, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ανα(σύ)σταση ΠΑΣΟΚων: Ζητούνται 30άρηδες από τον Βενιζέλο.

Του Βαγγέλη Στολάκη
Έντονος προβληματισμός για τους «ασπρομάλληδες», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην «Κ» στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο στρατηγείο του Ευάγγελου Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Μπορεί η τελευταία προσυνεδριακή εκδήλωση του κόμματος στην εκλογική περιφέρεια του προέδρου του Κινήματος σε ξενοδοχείο στα δυτικά της πόλης να στέφθηκε, όπως σχολιάζουν στη Βασιλέως Ηρακλείου, «με απόλυτη επιτυχία», ωστόσο η γυρισμένη πλάτη της νεολαίας στις προσπάθειες ανασυγκρότησης «πάγωσε» τα χαμόγελα και φαίνεται πως δημιουργεί προβλήματα ακόμα και στον ίδιο τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος είχε υποσχεθεί πως ο επόμενος πρόεδρος θα είναι… τριαντάρης.
Στο λόμπυ του ξενοδοχείου δεν υπήρχαν όπως παλιά στελέχη ενταγμένα στη νεολαία του ΠΑΣΟΚ ή την ΠΑΣΠ, που συνήθιζαν να παίζουν το ρόλο του χειροκροτητή και του γκρούεζα. Αντιθέτως, η απουσία τους ήταν εμφανής με εξαίρεση τους γραμματείς των νομαρχιακών επιτροπών νεολαίας στις δυο εκλογικές περιφέρειες του νομού, Χρόνη Κουσαλίδη και Αλέξανδρο Διαμαντόπουλο, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα έχουν αποστασιοποιηθεί. Παρότι οι διοργανωτές της εκδήλωσης αποφάσισαν να τοποθετήσουν στο πάνελ δίπλα στον Ευάγγελο Βενιζέλο, στελέχη της νεολαίας όχι και τόσο προβεβλημένα στο κομματικό ακροατήριο, δεν εστάλη το μήνυμα που επιθυμούσαν. Ό,τι δηλαδή η νεολαία του κόμματος είναι παρούσα στη διαδικασία ανασυγκρότησης της παράταξης. Εξάλλου, σημαντικό μερίδιο του «πράσινου» νέου στελεχιακού δυναμικού της πόλης προεκλογικά αυτονομήθηκε και εντάχθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ.
Αμφισβητεί η νεολαία
«Στη δύσκολη περίοδο που περνά η παράταξη η μόνη λύση είναι η ανανέωση, από την οποία τόσα χρόνια έπασχε το ΠΑΣΟΚ. Ανανέωση σε πρόσωπα, πολιτικές και λογικές, η οποία θα έρθει μέσα από το συνέδριο της νεολαίας και του ιδίου του κόμματος » δηλώνει στην «Κ» ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Α’ Θεσσαλονίκης, Χρόνης Κουσαλίδης, ενώ ερωτώμενος για την απουσία νέων στελεχών από την προσυνεδριακή εκδήλωση του περασμένου Σαββάτου, την απέδωσε στο «κλίμα αμφισβήτησης που υπάρχει». Σε αντίθεση με τους… βενιαμίν της Ιπποκράτους στη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα το Φεβρουάριο, παραβρέθηκαν πρώην υπουργοί και υφυπουργοί, πρώην βουλευτές, οι οποίοι αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές δήλωναν πως θα αποστασιοποιηθούν, ιδρυτικά και όχι μόνο μέλη του Κινήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» για την εκδήλωση εστάλησαν περίπου δυο χιλιάδες γραπτά μηνύματα σε μέλη αλλά και φίλους του ΠΑΣΟΚ, ενώ κινητοποιήθηκαν τηλεφωνικά άλλοι τριακόσιοι όπως και οι θεσμικοί παράγοντες του κόμματος.
«Άλλο συνεδρίαση και άλλο εκδήλωση»
«Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας. Σε μια κατάμεστη αίθουσα ο πρόεδρος του κόμματος εισηγήθηκε, άκουσε απόψεις και έκλεισε τη συνεδρίαση βάζοντας το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα του Κινήματος στη σημερινή εποχή» δηλώνει από την πλευρά του ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος στην Α’ Θεσσαλονίκης, Χρόνης Μακρίδης. Ερωτώμενος από την «Κ» για την απουσία νεολαίων τονίζει πως «επρόκειτο για συνεδρίαση στελεχών και όχι για εκδήλωση, όπου θα είχαμε καλέσει όλο τον κόσμο και τον ντουνιά». Από τους πρώτους που έφτασαν στο χώρο της συνεδρίασης ήταν ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Λευτέρης Τζιόλας. Το γεγονός πως τοποθετήθηκε αμέσως μετά την ομιλία του προέδρου του κόμματος προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις.
Παρόντες οι… πρώην
Από τους πρώην βουλευτές το παρών έδωσαν από την Α’ Θεσσαλονίκης, η Εύα Καϊλή μετά του πατρός της, η οποία επέλεξε το καφέ του ξενοδοχείου και λίγο την αίθουσα όπου μιλούσε ο κ. Βενιζέλος. Επίσης στο χώρο της συνεδρίασης βρέθηκαν η Χρύσα Αράπογλου και ο Γιάννης Μαγκριώτης, ενώ τη δεύτερη περιφέρεια μεταξύ άλλων εκπροσώπησε ο Χάρης Τσιόκας, ο οποίος με την παρουσία του έβαλε τέλος στα σενάρια που τον θέλουν να «φλερτάρει» με το ΣΥΡΙΖΑ και ο Γιώργος Αρβανιτίδης, που το τελευταίο διάστημα είχε αποστασιοποιηθεί. Εντύπωση προκάλεσε και η παρουσία του Βασίλη Γερανίδη, στενού συνεργάτη του κ. Βενιζέλου, τον οποίον πληροφορίες θέλουν να παραιτείται από τη θέση του διευθυντή της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.
 
Οι «βενιζελικοί» του Μπουτάρη
Το παρών έδωσαν επίσης «πράσινοι» αυτοδιοικητικοί της Θεσσαλονίκης αλλά και όμορων δήμων του νομού. Από το δήμο Θεσσαλονίκης παραβρέθηκε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο οποίος διατηρεί στενές επαφές με το πολιτικό γραφείο του κ. Βενιζέλου, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελευθέρων Χώρων, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, Θανάσης Παπάς και οι δημοτικοί σύμβουλοι του Γιάννη Μπουτάρη: Πέτρος Λεκάκης, Δήμητρα Αγκαθίδου, Λάζαρος Ζαχαριάδης και Μαρία Σταυρίδου. Σχετικά «αργοπορημένος» κατέφτασε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, ενώ το παρών έδωσαν οι δήμαρχοι Καλαμαριάς και Παύλου Μελά, Θεοδόσης Μπακογλίδης και Διαμαντής Παπαδόπουλος, αντίστοιχα.
Παρόντες ήταν επίσης υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος στις τελευταίες εθνικές εκλογές, όπως οι Νίκος Ξυλούρης, Αντώνης Σαουλίδης, Παντελής Κουκουλεκίδης και Χρήστος Παπαστεργίου, ο περιφερειακός σύμβουλος Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, όπως επίσης και το ιδρυτικό στέλεχος Κώστας Μαμέλης.
 

#Tags: ΠΑΣΟΚ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.