, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πως βιώνουν το "Μένουμε σπίτι" βουλευτές-Ανησυχία για το σύστημα υγείας και την πανδημία μετά την οικονομική κρίση

Την πρωτόγνωρη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την εμφάνιση της πανδημίας του κορονοϊού,σχολίασαν στην karfitsa τέσσερις βουλευτές οι οποίοι εξήγησαν παράλληλα και το πως βιώνουν το ¨Μένουμε στο Σπίτι”.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Νεοχωρίτης
Δημήτρης Βαρτζόπουλος βουλευτής ΝΔ


Στόχος η απώλεια όσο δυνατόν λιγότερων ζωών
Αυτό, που ζούμε, είναι μια ακόμη υπενθύμιση της ανάγκης ενός σωστού  υπαρξιακού αυτοπροσδιορισμού. Απλοελληνιστί, του να έχουμε συνεχώς στο μυαλό μας τα σημαντικά της ύπαρξης, την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων της ζωής και την σημασία της βιβλικής ρήσης «ματαιότης ματαιοτήτων τα πάντα ματαιότης» για όλα τα υπόλοιπα. Πρόκειται για μια καταστροφή, που αναδεικνύει ως σημαντικότερο την επιβίωση, οικογενειακή αλλά και συλλογική. Κατά συνέπεια είναι μια απαράμιλλος πρόκληση σε προσωπικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο για την απώλεια όσο το δυνατόν λιγότερων ζωών. Ο,τιδήποτε άλλο έρχεται σε δεύτερη μοίρα.
Μόλις αυτό επιτευχθεί, το επόμενο ζητούμενο βέβαια είναι η ελαχιστοποίηση της ζημίας, που υφίσταται η ποιότητα της ζωής μας άμεσα από τις συνέπειες της φυσικής καταστροφής. Ακόμη σημαντικότερη είναι η προετοιμασία της εξασφάλισης της ποιότητας της ζωής των επομένων γενεών παρά την σημερινή υποχώρηση και υπονόμευση των προοπτικών.
Τούτα θέτουν στόχους, που θα δοκιμάσουν ανεξαιρέτως όλες τις κατεστημένες έννοιες, τις συνήθειες, τα ήθη και έθιμα. Θα αποτελέσουν πεδίο σκληρότατης δοκιμής κοσμοθεωριών, ιδεολογιών και φυσικά πολιτικών στρατηγικών και τακτικών.Ίδωμεν..
Προς το παρόν εκείνο, που σίγουρα μπορούμε,  να πούμε, είναι ότι η αποφασιστικότητα και η ταχύτητα με τις οποίες ο Κυβέρνηση  εφαρμόζει τα επιστημονικά δέοντα παντού, στην αγορά, στην εκπαίδευση, στις θρησκευτικές τελετές, μας τοποθετούν στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία στον τομέα της δημόσιας υγείας. Δεν υπήρξαν λάθη!
Σε προσωπικό επίπεδο έτυχε, να αποκτήσω και ιδίαν εμπειρία της καραντίνας. Μπήκα εθελοντικά, αφού βέβαια ρώτησα τους ειδικούς, επειδή είχα επαφή στην Βουλή με βεβαιωμένο κρούσμα, τον συνάδελφο εκ Λαρίσης Χρήστο Κέλλα. Οι μέρες πέρασαν, όλα καλά! Φυσικά τα γραφεία μας παραμένουν κλειστά και εμείς στο σπίτι.
Ομολογώ, ότι μέχρις στιγμής δεν υπάρχει στιγμή ηρεμίας. Τα μέτρα πολλά, οι απορίες και τα αιτήματα περισσότερα, τα τηλέφωνα δεν σταματούν.. Αγωνιζόμαστε για το καλύτερο!
Δώρα Αυγέρη βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ


