, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Αυτός είναι ο «χάρτης» με τα οικόπεδα που οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι μπορούν να τρυπήσουν!

Νέα προκλητική ανακοίνωση σχετικά με την πρόθεση της Τουρκίας να προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις σε ό,τι θεωρούν ως υφαλοκρηπίδα τους εξέδωσε το πρωί της Τρίτης το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Οι περιοχές στις οποίες θα διεξαχθεί η έρευνα βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας που έχει καταθέσει η χώρα στον ΟΗΕ» υποστηρίζουν, προσθέτοντας ότι πρόκειται για άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
«Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της χώρας και των τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο οι σεισμικές έρευνες και οι γεωτρήσεις θα προχωρήσουν όπως έχουν ανακοινωθεί» καταλήγει η ανακοίνωση του εκπροσώπου τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι.
Τον χάρτη των 24 οικοπέδων που έχει οριοθετήσει η Τουρκία από τις ακτές της μέχρι το σημείο που, με βάση το μνημόνιο που έχει υπογραφεί με την Τρίπολη τον περασμένο Δεκέμβριο, εφάπτονται τα θαλάσσια σύνορα Τουρκίας και Λιβύης, αποκαλύπτει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»
Ο χάρτης αναρτήθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας και αποτελεί την ουσιαστική απεικόνιση των τουρκικών διεκδικήσεων εις βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων όπως η υφαλοκρηπίδα, καθώς κάποια από τα οικόπεδα βρίσκονται έξι ναυτικά μίλια και ανατολικά από τη Ρόδο, την Κάρπαθο, την Κάσο και την ανατολική Κρήτη.
Με το διαφορετικό χρώμα είναι η επέκταση των θαλάσσιων οικοπέδων έκτασης 116.745 εκταρίων στα οποία ζητά να βάλει γεωτρύπανα η Τουρκία παραβιάζοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Γι’ αυτά τα σημεία η Άγκυρα υποστηρίζει πως βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας της και η Τουρκική Εταιρεία Ερευνών Πετρελαίου (ΤPAO) ζητά να πραγματοποιήσει έρευνες πετρελαίου.
Ο οριστικός χάρτης θα δημοσιευτεί όταν δοθούν οι άδειες, ωστόσο οι περιοχές που προκύπτουν από τα στοιχεία των οικοπέδων είναι σαφή.
Πηγή: paraskhnio.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.