, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ασφαλής η φροντίδα των ηλικιωμένων

Οι οίκοι ευγηρίας της χώρας μας που φιλοξενούν ηλικιωμένους στις εγκαταστάσεις τους κάνουν ότι μπορούν για να κρατήσουν μακριά τον κορονοϊό ωστόσο ζητούν επίμονα υλικά προστασίας για τους εργαζομένους.
Στα ελληνικά γηροκομεία έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα περιστατικό ανησυχητικό και οι ιδιοκτήτες τέτοιων όπως αναφέρουν στην karfitsa ζητούν να έχουν τη στήριξη της πολιτείας σε ότι αφορά την προμήθεια αποστειρωμένων υλικών.
Της Δέσποινας Κρητικού
«Στα ελληνικά γηροκομεία η φροντίδα των ηλικιωμένων είναι κατά πολύ περισσότερο ασφαλής απ΄ ότι στα σπίτια,  διότι οι νοσηλευτές ξέρουν να προφυλάσσονται και να προφυλάσσουν τους ηλικιωμένους» δηλώνει ο κ Ελευθέριος Ρόιδος, ιδιοκτήτης οίκων ευγηρίας στη Θεσσαλονίκη.  Άλλωστε στα γηροκομεία τα μέτρα προστασίας ελήφθησαν πολύ πριν δοθούν οι σχετικές εντολές από την κυβέρνηση. «Σταματήσαμε τα επισκεπτήρια και αρχίσαμε να λειτουργούμε σε άτυπη καραντίνα όταν διαπιστώσαμε ότι ο ιός εξαπλώνεται και είναι ακόμη πιο επικίνδυνος από τη γρίπη» εξηγεί ο κ Ρόιδος.
 
«Υπήρξε μέριμνα και δόθηκαν σαφείς οδηγίες σε όλα τα γηροκομεία από την κυβέρνηση. Εμείς όμως πολύ νωρίτερα έχουμε πάρει πιο αυστηρά μέτρα. Απαγορεύονται εισαγωγές και εξαγωγές ηλικιωμένων από τα ιδρύματα. Εντατικοποιούμε τους ελέγχους στο προσωπικό μας και λαμβάνουμε αυστηρά μέτρα προστασίας ενώ θερμομετρούνται και οι εργαζόμενοι» αναφέρει ο πρόεδρος  της Ένωσης Γηροκομείων Ελλάδας Στέλιος Προσαλίκας στην karfitsa.
Να δώσουμε βαρύτητα στο προσωπικό των γηροκομείων
Τα αναλώσιμα υλικά που χρησιμοποιούν οι νοσηλεύτριες και το διοικητικό προσωπικό, που υπολογίζονται σε  περίπου 20.000 όλοι οι εργαζόμενοι στα γηροκομεία, έχουν αγοραστεί όσο υπήρχε αυτή η δυνατότητα, πριν την επίταξη με αποτέλεσμα  πλέον οι αγορές γίνονται σε πολύ υψηλές τιμές. «Είμαστε στα μετόπισθέν του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας και δεν έχουμε καμία προστασία από τον ΕΟΔΥ.  Εάν σπάσει η δική μας αλυσίδα και αρρωστήσει κάποιος εργαζόμενος το πρόβλημα θα περάσει στους ηλικιωμένους, τρόφιμους  και στα νοσοκομεία μας» εξηγεί ο κ Στέλιος Προσαλίκας στην karfitsa και συμπληρώνει ότι «θα πρέπει η κυβέρνηση μέσα στις φροντίδες της να δει και το νοσηλευτικό προσωπικό των γηροκομείων αλλά και την τροφοδοσία μας με ιατρικό υλικό για έχουμε δυνατές μεγάλες αντιστάσεις σε βάθος χρόνου να επιβαρύνουμε όσο το δυνατόν λιγότερο το γενικό σύστημα υγείας».
Το προσωπικό δεν αποστειρώνεται όπως θα έπρεπε καθώς όπως εξηγεί ο κ Προσαλίκας οι νοσηλευτές δεν έχουν ειδικές φόρμες, ποδονάρια, σκουφιά  και άλλα προστατευτικά υλικά τα οποία έχουν ανάγκη διότι δεν υπάρχουν στην αγορά «Ακολουθούμε αυστηρά πρωτόκολλα. Εκπαιδεύουμε και ενημερώνουμε το προσωπικό αλλά και αυτοί είναι άνθρωποι και έχουν προσωπική και οικογενειακή ζωή και μετά το πέρας της εργασίας τους πηγαίνουν στα σπίτια τους».
30.000 ηλικιωμένοι σε 250 γηροκομεία
Ήδη έχει συζητηθεί μεταξύ των ιδιοκτητών οίκων ευγηρίας,  και έχει συμφωνηθεί άτυπα  να μην γίνονται εισαγωγές στα ιδρύματα ούτε να αναπληρώνονται τα κενά κρεβάτια ώστε αν χρειαστεί να απομονωθεί κάποιος ηλικιωμένος εφόσον διαγνωστεί με  κορονοϊό.  «Αρχικά οι ηλικιωμένοι πρέπει να διακομίζονται στα νοσοκομεία όπου και να νοσηλεύονται ωστόσο αν κάτι τέτοιο πάψει να είναι εφικτό θα αναγκαστούμε να τους νοσηλεύσουμε απομονωμένους σε μονόκλινα δωμάτια που θα τα διαμορφώσουμε κατάλληλα» αναφέρει ο κ Προσαλίκας.
Στα περίπου 250 ιδρύματα που ανήκουν στην Ένωση Γηροκομείων Ελλάδος  φιλοξενούνται περίπου 30.000 ηλικιωμένοι  «Για αυτό και είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος μας. Για αυτό πρέπει να κρατήσουμε τον κορονοϊό έξω από τα γηροκομεία μας και να κρατήσουμε τους ηλικιωμένους προστατευμένους» τονίζει ο κ Προσαλίκας.
Κανένας ηλικιωμένος μόνος του
Η απομόνωση των ηλικιωμένων στα δωμάτια και η διακοπή συναντήσεων με τους οικείους τους έχει προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα που οι υπεύθυνοι στα γηροκομεία προσπαθούν να απομακρύνουν. Για τους νεαρότερους έχει προταθεί η απόκτηση τάμπλετ για να επικοινωνούν μέσω βίντεο και σκάιπ. «Δυσκολεύονται ορισμένοι αλλά δεν έχουν άλλη λύση και δεν θέλουμε να μείνει κανείς μόνος του» αναφέρει ο κ Προσαλίκας.
 
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.