, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Απ. Τζιτζικώστας: Η Κεντρική Μακεδονία βρίσκεται πλέον και στις Βρυξέλλες

«Nous sommes ici aussi! Είμαστε και εδώ! Η Κεντρική Μακεδονία βρίσκεται πλέον και στις Βρυξέλλες, βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης», τόνισε στην ομιλία του στα εγκαίνια του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που πραγματοποιήθηκαν σήμερα, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Το Ευρωπαϊκό Γραφείο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται στο «House of Cities, Municipalities and Regions» (Σπίτι των Πόλεων, Δήμων και Περιφερειών – 1, Square de Meeus, 1000 Brussels) και την ίδρυσή του τίμησαν με την παρουσία τους υψηλόβαθμοι Έλληνες και ξένοι αξιωματούχοι, ενώ το Ευρωκοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Επιτροπή των Περιφερειών της ΕΕ εκπροσωπήθηκαν στον υψηλότερο βαθμό.
«Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση αμφισβητείται πιο έντονα από ποτέ στο παρελθόν, την ώρα που το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αντιμετωπίζει πρωτοφανείς αναταράξεις, εμείς κάνουμε μία απόλυτα συνειδητή επιλογή, μια επιλογή που υπηρετεί τη λύση στην οποία και προσωπικά πιστεύω, την περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη, όχι τη λιγότερη Ευρώπη», επεσήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.
«Το όραμά μου για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας περνάει μέσα από το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κεντρική Μακεδονία που εγώ οραματίζομαι, μια Περιφέρεια – κόμβο εμπορίου, καινοτομίας, έρευνας και εκπαίδευσης, μια Περιφέρεια -κόμβο ενεργειακής διαφοροποίησης και ασφάλειας της Ευρώπης, μια Περιφέρεια, Πρωτεύουσα Εξωστρέφειας της Ελλάδας, περνάει κατεξοχήν μέσα από την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Γιατί εξωστρέφεια σημαίνει ανοιχτά σύνορα, σημαίνει ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και προϊόντων. Εξωστρέφεια σημαίνει συνεργασία, σημαίνει γέφυρες μεταξύ των κρατών και των λαών, όχι νέα τείχη που προσπαθούν κάποιοι να ορθώσουν. Εξωστρέφεια σημαίνει εκτόξευση στο μέλλον, όχι επιστροφή στο σκοτεινό παρελθόν», δήλωσε ο Περιφερειάρχης.
Αναφερόμενος στο ρόλο των Περιφερειών στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι «είναι τεράστιος και κομβικός. Γιατί οι Περιφέρειες είναι αυτές που φέρνουν την Ευρώπη στην καθημερινότητα των πολιτών. Εμείς μετατρέπουμε τα απρόσωπα χρήματα της Ευρώπης σε μετρήσιμο έργο για τους πολίτες: έργο σε όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, στα σχολεία, στις υποδομές, στον πολιτισμό και τον τουρισμό, στην ποιότητα και την προστασία της ζωής, στην κοινωνική αλληλεγγύη, στην αγροτική οικονομία και στην επιχειρηματικότητα».
Ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Γραφείου ως «απόλυτα συνειδητή, στρατηγική επιλογή, επειδή εδώ λαμβάνονται οι αποφάσεις που καθορίζουν το μέλλον μας. Εδώ αποφασίζονται πολιτικές, όχι μεγάλες – θεωρητικές – μακρινές, σε εμάς, αλλά πολιτικές που καθορίζουν την ίδια την καθημερινότητά μας. Πολιτικές για την συνοχή, το περιβάλλον, το προσφυγικό, την ασφάλεια, την είσοδο στην ψηφιακή εποχή. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι εδώ για να διεκδικήσει και χρήματα και προγράμματα και δράσεις αλλά και πολιτικές. Πολιτικές που θα κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα και τη ζωή μας, πολιτικές που θα μας επιτρέψουν να αξιοποιήσουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.
Όπως ακριβώς διεκδικούμε όλα όσα δικαιούμαστε εντός της χώρας και είμαστε η Περιφέρεια που υπολογίζουν, η Περιφέρεια με την ισχυρή φωνή και την ισχυρή παρουσία στο κέντρο της Ελλάδας, το ίδιο ακριβώς θα κάνουμε και εδώ, στις Βρυξέλλες, εδραιώνοντας ακόμα περισσότερο την παρουσία της Περιφέρειάς μας στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης των αποφάσεων. Μια παρουσία που ξεκίνησε το 2015, στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέσα σε ελάχιστο διάστημα, η Κεντρική Μακεδονία βρίσκεται στο προεδρείο της Επιτροπής, κατέχοντας μία εκ των θέσεων αντιπροέδρου, στο κορυφαίο ευρωπαϊκό όργανο για τις Περιφέρειες και τους Δήμους της Ευρώπης, στο ΄΄κοινοβούλιο της αυτοδιοίκησης΄΄».
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είπε ότι σήμερα ξεκινά ένας ακόμα νέος δρόμος για την Κεντρική Μακεδονία, ταυτόχρονα όμως είναι και ημέρα κεφαλαιοποίησης για όλα όσα κατάφερε η διοίκηση της Περιφέρειας.