Μένουμε σπίτι, δεν καθόμαστε στα αυγά μας
Η πανδημία του κορωνοϊού δημιουργεί μια πρωτόγνωρη κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο.Είναι μια κατάσταση δύσκολη, όπου όλοι μας καλούμαστε να επιδείξουμε τη μέγιστη κοινωνική ευθύνη: απέναντι στους συμπολίτες μας, τους ανθρώπους που αγαπάμε, τους εαυτούς μας. Δίνουμε μια πρωτόγνωρη μάχη για τη δημόσια υγεία. Μένουμε σπίτι,γιατί επιδεικνύουμε για άλλη μια φορά αλληλεγγύη. Αυτή είναι η λέξη-κλειδί, κι ας έχει κατασυκοφαντηθεί απ’ όσους ευαγγελίζονται οικονομικά μοντέλα αλόγιστου ανταγωνισμού, κοινωνικού αυτοματισμού και ανθρωποφαγίας. Όλα αυτά τα πετάμε στην άκρη. Γιατί ο ιός δεν κάνει διακρίσεις. Άρα, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με διακρίσεις.Γιατί, αν ένας αρρωστήσει, κινδυνεύουν να αρρωστήσουν περισσότεροι.
Μένουμε σπίτι, δεν σημαίνει καθόμαστε στα αυγά μας. Όλες αυτές τις μέρες βρίσκομαι στο σπίτι μου στη Νέα Κερασιά του δήμου Θερμαϊκού. Δεν πρέπει να πάω στο γραφείο, αλλά έχει γίνει γραφείο το σπίτι. Μέσω διαδικτύου συζητώ καθημερινά με τους συνεργάτες μου, ενημερώνομαι και επικοινωνώ με όποιον χρειάζεται για να έχω πλήρη εικόνα. Και παρεμβαίνουμε. Στη μάχη κατά του κορωνοϊού εκτυλίσσονται πολλές άλλες παράλληλες μάχες, τις οποίες καλούμαστε να δώσουμε από την ίδια θέση ευθύνης.
Συνεχίζουμε να καταθέτουμε ερωτήσεις στη Βουλή, να κινητοποιούμαστε για νέα προβλήματα που ανακύπτουν, όπως η επιστροφή των Ελλήνων φοιτητών από τη Βρετανία,
η κατάσταση των ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, οι διακοπές ρεύματος σε οικισμούς Ρομά, οι ηλικιωμένοι που μένουν μόνοι χωρίς θέρμανση, και άλλα πολλά. Είναι συλλογική η προσπάθεια κι όχι ενός ανδρός αρχή.
Οι συνήθειές μου προσαρμόζονται, αλλά οι καθημερινές ασχολίες δεν έχουν αλλάξει. Και θα σιδερώσεις, και θα καθαρίσεις, και θα ετοιμάσεις φαγητό, και θα διαβάσεις, και θα συζητήσεις με τον σύντροφό σου, και θα βοηθήσεις την ηλικιωμένη μάνα σου που ζει μόνη της.Μου λείπει η φυσική επαφή με τους ανθρώπους στις γειτονιές και προσπαθώ να την αναπληρώσω με την τεχνολογία. Όμως, ο χρόνος δεν περισσεύει ούτε τώρα.
Δεν είναι μόνο η άσκοπη μετακίνηση που μας βάζει σε κίνδυνο, αλλά και η άσκοπη αδράνεια του μυαλού. Δεν μπορούμε να μην σκεφτόμαστε πόσο λάθος είναι η υποβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Κι επειδή ήδη η πανδημία του κορωνοϊού γίνεται ξανά κρίση για τους οικονομικά ευάλωτους, από τώρα σκεφτόμαστε πώς θα επανέλθουμε δριμύτερα στο σχέδιο ενίσχυσης της δημόσιας υγείας.Έως τότε, μένουμε σπίτια μας, που είναι όχι οχυρά, αλλά κύτταρα ζωής.
Απόστολος Πάνας βουλευτής ΚΙΝΑΛ


Η πανδημία είναι αφορμή για επανασύσταση, όχι για εφησυχασμό
Ο κορονοϊός βρήκε τη χώρα μας σε μια κρίσιμη στιγμή οικονομικά και κυρίως εθνικά. Μάλιστα τα εθνικά μας συμφέροντα βάλλονται από τη γείτονα χώρα, χωρίς να έχουμε την απαιτούμενη οικονομική και αμυντική υποστήριξη από την Ε.Ε. Η οικονομία είναι ελλιπής και δυσλειτουργική καθώς προσπαθεί να βγει από την κρίση. Σε
αυτή τη συγκυρία η Πολιτεία, προκειμένου να αντιμετωπίσει την εξάπλωση του κορονοϊού προχώρησε στη λήψη προληπτικών μέτρων, που είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε.
Οι επιπτώσεις του κορονοϊού όμως, στην παγκόσμια οικονομία είναι ήδη ορατές και θα καθορίσουν την επόμενη μέρα. Η πανδημία είναι αφορμή για επανασύνταξη δυνάμεων και όχι για εφησυχασμό. Γι’ αυτό και παράπλευρα με την ατομική ευθύνη,οφείλει η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε ενέργειες, ώστε να δημιουργηθεί ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο δράσης.
Αρχικός στόχος η υγεία, έπειτα ο τουρισμός και ο αγροτικός κόσμος καθώς θα προκληθούν αλυσιδωτές αντιδράσεις, οι οποίες θα επηρεάσουν την οικονομική ζωή της χώρας μας.
Προχώρησα έτσι μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝ.ΑΛ. σε μια σειρά ενεργειών για την εξυγίανση του τουρισμού, την πρόταση μέτρων για τους αγρότες, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως επίσης και ένα σχέδιο αξιοποίησης των Μονάδων Α/βάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Παράλληλα,«μένοντας στο σπίτι» ενημερώνομαι για τις εξελίξεις, επικοινωνώ με τους συνεργάτες των πολιτικών μου γραφείων μέσω skype αλλά και με φορείς του τόπου και εκπροσώπους επιχειρήσεων, αγροτών αλλά και πολίτες του Νομού Χαλκιδικής, ώστε να έχω πλήρη εικόνα για τα προβλήματα που προκύπτουν ενόψει της πανδημίας αλλά και να προωθώ οτιδήποτε χρειαστεί.Φυσικά υπάρχει και αρκετός χρόνος, να βρεθώ με την οικογένειά μου, τους δικούς μου ανθρώπους και να χαλαρώσω, διαβάζοντας βιβλία αλλά και να ξεκουραστώ.
Κώστας Χήτας βουλευτής Ελληνικής Λύσης


