, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

“Αν δεν κάνουμε δημοψήφισμα για το Σκοπιανό γιατί θα έπρεπε να κάνουμε;”

“Στα Σκόπια στην τελευταία απογραφή το 64% είναι οι λεγόμενοι Σλαβομακεδόνες, το 20% περίπου Αλβανοί, το 4% τούρκικης προέλευσης, το 2,7% Ρομά, 1,8% Σέρβοι, 0,8% Βόσνιοι και 0,5% Βλάχοι. Αυτή είναι η σύνθεση στην περιοχή όπου ονομάζονται… “Μακεδόνες”.

Ο συγγραφέας των ιστορικών βιβλίων “Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΝ ΘΕΡΜΩ” Απόστολος Παπαγιαννόπουλος μιλάει για τη… σύγχρονη ιστορία της Μακεδονίας και τις… σύγχρονες προκλήσεις των γειτόνων. Σε συνέντευξη του στο focus fm και στην Μελίνα Καραπαναγιωτίδου δηλώνει ακόμη την απογοήτευση του για τη μέχρι τώρα κινητοποίηση του λαού και ότι θα έπρεπε να γίνει δημοψήφισμα για τη βούληση του λαού στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων

-Ιστορικά δείξαμε… αδιαφορία και ενδιαφέρον σε άλλα θέματα, όχι εθνικά, αλλά του διχασμού και της επιβίωσης…

-Δείτε το θέμα με τα Σκόπια δεν είναι καινούργιο ξεκίνησε μπορούμε να πούμε το 1943 προτού τελειώσει ο πόλεμος όταν ο Τίτο με την ενθάρρυνση της Μεγάλης Βρετανίας έκρινε ότι μετά τον πόλεμο η Γιουγκοσλαβία μπορεί να παίξει ένα μεγάλο ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια και με την έννοια αυτή στην τότε περιοχή Βαρδάσκα, που ήταν η νότια περιοχή της Γιουγκοσλαβίας, όπου ο πληθυσμός ήταν ένα συνονθύλευμα ανθρώπων έδωσε το όνομα Μακεδονία, άλλαξε εκεί το όνομα Βαρδάσκα σε Μακεδονία, ώστε να μπορεί να έχει βλέψεις στην υπόλοιπη Μακεδονία, στην ελληνική Μακεδονία και στη βουλγαρική Μακεδονία, από εκεί ξεκινάει η ιστορία.

-Και τότε η Ελλάδα ήταν επίσης καταπονημένη…

-Τότε η Ελλάδα δεν είχε καν ακόμα απελευθερωθεί, μιλάμε για το ’43 και στη συνέχεια ήρθε και ο εμφύλιος πόλεμος που συνέβησαν τα ίδια, η Ελλάδα να έχει εμπόλεμη κατάσταση. Τελειώνοντας ο πολύμακρος εμφύλιος που στοίχισε πολύ στην Ελλάδα, όταν οι άλλες χώρες προχωρούσαν προς την ανασυγκρότηση εμείς είχαμε πόλεμο πάλι, δεύτερο πόλεμο και μετά τον εμφύλιο είχαμε το Κυπριακό θέμα και η Αγγλία με την οποία συνεργαζόταν ο Τίτο μέσα από την μυστική διπλωματία δημιουργούσε προβλήματα στη Βόρεια Ελλάδα η Αγγλία, όταν η Ελλάδα κινούταν να λύσει το Κυπριακό πρόβλημα και είχε το θέμα της Μακεδονίας σαν ένα όπλο πίεσης της Ελλάδας για να σταματάει τις πρωτοβουλίες της. Αυτή ήταν και η δόλια πολιτική της Αγγλίας.

