, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

ΑΠΘ: Η έρευνα γνώμης στο Δήμο Θέρμης από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών

Έρευνα κοινής γνώμης πραγματοποίησε το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, με τη βοήθεια 25 φοιτητών του, σε συνεργασία με το Δήμο Θέρμης.
Η έρευνα καταγράφει ζητήματα της καθημερινότητας, τη στάση/άποψή τους για τους τοπικούς πολιτικούς θεσμούς, το βαθμό ικανοποίησης των δημοτών από τις παρεχόμενες υπηρεσίες, τη συμμετοχή των πολιτών σε πρωτοβουλίες τοπικού χαρακτήρα και σε δημοκρατικές διαδικασίες, τις ενέργειες/δράσεις των Τοπικών Οργάνων και την επαφή τους με αυτά, τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής κ.ά.
Ουσιαστικά, πρόκειται για την αξιολόγηση των αιρετών (δημάρχου και δημοτικών συμβούλων) και των υπαλλήλων του Δήμου σε θέματα πολιτικών, όπως π.χ. η Κοινωνική Πολιτική του Δήμου και η ανάληψη πρωτοβουλιών. Επίσης, αξιολογούνται οι επαγγελματικές τους ικανότητες, η συμπεριφορά τους, η εξυπηρέτηση και η επικοινωνία με τους πολίτες, κ.ά.
Η έρευνα διενεργήθηκε στα 14 τοπικά διαμερίσματα του Δήμου Θέρμης, από τις 4 Δεκεμβρίου 2017 έως τις 12 Φεβρουαρίου 2018. Υπεύθυνοι του έργου είναι ο Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Θεόδωρος Χατζηπαντελής και η Υποψήφια Διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Μαρίνα Σωτήρογλου.
Για τη συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε η συνέντευξη με τη χρήση ερωτηματολογίου, με τυχαίο δείγμα επιλογής. Οι περισσότερες ερωτήσεις ήταν κλειστού τύπου, με καθορισμένη κλίμακα αξιολόγησης, ενώ οι ανοιχτού τύπου ερωτήσεις αφορούσαν θέματα προτεραιότητας για το Δήμο και δράσεις ατα ζητήματα Κοινωνικής Πολιτικής. Στην έρευνα συμμετείχε αντιπροσωπευτικό δείγμα πολιτών ανά τοπικό διαμέρισμα. Από τα 1.590 ερωτηματολόγια που συγκεντρώθηκαν συνολικά, αναλύθηκαν μετά τον έλεγχο 1.479 συμπληρωμένα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Το δειγματοληπτικό πλαίσιο σχεδιάστηκε σύμφωνα με τα στοιχεία του πληθυσμού του Δήμου από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (Γενική Απογραφή 2011). Πιο συγκεκριμένα, ποσοστό 46,1% του δείγματος συγκεντρώθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Θέρμης και το Τριάδι και ακολουθούν τα υπόλοιπα τοπικά διαμερίσματα εκτός της Καρδίας και του Κάτω Σχολαρίου, όπου δεν συγκεντρώθηκε επαρκής αριθμός δεδομένων για εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.
Ειδικότερα, το ποσοστό των συμμετεχόντων ανά τοπικό διαμέρισμα έχει ως εξής: Πλαγιάρι 11,0%, Νέα Ραιδεστός 9,9%, Νέο Ρύσιο 6,4%, Βασιλικά 6,2%, Αγία Παρασκευή 5,4%, Τριάδι 5,3%, Σουρωτή 4,1%, Ταγαράδες 2,4%, Άγιος Αντώνιος – Μονοπήγαδο 2,0%, Περιστερά 1,0% και Λιβάδι 0,2%. Ανά φύλο, το ποσοστό ήταν χωρισμένο σε 50% γυναίκες και 50% άνδρες.
