, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ανεπαρκή τα μέτρα προστασίας στη Χαλκιδική

Με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα στην εφημερίδα Karfitsa/6-4-2019 με τίτλο «Αυτοσχέδιες χωματερές στο δήμο Κασσάνδρας» και λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής αλλά και αντιπυρικής περιόδου, θα ήθελα να αναφερθώ και να τονίσω την επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών του Νομού Χαλκιδικής.
Του Δρ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΧΑΤΖΗΤΟΛΙΟΥ*
Παρά την μεγάλη τουριστική και αντίστοιχα οικιστική ανάπτυξη του Νομού μας τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα περιοχών όπως η Κασσάνδρα στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα, εύκολα κανείς μπορεί να διαπιστώσει ότι δεν έχουν διαχρονικά ληφθεί τα αναγκαία μέτρα προστασίας, αναφορικά με τα δάση, τις ακτές και την κυκλοφορία. Ειδικότερα, η έλλειψη μέτρων προστασίας που αφορά τον καθαρισμό των δασών (εκτός από απορρίμματα, πουρνάρια, ξερά δέντρα, κλάδεμα – καλώδια ΔΕΗ), την διάνοιξη και μονοδρόμηση αγροτικών δρόμων, την προστασία των ακτών από την διάβρωση με την δημιουργία εγκάρσιων βραχιώνων, την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και την λήψη επαρκών μέτρων πυρόσβεσης / κρουνών, σε περιοχές της Χαλκιδικής όπως η Κασσάνδρα, ενέχει τον κίνδυνο να θρηνήσουμε θύματα ανάλογα με την περσινή τραγωδία στο Μάτι, Αττικής.
Οι Αρχές και οι αρμόδιες Υπηρεσίες δεν έχουν προβεί στον απαραίτητο για την περιοχή αντιπυρικό σχεδιασμό και ολιγωρούν, ενώ υπάρχουν αναφορές ενδιαφερομένων για την πυροπροστασία για τις οποίες δεν έχουν λάβει τα ενδεικνυόμενα μέτρα. Πρόσφατα μάλιστα, κατατέθηκε κατά πληροφορίες, πρόταση καθηγητού του Πολυτεχνείου – η οποία είναι στη διάθεση των αρμόδιων Υπηρεσιών και Δημοτικών Αρχών – για την δημιουργία θαλασσίων διεξόδων διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς (λόγω του ανεπαρκούς οδικού δικτύου), που θα προστατεύσουν και τις ακτές από τις εκτεταμένες διαβρώσεις.
* Ο Απ. Χατζητόλιος είναι καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ,  πρώην Διοικητής 3 ΥΠΕ Κ. Μακεδονίας και αντιπρόεδρος της  Ένωσης Παθολόγων Ελλάδας
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.