-Χρησιμοποιούσαν λοιπόν τη Μακεδονία και οι Άγγλοι και οι Έλληνες ενδεχομένως για πολιτικές και στρατηγικές, εθνικές και μη ;

-Οι Έλληνες ναι σε έναν βαθμό. Με το θέμα ασχολήθηκα όταν έγραψα το βιβλίο «Θεσσαλονίκη εν θερμώ» το τελευταίο τρίτομο βιβλίο που ένα κεφάλαιο ολόκληρο είναι για αυτή την ιστορία έχω μπροστά μου τη δήλωση που έκανε ο Τίτο όταν έδωσε το όνομα Μακεδονία στην περιοχή Βαρδάσκα και Μακεδόνες όλο αυτό το συνονθύλευμα των λαών που ήταν εκεί μέσα. Έκανε λοιπόν μια δήλωση που τα λέει όλα, δεν ανακλήθηκε αυτή η δήλωση ποτέ, είπε ο λαός της Μακεδονίας –και εννοούσε τον λαό των Σκοπίων-  δηλώνει πως ο λαός της Μακεδονίας του Αιγαίου, δηλαδή εμείς τώρα δεν μπορεί να βρει δικαίωση των διεκδικήσεων του παρά μόνο στα πλαίσια της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας. Έλεγε δηλαδή ότι, ελάτε μαζί μας εδώ είναι η θέση σας.

-Και το σίγουρο είναι ότι ουδείς όρθωσε το ανάστημα να πει “εσείς ελάτε μαζί μας, εδώ είναι η Μακεδονία”…

-Την ευθύνη την έχει η Ελλάδα, η οποία έμεινε αδρανής. Οι αντιδράσεις της Ελλάδας ήταν περιορισμένες και ασθενικές χωρίς να έχουν την ένταση που θα έπρεπε να έχουν για να λυθεί το πρόβλημα. Και τώρα φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση… Και θέλω να πω ότι όταν μιλάμε για Κροατία εκεί ζούσαν Κροάτες, όταν μιλάμε για Σερβία  Σέρβοι, όταν μιλάμε για Σλοβενία Σλοβένοι, στη “Μακεδονία”  που ονόμασε ο Τίτο δεν ζούσαν… Μακεδόνες. Στα Σκόπια στην τελευταία λοιπόν απογραφή το 2002 είναι το 64% είναι οι λεγόμενοι Σλαβομακεδόνες, το 20% περίπου είναι Αλβανοί, το 4% είναι Τούρκικης προέλευσης, το 2,7% είναι Ρομά, 1,8% Σέρβοι, 0,8% Βόσνιοι και 0,5% Βλάχοι. Αυτή είναι η σύνθεση στην περιοχή όπου ονομάζονται “Μακεδόνες”.

-Όλα αυτά εμπεριέχονται  στο βιβλίο σας -γιατί η γνώση της ιστορίας της Θεσσαλονίκης του 20ου αιώνα έχει ιδιαίτερη σημασία και χρησιμότητα στις μέρες μας-  είναι η ιστορία της Ελλάδας που δεν καταπιάνονται πολλοί…  Θεωρείτε ότι αυτή η δυναμική που αναπτύσσεται από το λαό -όχι από τα κόμματα και τους πολιτικούς- είναι μια δυναμική που δεν αναμενόταν από τους εκπροσώπους της κοινωνίας;

-Εγώ δεν είμαι και πολύ ευχαριστημένος από την αντίδραση του λαού και το λέω με θλίψη, αυτή την περίοδο περνάμε πολύ μεγάλα προβλήματα στον οικονομικό τομέα και το γεγονός αυτό μας επηρεάζει στο να ασχοληθεί ή όχι ο πολίτης με τα εθνικά θέματα τα οποία όμως έχουν και μεγαλύτερη βαρύτητα από αυτά που ζούμε. Θυμάμαι το μεγάλο συλλαλητήριο που έγινε εδώ, στη Θεσσαλονίκη το 1992 όπου συγκεντρώθηκαν 1.000.000 πολίτες… Αυτόν τον κόσμο δεν θα τον ρωτήσει η αρμόδια σήμερα κυβέρνηση; Δεν θα του επιτρέψει να εκφράσει και αυτός την άποψη του για το όνομα και για όλα αυτά τα οποία συζητούνται εν κρυπτώ τώρα; Η αντίδραση του κόσμου σήμερα θα έπρεπε να είναι ακόμα μεγαλύτερη.

