, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Αποφασιστική απάντηση στις απειλές για τον ανεφοδιασμό με πετρέλαιο ζητά η Σαουδική Αραβία

Να δοθεί μια «αποφασιστική» απάντηση στην απειλή διατάραξης του εφοδιασμού των αγορών με πετρέλαιο, μετά τις επιθέσεις εναντίον δεξαμενόπλοιων στην περιοχή του Κόλπου, ζήτησε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Χάλεντ αλ Φάλιχ.
«Θα πρέπει να υπάρξει μια γρήγορη και αποφασιστική απάντηση στις απειλές που δημιουργήθηκαν από τις πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες» ανέφερε, σύμφωνα με τον λογαριασμό του στο Twitter,κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Ενέργειας της G20 στην Ιαπωνία.
Την Πέμπτη, δύο τάνκερ δέχτηκαν επίθεση ενώ έπλεαν στη Θάλασσα του Ομάν, κοντά στα Στενά του Χορμούζ. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης, όμως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορεί ευθέως το Ιράν, το «μαύρο πρόβατο» της Δύσης στη Μέση Ανατολή, το οποίο με τη σειρά του διαψεύδει κάθε εμπλοκή του.
Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, είναι στενός σύμμαχος της Ουάσινγκτον κι ο μεγάλος αντίπαλος του Ιράν στην περιοχή.
Ο Σαουδάραβας υπουργός είπε ότι τις τελευταίες ημέρες η χώρα του παρακολουθεί «με μεγάλη ανησυχία» τις εξελίξεις στην περιοχή του Χορμούζ, απ’ όπου διέρχεται περίπου το 30% του πετρελαίου που εξάγεται δια της θαλάσσιας οδού.
Το Ιράν έχει απειλήσει αρκετές φορές ότι θα μπλοκάρει αυτή τη θαλάσσια δίοδο, αν δεχτεί επίθεση από τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.