, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Απελαύνεται ο πρέσβης της Λιβύης

Στην απέλαση του πρέσβη της Λιβύης στην Ελλάδα προχωρά η Αθήνα μετά την άρνησή του να παραδώσει το κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα.
Η προθεσμία που είχε δώσει ο Ελληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, λήγει την Παρασκευή και – άνευ συγκλονιστικού απροόπτου – ο Λίβυος πρέσβης θα κληθεί από τον υπουργό Εξωτερικών το πρωί της Παρασκευής, θα του εξηγηθεί ο λόγος απέλασής του, θα του αποδοθεί ο χαρακτηρισμός persona non grata και θα του δοθεί μια προθεσμία δύο ημερών προκειμένου να αποχωρήσει από την χώρα.
Αξίσει να σημειωθεί ότι το το υπουργείο Εξωτερικών είχε λάβει γνώση του τουρκολιβυκού μνημονίου για τα θαλάσσια σύνορα πριν δοθεί στη δημοσιότητα, αλλά όχι δια της επισήμου οδού.
Ο Λίβυος ΥΠΕΞ διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει συμφωνία με Τουρκία γιατί θα ήταν παράνομη!
Διπλωματικοί κύκλοι εξηγώντας γιατί η Αθήνα απελαύνει τον πρέσβη της Λιβύης, αποκαλύπτουν το εξής περιστατικό: Οι φήμες για συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης είχαν κυκλοφορήσει εδώ και καιρό και το ελληνικό ΥΠΕΞ είχε ρωτήσει τον υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης Μωχάμεντ Ταχίρ Σιγιάλα αν ισχύει. Ο ίδιος ο κ. Σιγιάλα διαβεβαίωνε την ελληνική αντιπροσωπεία στη συνάντηση που είχαν στη Νέα Υόρκη ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση καθώς θα ήταν παράνομη μια τέτοια συμφωνία. Και όπως απεδείχθη, ήταν ο ίδιος -και όχι ο πρωθυπουργός – που την υπέγραψε!
Πηγή: paraskhnio.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.