Μειονέκτημα να ζούμε την πανδημία μετά από μια δεκαετία κρίσης
Η αλήθεια είναι ότι ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Πρωτόγνωρη όχι μόνο για εμάς τους Έλληνες, αλλά για όλο τον κόσμο. Δυστυχώς, ως χώρα, έχουμε το μειονέκτημα να ζούμε την πανδημία μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης, στη διάρκεια της οποίας ολόκληρος ο δημόσιος ιστός και όλοι οι μικροεπαγγελματίες υπολειτουργούσαν και είτε κατέρρευσαν είτε αποδεκατίστηκαν. Κλασικό παράδειγμα τα δημόσια νοσοκομεία.
Τόσα χρόνια εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, της μη πρόσληψης νέου προσωπικού και της ελλιπούς ή ανύπαρκτης συντήρησης των υποδομών, έφθασαν σε τραγικά επίπεδα. Και κλήθηκαν ξαφνικά να αντιμετωπίσουν μια πανδημία, την οποία δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν υγιή δημόσια συστήματα υγείας ανα την Ευρώπη, πώς να τα καταφέρουν τα εγκαταλελειμμένα δημόσια νοσοκομεία μιας πτωχευμένης χώρας; Και πάλι καλά, χάρη καθαρά στο προσωπικό τους που έχει ξεπεράσει εαυτόν, καταφέρνουν να λειτουργούν σε αυτά τα επίπεδα.
Επίσης είμαστε και άτυχοι, γιατί ο COVID-19 δεν είναι η μόνη απειλή. Υπάρχει συγχρόνως το λαθρομεταναστευτικό. Και βέβαια η διαρκής, ασύστολη διεκδικητικότητα των Τούρκων.
Όλα αυτά χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Δυστυχώς, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποδείχθηκε ότι δεν ήταν τόσο έτοιμη όσο διατεινόταν προεκλογικά. Τους τα λέγαμε ως Ελληνική Λύση, φώναζε ο Βελόπουλος στη Βουλή, αλλά, έκαναν πως δεν άκουγαν. Μέχρι που άρχισαν τις αντιγραφές… και αποδείχθηκε ότι άκουγαν αλλά δεν ήθελαν να παραδεχτούν ότι ο Βελόπουλος είχε δίκιο. Σε όλα… και δυστυχώς κάπως αργά άρχισαν να υιοθετούν κάποιες από τις ιδέες μας. Όμως δεν ξέρουμε πόσο μοιραίες μπορούν να αποβούν όλες αυτές οι καθυστερήσεις, η αδιαφορία η αναλγησία.
Το σίγουρο είναι ότι εμείς ως Ελληνική Λύση, στο βαθμό που μας επιτρέπει η δύναμη μας στη Βουλή, δεν θα επιτρέψουμε την υλοποίηση κανενός σχεδίου εις βάρος των Ελλήνων και της Ελλάδας.
Αναφορικά με τον εγκλεισμό στο σπίτι, για κανέναν μας δεν είναι εύκολο, είναι όμως ο μόνος τρόπος να κρατήσουμε όρθιο το σύστημα υγείας. Δεν αντέχει το δημόσιο νοσοκομείο περισσότερα κρούσματα, δεν μπορεί να διαχειριστεί μία ραγδαία διασπορά του ιού. Οπότε όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, έτσι κι εγώ μένω σπίτι, επικοινωνώ με τα μέσα τεχνολογίας με τους συνεργάτες μου και τους πολίτες, παρακολουθώ τις εξελίξεις και ελπίζω να τελειώσει όλος αυτός ο εφιάλτης όσο πιο γρήγορα γίνεται. Τις ώρες ηρεμίας, διαβάζω βιβλία που δεν είχα χρόνο πριν και απολαμβάνω την οικογενειακή θαλπωρή, την οποία στερούμαι όταν βρίσκομαι στη Βουλή πέντε μέρες την εβδομάδα, αλλά και τα σκυλάκια μου.
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους τους Έλληνες ψυχραιμία, υπομονή και ψηλά το κεφάλι.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.