, Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

search icon search icon

Απόφαση-βόμβα: Το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης δίνει το δώρο Χριστουγέννων σε έξι εργαζόμενους του δήμου

Του Κώστα Καντούρη
Το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης, με απόφασή του, έκρινε αντισυνταγματική την απόλυτη κατάργηση των δώρων και του επιδόματος αδείας που σταμάτησαν να χορηγούνται στους δημοσίους και δημοτικούς υπαλλήλους με μνημονιακό νόμο από την αρχή του 2013.
Έκανε δεκτή την προσφυγή έξι υπαλλήλων του δήμου Θεσσαλονίκης στους οποίους αποφασίστηκε να δοθούν τμήματα του δώρου και συγκεκριμένα 500 ευρώ για τα Χριστούγεννα και από 250 για το Πάσχα και την άδεια, ποσά που δίδονταν μετά τις πρώτες μνημονιακές περικοπές.
«Η ανωτέρω διάταξη τυγχάνει ανεφάρμοστη ως αντικείμενη στο Σύνταγμα και στις έχουσες υπερνομοθετική ισχύ διατάξεις των διεθνών συνθηκών, καθόσον τους στερεί το δικαιούμενο ικανοποιητικό και αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης χαμηλόμισθων Ελλήνων μισθωτών», σημειώνεται στην 246/2018 απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 11 του μήνα.
Στην απόφαση γίνεται εκτενής αναφορά στα μνηνονιακά μέτρα και διευκρινίζεται πως με αποφάσεις τόσο του Συμβουλίου της Επικρατείας όσο και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει κριθεί ότι «η επιβολή μέτρων προς εξυπηρέτηση δυσμενούς και παρατεταμένης οικονομικής συγκυρίας δεν δικαιολογεί εν λευκώ και εκ προοιμίου οποιοδήποτε μέτρο με οποιοδήποτε κόστος».
Στο σημείο αυτό τονίζεται πως ειδικά για το νόμο 4046/2012 με το οποίο καταργήθηκαν τα δώρα, «στην εισηγητική του έκθεση ουδεμία αιτιολογία αναφέρεται περί της αναγκαιότητας λήψης των εν λόγω μέτρων, ενώ ουδόλως προκύπτει ότι τα λαμβανόμενα μέτρα ήταν αναγκαία».
Υπογραμμίζεται, μάλιστα, στην απόφαση που εξέδωσε ο Ειρηνοδίκης Θεσσαλονίκης Εμμανουήλ Κοκκωνίδης, ότι ο νομοθέτης, εφόσον προηγουμένως είχε προχωρήσει σε περικοπές, δεν έπρεπε να αποφασίσει στη συνέχεια την κατάργηση των δώρων χωρίς εμπεριστατωμένη μελέτη επ’ αυτού.
«Όφειλε προηγουμένως να εξετάσει με τρόπο επιστημονικό και δικαστικά ελέγξιμο αν οι επιπτώσεις από τα ήδη ληφθέντα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης και συνδυαζόμενες με τις ευρύτερες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες της διανυόμενης έκτακτης περιόδου οδηγούν σε επιτρεπτή μείωση του επιπέδου ζωής των μισθωτών», επισημαίνεται ακριβώς στο κείμενο της απόφασης. Κάνει μάλιστα λόγο για επιβάρυνση «εξόφθαλμα δυσανάλογη ιδίως για όσους υπηρετούν στο δημόσιο».
«Τα νομικά μας επιχειρήματα περί αντισυνταγματικότητας των μνημονιακών νόμων που κατήργησαν παντελώς τα επιδόματα και δώρα, όπως αυτά εκφέρονται με τα δικόγραφα των αγωγών που καταθέτουμε, δείχνουν να πείθουν ορισμένους δικαστές ώστε να κρίνουν θετικά για τους εργαζόμενους», δήλωσε στην karfitsa.gr ο δικηγόρος Γιώργος Δανιήλ που χειρίστηκε την υπόθεση ως νομικός εκπρόσωπος των έξι δημοτικών υπαλλήλων.
Συμπλήρωσε βέβαια ότι οι «είναι τόσο μικρός ο αριθμός των θετικών αποφάσεων και πάντοτε από μονομελή μικρά δικαστήρια, κυρίως Ειρηνοδικεία, που σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι δημιουργείται νομολογία επί των κρινόμενων ζητημάτων».
Το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης πάντως έκρινε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης πρέπει να καταβάλλει στους έξι εργαζομένους του 2.000 ευρώ και επιπλέον 6% για τόκους, που αντιστοιχούν στα δώρα Χριστουγέννων του 2016 και 2017 (500 ευρώ ο κάθε χρόνος), για δώρο Πάσχα των ίδιων χρόνων 500 ευρώ στον καθένα και το ίδιο για επίδομα άδειας. Οι απαιτήσεις για το 2015 έχουν παραγραφεί.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.