, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ανησυχία για νέα κρούσματα του κορονοϊού μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη

Μετά το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού που εμφανίστηκε στη Θεσσαλονίκη το πρωί της Τετάρτης, έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο δράσης του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων του ιού. Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας μετά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται πάνω από όλα είναι ψυχραιμία και να μην επικρατήσει πανικός.
Να τονίσουμε ότι η 38χρονη γυναίκα που έχει προσβληθεί από τον ιό νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, με ήπια συμπτώματα και παρακολουθείται από τους γιατρούς.
Η επιχειρηματίας είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη Βόρεια Ιταλία και συγκεκριμένα στο Μιλάνο. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το GrTimes, ταξίδεψε με πτήση της Ryanair. Στο Μιλάνο παρέμεινε για τέσσερις ημέρες προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά την Εβδομάδα Μόδας. Η 38χρονη είχε λίγο πυρετό τη Δευτέρα και την Τρίτη πήγε στο νοσοκομείο.
Μάλιστα με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας που υπεγράφη χθες, το 105ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης θα παραμείνει κλειστό, σήμερα, Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020, για προληπτικούς λόγους, καθώς εκεί πηγαίνει σχολείο το παιδάκι της 38χρονης.
Επίσης, πραγματοποιήθηκε και απολύμανση στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης όπου βρέθηκε πρόσφατα η ασθενής, με τον δήμαρχο της πόλης, Κώστα Ζέρβα, να τονίζει πως δεν υπάρχει λόγος για πανικό και ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.
Τα προληπτικά μέτρα
Από τη στιγμή που η 38χρονη βρέθηκε θετική στον κορονοϊό, οι υγειονομικές αρχές ενήργησαν άμεσα και έχουν εντοπιστεί όσους ήρθαν σε επαφή μαζί της από την ώρα που μπήκε στο αεροπλάνο από το Μιλάνο.
Έτσι ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού μάλιστα, προχώρησαν στις παρακάτω ενέργειες:
Ιχνηλάτηση επαφών – με βάση ειδικό αλγόριθμο – της 38χρονης από το ταξίδι της προς την Ελλάδα, μέχρι και τη στιγμή που εισήχθη στο νοσοκομείο. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν οι επιβάτες που κάθονταν δύο σειρές θέσεων μπροστά, πίσω, αριστερά και δεξιά από τη θέση που καθόταν η ασθενής που νοσεί, καθώς επίσης η οικογένεια και οι άνθρωποι που ήρθαν σε στενή επαφή μαζί της, όταν επέστρεψε από την Ιταλία.
Οι παραπάνω άνθρωποι ειδοποιούνται, ενημερώνονται, και τίθενται σε επιτήρηση της υγείας τους, έτσι ώστε αν εμφανίσουν συμπτώματα, να διαγνωστούν γρήγορα και να τεθούν σε απομόνωση για διάστημα 14 ημερών. Δεν συνιστάται να ταξιδεύουν, ούτε να έχουν κοινωνικές επαφές.
Έχουν καταγραφεί πολλά ύποπτα κρούσματα που αφορούν κυρίως ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία. Αυτοί οι ασθενείς ελέγχονται.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Την ανακοίνωση έκανε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και συγκεκριμένα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά πως η 38χρονη «είναι καλά στην υγεία της και παρακολουθείται».
Παράλληλα, επισήμανε ότι όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της τις τελευταίες ημέρες θα τεθούν οικειοθελώς σε καραντίνα.
«Η νόσος παραμένει μια ήπια νόσος και τονίζουμε την ανάγκη της τήρησης των κανόνων υγιεινής των χεριών», πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας.
«Τις επόμενες μέρες άνθρωποι που έρχονται από περιοχές της Βόρειας Ιταλίας θα πρέπει να επιτηρούν την υγεία τους και σε περίπτωση συμπτωμάτων θα πρέπει να ειδοποιούν τον γιατρό τους, ή τον ΕΟΔΥ», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.