, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Απάντηση Θεοδωρικάκου σε Χαρίτση για τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ Ι

Για υπογραφή ακάλυπτων επιταγών κατηγόρησε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος τον προκάτοχό του Αλέξη Χαρίτση με αφορμή την επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε για το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι, ενώ από το βήμα της Βουλής διαβεβαίωσε τους Δημάρχους ότι δεν θα χαθεί ούτε ένα έργο από αυτά που έχουν προγραμματισθεί, καθώς θα ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα που επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών.
Ο κ. Θεοδωρικάκος απαντώντας στον κ. Χαρίτση τόνισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε πρόγραμμα-μαμούθ για έργα στους Δήμους ύψους 1,3 δισ. ευρώ ενώ είχε εξασφαλίσει μόλις 134 εκατ. ευρώ μέσα από το δάνειο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
“Μοιράζατε υποσχέσεις με ακάλυπτες επιταγές στους Δήμους γιατί ξέρατε τι σας περίμενε στις εκλογές και έπρεπε να βρείτε κάπου να πιαστείτε”, τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος  και απευθυνόμενος στον κ. Χαρίτση έθεσε το ερώτημα: “Απορώ που βρήκατε το κουράγιο και υποβάλλατε αυτή την ερώτηση”, κάνοντας λόγο για “κομματικό παραλήρημα και ψέματα” από την πλευρά του Συριζα στο συγκεκριμένο θέμα.
Παραθέτοντας στοιχεία ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι στην πράξη μόλις 21 έργα έχουν συμβασιοποιηθεί ύψους 30 εκατ. ευρώ. , «η πραγματικότητα είναι ότι σε ένα πρόγραμμα 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου, όπως αναφέρετε στην ερώτησή σας, πράξη έγιναν είκοσι ένα έργα που έχουν συμβασιοποιηθεί προϋπολογισμού 30 εκατομμυρίων ευρώ και τα μόνα λεφτά που είχατε διασφαλισμένα ήταν 134 εκατομμύρια ευρώ που προέρχονταν από τον δανεισμό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Με δύο λόγια, από τα 1,3 δις είχατε διασφαλίσει 134 εκατομμύρια ευρώ. Μοιράζατε υποσχέσεις με ακάλυπτες επιταγές στους δήμους. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και αυτό το κάνατε το προεκλογικό έτος 2018 και στο διάστημα του 2019, διότι γνωρίζατε τι σας περιμένει στις εκλογές, και τις βουλευτικές και τις δημοτικές, και έπρεπε να βρείτε από κάπου να πιαστείτε».
Απαντώντας στις αιτιάσεις του κ. Χαρίτση ότι μένουν στον αέρα 500 έργα ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι  βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων και με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, για την υπογραφή ενός νέου προγράμματος, με πραγματικά χρήματα, το οποίο θα αφορά πραγματικά έργα. Εκτίμηση του κ. Θεοδωρικάκου είναι ότι το νέο πρόγραμμα που θα είναι έτοιμο στις αρχές του νέου έτους θα διασφαλίζει την εκτέλεση όλων των έργων και διαβεβαίωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι κανένα έργο δεν θα χαθεί.
«Η Κυβέρνησή μας και το Υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται ήδη σε προχωρημένες συζητήσεις και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να χαθεί κανένα έργο. Όμως, η μεγάλη διαφορά που έχουμε εμείς και εσείς είναι ότι μιλάμε για πραγματικά έργα με πραγματικά λεφτά για πραγματικές ανάγκες, οι οποίες καλύπτουν τα αιτήματα των δήμων.
Ετοιμάζουμε, λοιπόν, ένα νέο πρόγραμμα από το 2020 ως το 2023, το οποίο θα έχει συνδυαστική χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, πάντοτε με την συνδρομή -για να καλυφθεί ο δανεισμός- του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος πραγματικής ανησυχίας, γιατί πιστεύω ότι μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα θα διασφαλίσουμε τους πόρους που εσείς δεν είχατε φροντίσει να κάνετε», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.