, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Αυστραλία: Πνιγμένο σε τοξικό νέφος το Σίδνεϊ

Σε ένα πυκνό τοξικό νέφος έχει πνιγεί το Σίδνεϊ, καθιστώντας την ατμόσφαιρα εξαιρετικά επικίνδυνη – 11 κλίμακες υψηλότερα από το επίπεδο που ούτως ή άλλως θεωρείται επικίνδυνο – ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Αυστραλίας βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δυνάμει «φονικό» συνδυασμό υψηλών θερμοκρασιών και ισχυρών ανέμων.
Σε όλη την πόλη, τα κτήρια εκκενώνονται σταδιακά, καθώς τα συστήματα συναγερμού έχουν απενεργοποιηθεί και σημαίνουν αυθαίρετα, ενώ σε παράλυση βρίσκεται και το λιμάνι, όπου από το πρωί δεν έχουν σταματήσει να ηχούν οι κόρνες ομίχλης των πλοίων.
Στα σχολεία, οι μαθητές παρέμειναν στις αίθουσες κατά το πρωινό τους διάλειμμα και οι μάσκες αποτελούν απαραίτητο αξεσουάρ των πολιτών, ενώ τα αξιοθέατα του Σίδνεϊ έχουν χαθεί μέσα στο νέφος.
Η Αυστραλία είναι αντιμέτωπη επί εβδομάδες με εκατοντάδες πύρινα μέτωπα, καθώς οι πυρκαγιές άρχισαν να εκδηλώνονται φέτος πολύ νωρίτερα, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Βορειοδυτικά του Σίδνεϊ οι πυρκαγιές που μαίνονται εδώ και πολλές εβδομάδες έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο, το οποίο έχει ήδη καταστρέψει 319.000.000 στρέμματα γης, κυρίως σε εθνικά πάρκα.
Περισσότεροι από έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν τον Σεπτέμβριο και σχεδόν 20 εκατομμύρια στρέμματα γης έχουν καταστραφεί, δηλαδή έκταση ίση με τη μισή Ελβετία.
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον υπερασπίζεται τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει τις πυρκαγιές, ωστόσο σήμερα δεν δήλωσε απολύτως τίποτα για το τοξικό νέφος. Η οργή ξεχειλίζει εναντίον της κυβέρνησής του, η οποία κατηγορείται ότι δεν έκανε καμία προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις δραματικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.