, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Ανοίγουµε Νέους Ορίζοντες για τους βιοτέχνες µε ένα αξιόπιστο ΒΕΘ»

Του Ιωάννη (Στάθη) Φωτιάδη*
Ξεκίνησε η… αντίστροφη µέτρηση για την «αλλαγή σελίδας» στο Βιοτεχνικό Επιµελητήριο Θεσσαλονίκης µε τις εκλογές που διεξάγονται από σήµερα, Σάββατο 2 Δεκεµβρίου, έως και τη Δευτέρα 4 Δεκεµβρίου, στο περίπτερο 16 της ΔΕΘ.
Στην πιο δύσκολη οικονοµική συγκυρία των τελευταίων δεκαετιών ο βιοτεχνικός κόσµος της Θεσσαλονίκης καλείται να εκλέξει τους εκπροσώπους του στο ΒΕΘ και µε την ψήφο του να αποφασίσει εάν θέλει ένα Επιµελητήριο που θα διαδραµατίζει… διακοσµητικό ρόλο –όπως συνέβαινε µέχρι σήµερα- ή θα αποτελεί «ασπίδα» προστασίας για τα µέλη του.
Σε αυτό το δίληµµα εµείς –η Ένωση Βιοτεχνών Νέοι Ορίζοντες- έχουµε τη δική µας καθαρή πρόταση, έχοντας συγκροτήσει έναν δυναµικό συνδυασµό που έχει ως προτεραιότητα να ξανακάνει το Επιµελητήριό µας αξιόπιστο, πρωταγωνιστή στις εξελίξεις, αρωγό στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις –µέλη του για να αντεπεξέλθουν στα µεγάλα προβλήµατα για τα οποία η απερχόµενη διοίκηση αδιαφόρησε επιδεικτικά.
Το ψηφοδέλτιο του συνδυασµού µας απαρτίζουν επιχειρηµατίες µε µακρά επιµελητηριακή και επαγγελµατική εµπειρία, αλλά και νέοι συνάδελφοι οι οποίοι λειτουργούν χωρίς συντεχνιακές και καθεστωτικές αντιλήψεις και είναι αποφασισµένοι να γυρίσουν «σελίδα» στο ΒΕΘ, βάζοντας στο κέντρο των προτεραιοτήτων τους τον βιοτέχνη και τον ελεύθερο επαγγελµατία, καθώς πιστεύουµε πως ο πρόεδρος και η διοίκηση του Επιµελητηρίου πρέπει να υπηρετούν τους επιχειρηµατίες και τα µέλη του και όχι να «χτίζουν» καριέρες πάνω σε αυτό.
Στόχος µας είναι να εξέλθει το ΒΕΘ από την εξαετή περίοδο της απραξίας και της αδιαφάνειας στην οποία οδηγήθηκε µε ευθύνη του απερχόµενου προέδρου ο οποίος όχι µόνο δεν υλοποίησε τα όσα είχε υποσχεθεί το 2011, αλλά κατάργησε δοµές οι οποίες λειτουργούσαν προς όφελος των µελών µας, όπως για παράδειγµα, η ενηµέρωση των µελών του Επιµελητηρίου για χρηµατοδοτικά εργαλεία, αλλά και για θέµατα φορολογικά, οικονοµικά και νοµικά. Παρελθόν αποτελεί ακόµη και η κάρτα µέλους που προσέφερε υπηρεσίες κοινωνικού, ιατρικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, ενώ παραµένει γιαπί το κτίριο πολλαπλών χρήσεων του Επιµελητηρίου, στη Σίνδο, το οποίο θα µπορούσε να παρέχει πλήθος υπηρεσιών προς τα µέλη του ΒΕΘ µε έµφαση στην προβολή των προϊόντων και υπηρεσιών τους και στην τόνωση της εξαγωγικής δραστηριότητας.
Μέληµά µας είναι, επίσης, η στήριξη των επιχειρήσεων –µελών µας που λειτουργούν στην Βιοµηχανική Περιοχή της Σίνδου, για τις οποίες δεν έκανε τίποτα απολύτως ο απερχόµενος πρόεδρος. Θα ενταθούν οι ενέργειές µας για την αναβάθµιση των υποδοµών της Βιοµηχανικής Περιοχής που τα τελευταία χρόνια έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της, ενώ θα διοργανώνουµε στοχευµένες επιχειρηµατικές αποστολές που θα ανοίγουν νέους ορίζοντες και νέες αγορές για τους συναδέλφους και δεν θα µετατρέπονται σε… ταξιδάκια αναψυχής µε συνταξιούχους.
Είµαστε αποφασισµένοι -και έχουµε σχέδιο- να αλλάξουµε όλα τα κακώς κείµενα, δίνοντας έµφαση στον συµβουλευτικό και υποστηρικτικό ρόλο του Επιµελητηρίου µας. Στόχος µας, να είναι ανοιχτό το ΒΕΘ σε όλα τα µέλη που θέλουν να ενηµερώνονται διαρκώς και δωρεάν για νοµικά, ασφαλιστικά και φορολογικά θέµατα, καθώς επίσης και για χρηµατοδοτικά εργαλεία όπως τα προγράµµατα του ΕΣΠΑ.
Στις προτεραιότητές µας είναι, επίσης, και η αναζήτηση λύσεων στα µεγάλα προβλήµατα που στραγγαλίζουν τους βιοτέχνες και τους ελεύθερους επαγγελµατίες, µε κυριότερα την έλλειψη ρευστότητας και τις συσσωρευµένες ληξιπρόθεσµες υποχρεώσεις προς την Εφορία, τα ασφαλιστικά Ταµεία και τις τράπεζες. Παράλληλα θα εντείνουµε τις πιέσεις προς τα αρµόδια υπουργεία ζητώντας γενναία µείωση των φορολογικών συντελεστών, σταθερό φορολογικό πλαίσιο, µείωση της γραφειοκρατίας, βελτίωση της λειτουργίας του δηµόσιου τοµέα και των υπηρεσιών του που σχετίζονται µε τη λειτουργία των επιχειρήσεων, επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων και ταχύτερη απονοµή της δικαιοσύνης. Δίνοντας έµφαση στην καθηµερινότητα του επιχειρηµατία, θα προχωρήσουµε και στη συγκρότηση ειδικού τµήµατος που θα συνδράµει τα µέλη στη διεκδίκηση απαιτήσεων από φορείς του δηµοσίου και του ευρύτερου δηµόσιου τοµέα.
Η πορεία µας, όλα αυτά χρόνια, διακρίνεται από συνέπεια λόγων και έργων. Και σήµερα, ζητούµε από τους συναδέλφους να µας δώσουν τη δύναµη για να συνεχίσουµε τον αγώνα µας από το «τιµόνι» του ΒΕΘ, ώστε να υλοποιήσουµε το πρόγραµµά µας το οποίο έχει στο κέντρο του τους ίδιους. Μακριά από εµάς οι καθεστωτικές αντιλήψεις και οι δηµόσιες σχέσεις για προσωπικά οφέλη. Στο επίκεντρό µας είναι όλοι οι βιοτέχνες και οι ελεύθεροι επαγγελµατίες του νοµού µας.
 
*Ο κ. Ιωάννης (Στάθης) Φωτιάδης είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΒΕΘ, επικεφαλής του συνδυασµού «Ένωση Βιοτεχνών Νέοι Ορίζοντες»

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.