, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

ΑΠΘ: Σύστημα Νοητικής και Σωματικής Ενδυνάμωσης για ηλικιωμένους

Μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις ερευνητικών έργων, το «Μνήμες που Διαρκούν-Long Lasting Memories» που κατάφεραν να μετατραπούν σε προϊόν, πρόκειται να αξιοποιηθεί, από τον Οκτώβριο του 2018, από τους Δήμους της χώρας, μέσω του «Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ)» προκειμένου να τους βοηθήσει στην υλοποίηση της πολιτικής τους για του Ηλικιωμένους.
Η ερευνητική ομάδα της υπηρεσίας «LLM Care – Φροντίδα Υγείας ηλικιωμένων ατόμων και ευπαθών ομάδων» του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ με επιστημονικά υπεύθυνο τον Αν. Καθηγητή, Παναγιώτη Μπαμίδη, δημιούργησε ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Νοητικής και Σωματικής Ενδυνάμωσης, μία καινοτόμο υπηρεσία κοινωνικής φροντίδας, με διεθνείς παρουσιάσεις και επιστημονικές δημοσιεύσεις, που βασίζεται σε σύγχρονες τεχνολογίες και προσφέρει μία ενοποιημένη λύση για τη βελτίωση της νοητικής και σωματικής κατάστασης των ευαίσθητων πληθυσμιακών ομάδων.
Πρόκειται για αυτοχρηματοδοτούμενη πρωτοβουλία της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, η οποία ανέκυψε ως προϊόν του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος «Long Lasting Memories» (longlastingmemories.eu) και εφαρμόζεται εδώ και μία δεκαετία με ιδιαίτερη επιτυχία και παράλληλα αξιοποιείται μέσα από το πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών Ιατρικής ΑΠΘ στη χρήση νέων τεχνολογιών στις υπηρεσίες υγείας.
«Σκοπός, μέσα από την συνέργεια των δύο πλευρών, είναι αφενός η υποστήριξη και η τεχνολογική αναβάθμιση των κατά τόπους υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας των Δήμων-μελών, και αφετέρου η αμοιβαία στήριξη των ερευνητικών δράσεων του LLM Care, ώστε το πρόγραμμα να έχει τη δυνατότητα να βελτιώνει τις προσφερόμενες υπηρεσίες του με διάρκεια στο χρόνο, ώστε να μεγιστοποιείται το κοινωνικό όφελος προς τις επωφελούμενες πληθυσμιακές ομάδες» αναφέρει ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου, Αν. Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Παναγιώτης Μπαμίδης.
Τα προβλήματα νοητικής και σωματικής έκπτωσης δημιουργούν κοινωνική απομόνωση. Πολλά ηλικιωμένα άτομα με χρόνια προβλήματα, ή με συμπτώματα άνοιας, αλλά και γενικότερα διάφορες ευπαθείς ομάδες, όπως ασθενείς με Πάρκινσον, άτομα στο ευρύτερα φάσμα της νοητικής υστέρησης αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα. «Οι δημοτικές αρχές δεν είχαν μέχρι στιγμής τη δυνατότητα να εφαρμόσουν κάτι το διαφορετικό, παρέχοντας φροντίδα υγείας ή εκπαιδευτική ενίσχυση στα άτομα αυτά» αναφέρει ο κ. Μπαμίδης.
Σήμερα όμως, δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες προκειμένου να ενισχυθεί η λειτουργικότητα τέτοιων πληθυσμιακών ομάδων, να προαχθεί η σωματική και νοητική υγεία τους, να προληφθεί η περαιτέρω επιδείνωσή τους και ο αποκλεισμός τους, να καταρτιστούν οι εργαζόμενοι στον χώρο της κοινωνικής φροντίδας σε ιδιαίτερα προγράμματα & εργαλεία, να εισαχθεί η καινοτομία στις υπηρεσίες παροχής κοινωνικής φροντίδας, καθώς και να αναβαθμιστεί το επίπεδο κοινωνικής πολιτικής.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν περισσότερες πληροφορίες από την επίσημη σελίδα του LLM CARE και το σχετικό video LLM CARE VIDEO.
Οι Δήμοι που επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, μπορούν να ενημερώνονται από τη σελίδα του ΕΔΔΥΠΠΥ για τη συγκεκριμένη δράση και να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους στο: [email protected]

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.