Στην έρευνα πήραν μέρος δημότες αλλά και μόνιμοι κάτοικοι, εγγεγραμμένοι σε άλλο δήμο. Ποσοστό 73,5% των ερωτηθέντων δηλώνει δημότης, 14,3%  εγγεγραμμένος/ή σε άλλο δήμο και ποσοστό 12,2% δεν προσδιορίζει σε ποιο δήμο ανήκει.
Αρχικά, μελετήθηκε το αίσθημα εγγύτητας στους θεσμούς του σημερινού πολιτικού συστήματος. Οι απαντήσεις ανά θεσμό παρουσιάζουν ενδιαφέρον, καθώς στο σύνολο του δείγματος καταγράφεται ισχυρό αίσθημα απόστασης από αυτούς (Γράφημα 1).
Πιο συγκεκριμένα, οι πολίτες δηλώνουν ότι νιώθουν εγγύτερα (Πάρα πολύ/Πολύ/Αρκετά) στην Εκκλησία με ποσοστό 46,3%, στο Στρατό με 37,4%, στις επιχειρήσεις με 36,9% και στις Δημοτικές Αρχές 34,8%. Αντίθετα, παρατηρείται ότι αισθάνονται αποκομμένοι (Καθόλου) από τα Συνδικάτα με 48,7%, την Κυβέρνηση με 45,1% και τα Κόμματα-Βουλή με 40,0%.
Έπειτα, διερευνήθηκε το αίσθημα εγγύτητας/απόστασης από τις Δημοτικές Αρχές, με τον πληθυσμό να είναι μοιρασμένος: 34,8% αισθάνεται εγγύτερα (Πάρα πολύ/Πολύ/Αρκετά) στις Δημοτικές Αρχές, ποσοστό της τάξης του 39% αισθάνεται αποκομμένο (Λίγο/Καθόλου) και 26,2% αισθάνεται σχετικά εγγύτερα στις Δημοτικές Αρχές. Ειδικά για όσους δηλώνουν δημότες του Δήμου (Γράφημα 2), παρατηρείται ότι ποσοστό 4,9% νιώθει πάρα πολύ εγγύτερα, ποσοστό 10,2% πολύ, 21,2% αρκετά κοντά στις Δημοτικές Αρχές, ενώ σχετικά κοντά ποσοστό 26,5%. Το υπόλοιπο 37,2% δηλώνει ότι αισθάνεται μεγαλύτερη απόσταση από τις Δημοτικές Αρχές.
Η αξιολόγηση των υπηρεσιών του Δήμου Θέρμης είναι το επόμενο ζήτημα που εξέτασε η έρευνα. Ποσοστό 67% των ερωτηθέντων δηλώνει πολύ/αρκετά ικανοποιημένο από τις υπηρεσίες καθαριότητας, ποσοστό 62,4% πολύ/αρκετά ικανοποιημένο από τα ΚΑΠΗ, ενώ 60,0% πολύ/αρκετά ικανοποιημένο από την εξυπηρέτηση των πολιτών από τις υπηρεσίες του Δήμου.
Αντίθετα, σε ό,τι αφορά στην αστυνόμευση, τη διαχείριση στα οικονομικά, τα δημοτικά έργα, το κυκλοφοριακό και τις θέσεις στάθμευσης, οι κάτοικοι είναι δυσαρεστημένοι σε ποσοστό 72,3%, 67,8%, 66,4% και 26,8 % αντίστοιχα (Γράφημα 3).
Επίσης, στο πλαίσιο της έρευνας, αξιολογήθηκε η Κοινωνική Πολιτική που ασκεί ο Δήμος (Γράφημα 4). Ποσοστό 35,2% δηλώνει ικανοποιημένο (Πολύ θετικά/Θετικά), ενώ το 24,1% δυσαρεστημένο (Πολύ αρνητικά/Αρνητικά).
