, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Απ.Καμιτσάκης και Ασ.Αναστοσοπούλου: «Οι ήρωες είναι αφανείς»

Συνέντευξη στη Φιλίππα Βλαστού
1830, στο Πιατιγκόρσκ, Ρωσία. Ο αξιωματικός Γκριγκόρι Αλεξάντροβιτς Πετσόριν συναντά έναν παλιό του φίλο από τον πόλεμο στα ιαματικά λουτρά της περιοχής, εκεί όπου έχουν πάει για να θεραπεύσουν τις πληγές τους από τις μάχες. Μια μικρή πριγκίπισσα θα ταράξει τα λιμνάζοντα νερά. Ο Πετσόριν όμως και οι υπόλοιποι δεν αντέχουν την αδράνεια. Για αυτό την ξεπερνάνε χρησιμοποιώντας ο ένας τον άλλον. Αυτή τους η κίνηση όμως αναδίδει και τους φόβους τους… Με αφετηρία λοιπόν το μυθιστόρημα «Ένας ήρωας του καιρού μας», του Μιχαήλ Λέρμοντoφ, η θεατρική ομάδα Lab.oratorium ακολουθεί τα βήματα ενός ανθρώπου, αυτού που παίρνει το ρίσκο να μην αποδεχθεί ό,τι υπάρχει. Δυο εκ των πρωταγωνιστών της παράστασης η Ασημίνα Αναστασοπούλου και ο Απόστολος Καμιτσάκης, μίλησαν στην Karfitsa για το έργο που θα ανέβει 19 Νοεμβρίου, στο θέατρο Μελίνα Μερκούρη.
Ποιους θεωρείται ήρωες στις μέρες μας;
A.Κ.: Οι ήρωες είναι αφανείς. Σήμερα δεν υπάρχουν μυθικά τέρατα και πριγκίπισσες που ζητούν βοήθεια. Σήμερα δεν υπάρχουν ήρωες όπως τους ξέρουμε και όπως μας τους έχουν μάθει. Σήμερα ήρωες είναι όλοι αυτοί που είναι δίπλα μας, απέναντι μας, παραπέρα. Χωρίς να μάθουμε ποτέ τίποτα. Να μην ακούσουμε τίποτα. Τον ήρωα σήμερα δεν τον αναγνωρίζεις. Ο καθένας για τον εαυτό του ξέρει πόσο ήρωας είναι. Τι ηρωικές πράξεις κάνει. Για αυτό τον λόγο, για μένα, απλά, το να πιστεύεις στον εαυτό σου είναι ίσως η πιο ηρωική πράξη. Ειδικά τη στιγμή που θα ανατραπούν όλα. Τη στιγμή που θα δοκιμαστεί η πίστη σου, τότε έχουμε την επιλογή να γίνουμε ήρωες έστω και για μια στιγμή η να βρούμε την θαλπωρή της ασφάλειας. Όλα στο χέρι μας είναι.
Επί σκηνής φαίνεται ο ανδρικός ανταγωνισμός μεταξύ εσάς και του αντιπάλου σας επί σκηνής. Στις μέρες μας θεωρείτε ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των ανθρώπων γίνεται για πιο επιφανειακούς λόγους;
Α.Κ.: Νομίζω πως από πάντα ο ανταγωνισμός είναι ίδιος. Τα μέσα αλλάζουν. Ο θεμιτός ανταγωνισμός σε εξελίσσει. Οτιδήποτε άλλο είναι μια μάχη για το ποιος είναι καλύτερος. Στο τέλος κανένας δεν είναι.
Για εσάς ποιοι είναι οι ήρωες των ημερών μας;
A.A.: Όσο περνάει ο καιρός από τότε που ξεκίνησε η παράσταση, και ρωτώντας στον εαυτό μου αυτή την ερώτηση, έχω πάντα μια άλλη απάντηση. Το έργο περιλαμβάνει χαρακτήρες, ήρωες ή τουλάχιστον ανθρώπους που θέλουν να γίνουν ήρωες. Ακόμα και ο τίτλος μιλάει για έναν ήρωα. Ποιος να είναι αυτός ο ήρωας άραγε; Για μένα κανείς τους δεν είναι ήρωας. Είναι όλοι τους άνθρωποι. Και αναρωτιέμαι για ποιο λόγο η εποχή μας να χρειάζεται ήρωες; Κι αν υπάρχουν είναι άνθρωποι που δεν φαίνονται. Έχουμε συνηθίσει να διαβάζουμε για ήρωες που έμειναν στην ιστορία. Κανείς όμως δε χαρακτηρίζει ήρωες τους ανθρώπους που παλεύουν να συντηρήσουν την οικογένεια τους, εκείνους που παλεύουν να σωθούν από τον καρκίνο, τους πρόσφυγες πολέμων, αυτούς που αγαπάνε τη διαφορετικότητα, αυτούς δηλαδή τους ανθρώπους που περνάνε κάθε μέρα δίπλα μας από το μετρό και δεν τους ξέρουμε καν. Ανθρώπους που μάχονται στην καθημερινότητα τους και αποζητούν ευτυχισμένες στιγμές αποδεχόμενοι την αλήθεια του καθένα. Νομίζω πως αν ο καθένας μας γίνει ήρωας στην ίδια του τη ζωή για τον εαυτό του και για τους δικούς του ανθρώπους τότε ίσως κάνουμε μια καλή αρχή ώστε να μπορούμε να μιλάμε για ήρωες του καιρού μας.
Ποια ανάγκη δημιούργησε την θεατρική ομάδα Lab.Oratorium;
A.A.: Η ανάγκη να ανακαλύψουμε μαζί το θέατρο με κάθε διαφορετικό τρόπο, να καταπιανόμαστε με έργα που μας ενεργοποιούν να ψάξουμε. Εν ολίγοις, η έρευνα. Επίσης το να έχουμε ανάγκη διαφορετική κάθε φορά, για εξέλιξη και αλλαγή και ως άνθρωποι και ως καλλιτέχνες παίρνοντας ο ένας από τον άλλον.
 
photography by Patroklos Skafidas

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.