«Δουλεύοντας σκληρά, μεθοδικά και με ευρύτατες συνεργασίες, με πολιτικές που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν από τη βάση προς τα επάνω, καταφέραμε να πιάσει τόπο από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο ευρώ των ευρωπαϊκών πόρων. Με το Ευρωπαϊκό Γραφείο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας γινόμαστε ακόμα πιο ευέλικτοι, ακόμα πιο εξωστρεφείς, ακόμα πιο αποτελεσματικοί. Με την οργανωμένη και συνεχή παρουσία μας εδώ θα διεκδικήσουμε νέες δράσεις, νέες ευκαιρίες, για την καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες, την ψηφιακή επανάσταση, τη νεοφυή και εξωστρεφή επιχειρηματικότητα.
Είμαστε εδώ για να φέρουμε θέσεις εργασίας, επενδύσεις, ερευνητικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες για τον τόπο μας. Και αυτό το γραφείο είναι ανοιχτό για όλους τους φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας, για τα επιμελητήρια, τα πανεπιστήμια, τους δήμους, τις τοπικές μας επιχειρήσεις και τους ερευνητικούς φορείς. Κάνουμε ένα σταθερό, μεγάλο βήμα και φτάνουμε ακόμα πιο κοντά στο στόχο μας: η Κεντρική Μακεδονία να βγει γρήγορα και οριστικά από την κρίση, να γίνει ακόμα πιο φιλική στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, να γίνει η Περιφέρεια που θέλεις να ζεις και να δημιουργείς», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Στο τέλος της ομιλίας του, ο Περιφερειάρχης έστειλε σαφές μήνυμα: «Όταν δουλεύουμε μαζί ενωμένοι, όταν συνεργαζόμαστε για το συμφέρον της χώρας και των συμπολιτών μας, μπορούμε να πετυχαίνουμε νίκες για την Ελλάδα, μπορούμε να ξεπερνάμε κάθε εμπόδιο και κάθε δυσκολία, μπορούμε να κερδίζουμε όλες τις κρίσιμες μάχες. Σ’ αυτό το δρόμο συνεχίζουμε με ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια και ένταση. Εδώ, στο κέντρο της Ευρώπης, η καρδιά της Μακεδονίας χτυπάει και θα χτυπάει δυνατά, η καρδιά της Ελλάδας χτυπάει και θα χτυπάει δυνατά, η φωνή των Μακεδόνων, όλων των Ελλήνων ακούγεται και θα ακούγεται καθαρά και υπερήφανα».
Στην τελετή έναρξης λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έλαβαν το λόγο:
-Ο Έλληνας Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος, που αναφέρθηκε στις απειλές που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και στη σπουδαιότητα του ρόλου των Περιφερειών, ενώ αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Γραφείο της Περιφέρειας υποσχέθηκε ότι θα έχει την αμέριστη συμπαράσταση όλης της ΕΕ.
-Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος είπε ότι στηρίζουμε το έργο της Περιφέρειας, ανεξάρτητα από κόμματα και χρώματα. «Με τον κ. Τζιτζικώστα συμμεριζόμαστε πολλές κοινές διαπιστώσεις για την Ευρώπη και την προοπτική των Περιφερειών. Για την αντιμετώπιση του εθνικισμού, υπερβαίνοντας περιχαρακώσεις και κομματικούς περιορισμούς είμαστε όλοι μαζί. Όπως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι πρώτη στην Ελλάδα στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, έτσι και η Ελλάδα είναι πρώτη στην ΕΕ», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδημούλης.
-Ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ Karl-Heinz Lambertz, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της παρουσίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στις Βρυξέλλες, με δικό της χώρο, που αποτελεί, όπως είπε μια εξαιρετικά φιλόδοξη προσπάθεια, με τα προσδοκώμενα αποτελέσματα να είναι πολύ σημαντικά.
-Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΡΡ) στην Επιτροπή των Περιφερειών Michael Schneider, ο οποίος αναφέρθηκε στις επιφυλάξεις των εθνικών κυβερνήσεων για τις πρωτοβουλίες των περιφερειακών αρχών να πάρουν στα χέρια τους την τύχη του τόπου τους και επισήμανε τη σπουδαιότητα της παρουσίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τη δική της «έδρα» στο κέντρο της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.
Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο Α’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ Markku Markkula, οι Ευρωβουλευτές Κωνσταντίνα Κούνεβα, Στέλιος Κούλογλου, Ελίζα Βόζενμπεργκ, Μανόλης Κεφαλογιάννης, Γιώργος Κύρτσος, Θοδωρής Ζαγοράκης, Νίκος Ανδρουλάκης, Μίλτος Κίρκος, ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, η Πρέσβης της Ελλάδας στο Βέλγιο Ελευθερία Γαλαθιανάκη, ο Πρέσβης στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην ΕΕ Ανδρέας Παπασταύρου, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, τα μέλη της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ Γιάννης Σγουρός, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Δημήτρης Μαραβέλιας, Νίκος Χιωτάκης, Γιάννης Κουράκης, Σπύρος Σπυρίδων, Κώστας Σιμιτσής, αλλά και τα μέλη της Επιτροπής από την Κύπρο και άλλες χώρες της ΕΕ.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.