, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

ΑΠΘ: Βραβείο Αριστείας για τον πρώτο παγκοσμίως δείκτη υπολογισμού αγγειακής γήρανσης

Βραβείο Αριστείας στην Έρευνα θα απονεμηθεί στον Αν. Καθηγητή Παθολογίας της Γ΄ Παθολογικής Κλινικής του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Βασίλειο Κώτση, για τη δημιουργία του πρώτου, σε παγκόσμιο επίπεδο, δείκτη υπολογισμού της αγγειακής γήρανσης από την 24ωρη καταγραφή της αρτηριακής πίεσης.
Πρόκειται για μία εφαρμογή διαθέσιμη σε όλους τους ιατρούς και ασθενείς, με την οποία μπορεί να υπολογισθεί, με μεγάλη ακρίβεια, η πιθανότητα κάποιος/α ασθενής να παρουσιάζει πρώιμη αγγειακή γήρανση.
Με απλές μετρήσεις, όπως αυτές προκύπτουν από την 24ωρη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και απλές ιατρικές εξετάσεις και το ιστορικό του ασθενούς, είναι εφικτό εισάγοντας τις παραμέτρους αυτές στην εφαρμογή, να γίνεται πρόβλεψη της πρώιμης αγγειακής βλάβης.
Η καινοτόμα εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο από ιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης και ερευνητές όσο και από τους ίδιους τους ασθενείς.
Με τον τρόπο αυτό, είναι εφικτή η πρώιμη καρδιαγγειακή πρόληψη, η μέτρηση της αγγειακής ηλικίας σε ασθενείς πρωτοβάθμιας περίθαλψης χωρίς την αγορά ειδικών μηχανήματων υψηλού κόστους.
«Ο Ιπποκράτης έλεγε πως είναι προτιμότερο να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις και η πρώιμη αγγειακή βλάβη προηγείται αρκετά χρόνια της εμφάνισης νόσου όπως αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, αγγειακή άνοια, έμφραγμα μυοκαρδίου ή καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια» αναφέρει ο Αν. Καθηγητής Παθολογίας Βασίλειος Κώτσης και επισημαίνει «μία τέτοια γνώση βοηθά στην πρόληψη αγγειακών επιπλοκών του ασθενούς με την κατάλληλη αλλαγή του τρόπου ζωής και τη φαρμακευτική αγωγή».
Η καινοτόμα εφαρμογή και η έρευνα δημοσιεύθηκε στο «AMERICAN JOURNAL OF HYPERTENSION».
Η Τελετή Απονομής Βραβείων Αριστείας της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Μαΐου 2019 και ώρα 19.30, στην Αίθουσα Τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

#Tags: ΑΠΘ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.