-Και θα έπρεπε να απαιτήσει δημοψήφισμα;

Ίσως και δημοψήφισμα. Εάν τυχόν δούμε ότι τα πράγματα δεν πάνε εκεί που πρέπει γιατί να μην γίνει και δημοψήφισμα. Για ένα τέτοιο θέμα θα αγνοήσουμε τι λέει ο λαός για ποιο θέμα θα κάνουμε δημοψηφίσματα τότε δεν το καταλαβαίνω…

-Θεωρείτε πως κόμμα εξουσίας όπως η ΝΔ θα έπρεπε να ζητήσει δημοψήφισμα αν και βρίσκεται σε δύσκολη θέση επειδή το θέμα το διαχειρίστηκε στο Βουκουρέστι η Ντ.Μπακογιάννη και ο Κ.Καραμανλής…

-Θα έλεγα πως θα έπρεπε να είναι πρώτο στην πρώτη γραμμή για όλα τα κόμματα. Κοιτάξτε το θέμα των Σκοπίων δεν είναι ένα θέμα απλό ονοματολογίας όπως λένε, είναι θέμα εθνικό με πολλές διαστάσεις. Πως χάσαμε την Ανατολική Ρωμυλία. Την χάσαμε από τέτοιες καταστάσεις που δεν υπήρχε συνεννόηση στον πολιτικό κόσμο… Νομίζω πρέπει να υπάρχει εθνική ομοψυχία στο θέμα αυτό όχι το κάθε κόμμα να παίξει τη δική του πολιτική και όλοι μαζί να απαιτήσουν τη λύση που πρέπει και η λύση που πρέπει ποια είναι το όνομα είναι το όχημα, το όχημα που μπορεί να  χρησιμοποιηθεί  την δεδομένη στιγμή για να δημιουργηθεί εδώ μια αναστάτωση στην περιοχή μας και ζούμε αυτή την περίοδο σήμερα όλη η γη είναι σε αναστάτωση και ιδιαίτερα η περιοχή η δική μας εδώ της ανατολικής Μεσογείου είναι σε εμπόλεμη κατάσταση. Συρία, Πακιστάν Ιορδανία όλες αυτές οι περιοχές η Τουρκία είναι υπό εσωτερική ένταση  είμαστε και  στον δρόμο του φυσικού αερίου…. To θέμα είναι ότι τα Σκόπια δεν είναι ότι το πρόβλημα αν θα γίνει ένας πόλεμος τα Σκόπια ας πούμε θα έχουμε πρόβλημα σαν χώρα, το πρόβλημα είναι ότι τα Σκόπια θα χρησιμοποιηθούν ως όχημα για να προωθηθούν τα σχέδια τα άλλα που είναι από πίσω από αυτό εκεί είναι η αγωνία και ο φόβος μας. Ή δημοψήφισμα ή αμετακίνητη ελληνική θέση που λέει ότι η Μακεδονία των Σκοπίων είναι όνομα που δόθηκε εδώ και 70 χρόνια και η Ελλάδα έχει μια Μακεδονία με μια ιστορία 3.000 χρόνων.

-Είναι βολικά λέτε σε σχέδια πολλών -και εχθρών- της χώρας μας;

Ακριβώς αν δημιουργηθεί μια αναστάτωση μπορεί τα τεθεί θέμα ότι τα Σκόπια πρέπει να αποκλείσουν την οντότητα που ολοκληρώνει ως χώρα την περιοχή τους. Όλα τα θέματα είναι οικονομικά, τα περισσότερα θέματα είναι οικονομικά τώρα πια στους πολέμους του σύγχρονους δεν υπάρχει ούτε καν η πρόφαση της ιδεολογίας τώρα λένε καθαρά ας πούμε βγαίνει η Αμερική και λέει ότι θίγονται τα αμερικανικά συμφέροντα τελεία και παύλα.

-Μήπως το θέμα χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση χωρίς την πίεση των ΗΠΑ και των ξένων, όπως έγινε και με τα μνημόνια που έλεγαν οτι ζητούσαν μέτρα οι δανειστές αλλά δεν ίσχυε, μήπως χρησιμοποιείται αυτό ως άλλοθι για ιδιοτελείς και κομματικούς λόγους; Πχ να κοντύνουν τη ΝΔ ώστε να φανούν οι κυβερνώντες παρά τα πολυνομοσχέδια; 

-Αυτό θα ήταν το χειρότερο σενάριο…

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.