας του πρωθυπουργικό γραφείου στη Θεσσαλονίκη με το έργο της να κρίνεται από πολλούς επιτυχημένο.
Ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Σωκράτης Φάμελλος παρέμεινε αναπληρωτής υπουργός στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Βιογραφικό: Ο Σωκράτης Φάμελλος είναι Έλληνας χημικός μηχανικός και βουλευτής.
Γεννήθηκε το 1966 στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε χημικός μηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έκανε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο με ειδίκευση στον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό
O βουλευτής Ξάνθης Στάθης Γιαννακίδης ανέλαβε υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης
Βιογραφικό: Γεννήθηκε το 1985 στην Καβάλα και είναι μόνιμος κάτοικος Ξάνθης. Απόφοιτος του τμήματος Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης στην Κομοτηνή. Από το 2006 μέλος της Νεολαίας Συνασπισμού και μετέπειτα του ΣΥΡΙΖΑ. Μέλος του συνδυασμού Συνεργασία Αριστερών Οικονομολόγων στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και υποψήφιος Περιφερειακός Σύμ-βουλος το 2010 με την Αριστερή Οικο-λογική Συνεργασία.
 
Yφυπουργός στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τοποθετήθηκε η βουλευτής Καστοριάς Ολυμπία Τελιγιορίδου.
Βιογραφικό: Βουλευτής Καστοριάς με τον ΣΥΡΙΖΑ, στις εκλογές Σεπτεμβρίου 2015.
Γεννήθηκε στη Καστοριά το 1966.
Σπούδασε Κτηνιατρική (Α.Π.Θ.) και Ευρωπαϊκό Πολιτισμό (Ε.Α.Π.). Ιδιώτης κτηνίατρος.
Εθελόντρια Σταθμού Περίθαλψης Άγριων Ζώων και Πτηνών Δυτικής Μακεδονίας, Κυνοκομείου Καστοριάς, Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας και Αρκτούρου.
Υποψήφια βουλευτής ΠΑΣΟΚ Α’ Θεσσαλονίκης (1993, 1996). Αποχώρησε το 1998.
Μέλος Νομαρχιακής Επιτροπής, Συντονιστικής Επιτροπής και Γραφείου Τύπου ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς.
 
O βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Μάρκος Μπόλαρης επιλέχτηκε στη θέση του υφυπουργού Θρησκευμάτων στο υπουργείο Εξωτερικών στη θέση του επίσης βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Γιάννη Αμανατίδη.
Βιογραφικό: Ο Μάρκος Μπόλαρης γεννήθηκε στις Σέρρες το 1958 , όπου αποφοίτησε από το Α΄ Λύκειο. Μετά τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Roosevelt στο Σικάγο. Ασχολήθηκε με τη μαχόμενη δικηγορία από το 1985 έως το 2004, μέχρι την εκλογή του ως βουλευτή.
Είναι παντρεμένος με την Κυριακή Τζαμπαζίδου, συμβολαιογράφο Σερρών και πατέρας της Δέσποινας, του Ηλία, του Γιάννη-Πρόδρομου, της Αναστασίας, της Ζηνοβίας και της Άννας.
Είναι βουλευτής της Α΄ Θεσσαλονίκης συνεργαζόμενος με τον ΣΥΡΙΖΑ και Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Έχει εκλεγεί βουλευτής Σερρών με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές 2004, του 2007, του 2009, του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012. Τον Οκτώβριο του 2012 διαγράφηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Την περίοδο 2013- 2014 ήταν μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών.
Στο Κοινοβούλιο δραστηριοποιήθηκε στις Επιτροπές Εξωτερικών και Άμυνας, Μορφωτικών Υποθέσεων, Περιφερειών, Δεοντολογίας και Αποδήμου Ελληνισμού.
Μέλος στις Ειδικές Κοινοβουλευτικές Επιτροπές για τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης στις υποθέσεις Βατοπεδίου και του σκανδάλου των άγονων γραμμών του Υπουργείου Αιγαίου.
Πρόεδρος της Ειδικής Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερεύνησε την υπόθεση των υποβρυχίων με εμπλεκόμενο υπουργό. Η έρευνα και τεκμηρίωση των υποθέσεων αυτών αποκάλυψε τις διαδρομές του μαύρου χρήματος και την παραπομπή στη δικαιοσύνη των υπαιτίων.
Από τον Οκτώβριο 2009 έως Σεπτέμβριο 2010 διετέλεσε Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη 2009 -2010 . Εισηγήθηκε νομοθετικά την ίδρυση και λειτουργία της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης, μιας πρότυπης κυβερνητικής δομής βασισμένης στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση με στόχο την αποκέντρωση, τη διαφάνεια και την αξιοκρατική προώθηση των επιχειρηματικών σχεδίων στη Μακεδονία και Θράκη.. Παραιτήθηκε στη συνέχεια για να ηγηθεί του Περιφερειακού Αυτοδιοικητικού σχήματος «ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» ως υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας
Από τον Ιούνιο 2011 έως Μάιο 2012 διετέλεσε Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με αρμοδιότητες την Κοινωνική Πρόνοια και την Ψυχική Υγεία, . Από τη θέση αυτή προώθησε την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, την αναδιοργάνωση των Προνοιακών Μονάδων, την ένταξη των Κέντρων Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης στο ΕΣΥ. Η νομοθετική πρωτοβουλία για την δημιουργία Ενιαίου Ηλεκτρονικού Μητρώου, όλων των δικαιούχων ,προνοιακού επιδόματος, εγκρίθηκε ομόφωνα στη Βουλή από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων. Ως αρμόδιος για την Πρόνοια Υφυπουργός εισηγήθηκε την νομοθέτηση για πρώτη φορά της έννοιας των αστέγων και προώθησε αντίστοιχα πολιτικές στήριξης τους.
Η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά αποχώρησε από το υφυπουργείο Μακεδονίας Θράκης και ανέλαβε υφυπουργός του αρχηγού της στο κόμμα Πάνου Καμμένου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Βιογραφικό: Γεννήθηκε στις Σέρρες στις 21 Φεβρουαρίου 1958. Είναι Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έγγαμη με τον Χρήστο Τσαρουχά. Έχει έναν γιο τον Κωνσταντίνο Τσαρουχά και μία κόρη την Κατερίνα Τσαρουχά.
Εξελέγη Βουλευτής Νομού Σερρών με τη Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) στις εκλογές του 2000, 2004, 2007 και 2009. Υπήρξε Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων.
Υπήρξε μέλος των Διαρκών Επιτροπών Εξωτερικών και Αμύνης, καθώς επίσης και Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης.
Ήταν μέλος του Τμήματος Γυναικών της ΝΔ από το 1983 έως το 2012. Διετέλεσε μέλος Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και Υπεύθυνη Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων της ΝΔ.
Τον Φεβρουάριο του 2012, μετά την καταψήφιση της δεύτερης δανειακής σύμβασης, διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και από μέλος του κόμματος. Τον επόμενο μήνα προσχώρησε στο νέο κόμμα Ανεξάρτητοι Έλληνες και ανέλαβε καθήκοντα Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της ΚΟ του κόμματος μαζί με τον Χρήστο Ζώη.
Στις Εθνικές Εκλογές του 2012 συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην εκλογική περιφέρεια Σερρών και εκλέχθηκε ως η μοναδική Βουλευτής προερχόμενη από τους ΑΝ.ΕΛ..
Στις 18 Μαΐου 2012 εξελέγη ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων με 185 ψήφους υπέρ και 96 λευκά.
 
H βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη παρέμεινε υφυπουργός Παιδείας και στη νέα κυβέρνηση.
Βιογραφικό: Γεννήθηκε στα Ιωάννινα (καταγωγή από το Κεντρικό Ζαγόρι) και αποφοίτησε το 1976 από το Γυμνάσιο Τρικάλων. Από το 1985 κατοικεί μόνιμα στα Ιωάννινα. Είναι παντρεμένη με τον Ευάγγελο Μακάριο, οικονομολόγο που εργάζεται στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχεύτεσης Ιωαννίνων (ΔΕΥΑΙ) και έχουν δυο κόρες.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.