Αναλυτικότερα, σχετικά με την Κοινωνική Πολιτική ανά δημοτική ενότητα, ποσοστό 15,8% των πολιτών της δημοτικής ενότητας Θέρμης, ποσοστό 29,9% της δημοτικής ενότητας Μίκρας και ποσοστό 40,7% της δημοτικής ενότητας Βασιλικών την αξιολογούν αρνητικά (Αρνητικά/Πολύ αρνητικά). Αντιθέτως, ποσοστό 43,4% της δημοτικής ενότητας Θέρμης, ποσοστό 31,8% και ποσοστό 23,9% από τους πολίτες της δημοτικής ενότητας Μίκρας και Βασιλικών αντίστοιχα, ασκούν θετική κριτική (Πολύ θετικά/Θετικά).
Στη συνέχεια, αναλύεται η αξιολόγηση αιρετών και υπαλλήλων. Όσον αφορά το Δήμαρχο, ποσοστό 64,4% κρίνει θετικά τις ικανότητές του, 61,9% αξιολογεί θετικά την επικοινωνία μαζί του και 58,4% κρίνει θετικά τη συμπεριφορά του, ενώ το 50,5% κρίνει αρνητικά την προσοχή στα αιτήματά του (Γράφημα 5).
Όσον αφορά την αξιολόγηση των δημοτικών συμβούλων, ποσοστό 55,8% κρίνει ως  θετική την επικοινωνία μαζί τους και 54,4% αξιολογεί θετικά τις ικανότητές τους στη δουλειά, ενώ το 52,3% κρίνει αρνητικά την προσοχή στα αιτήματά του. Σχετικά με τους υπαλλήλους του Δήμου, ποσοστό 65,1% αξιολογεί θετικά την επικοινωνία μαζί τους, 64,2% κρίνει θετικά τις ικανότητες και 58,2% κρίνει θετικά τη συμπεριφορά τους.
Το επόμενο ερώτημα της έρευνας ασχολείται με τη στάση των πολιτών προς τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων που συμμετείχαν στις προηγούμενες Δημοτικές Εκλογές (2014), ανεξάρτητα από την επιλογή του πολίτη στις εκλογές.
Ποσοστό 47,8% αξιολογεί θετικά (Πολύ θετικά/Θετικά) τον επικεφαλής της παράταξης «Δημοκρατική Ενότητα» (Δήμαρχο Θέρμης), ποσοστό 19,1% του δείγματος δεν εκφράζει άποψη (Ούτε θετικά/ Ούτε αρνητικά), 22,8% τον αξιολογεί αρνητικά (Πολύ αρνητικά/ Αρνητικά) και 7,8% δηλώνει ότι δεν τον γνωρίζει (Γράφημα 6).
Τέλος, στην έρευνα καταγράφονται θέματα/δράσεις προτεραιότητας όπως αυτά σημειώνονται από τους πολίτες. Ειδικότερα, ζητήθηκε από τους πολίτες να προτείνουν θέματα που θεωρούν ότι θα πρέπει να απασχολήσουν το επόμενο διάστημα το Δήμο. Ποσοστό 27,8% προτείνει έργα και υποδομές ως πρώτη προτεραιότητα, ποσοστό 11,9% θέματα αστυνόμευσης, ποσοστό 9,4% θίγει θέματα εκπαίδευσης και σχολικής στέγης, ποσοστό 7,6% θέματα ύδρευσης και αποχέτευσης, ποσοστό 7,5% θέματα καθαριότητας και 7,1% θέματα αστικής συγκοινωνίας και βελτίωσης των δρομολογίων και υπηρεσιών.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι φοιτητές του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ έχουν αναλάβει την οργάνωση και διεξαγωγή πειράματος συμμετοχικής διαβουλευτικής διαχείρισης θεμάτων στο Δήμο (με τη συνεργασία των δημοτικών αρχών) με αντικείμενο τη διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων και την ανακύκλωση στο Δήμο. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί διαβουλεύσεις σε τοπικά συμβούλια και έχουν προγραμματιστεί επιπρόσθετα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Δείτε ολόκληρη την έρευνα εδώ.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.