, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Αφήστε τις διπλές πλειοψηφίες για το Σκοπιανό»

Του Γιώργου Ευγενίδη*

«Κάθε συζήτηση για το ζήτηµα της ονοµασίας της ΠΓΔΜ παρέλκει, εφόσον ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν τοποθετούνται ενιαία για το ζήτηµα», έλεγε χαρακτηριστικά κεντρική «γαλάζια» πηγή, αποκωδικοποιώντας τη στάση της ΝΔ, η οποία συναρτά απολύτως τη δική της τοποθέτηση από την ύπαρξη ενιαίας γραµµής των δύο κυβερνητικών εταίρων σε αυτό το κρίσιµο εθνικό θέµα.

Η αλήθεια είναι πως η ΝΔ θεωρεί τη συζήτηση για το ονοµατολογικό, σε αυτήν τη φάση, περαιωµένη, από τη στιγµή που τα δύο κόµµατα που συναπαρτίζουν την κυβέρνηση αδυνατούν να τοποθετηθούν ενιαία για το ζήτηµα της ονοµασίας της γείτονος. Και µπορεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς να µιλά για ικανοποιητική λύση, η οποία θα συγκεντρώσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, από τη ΝΔ όµως ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να µπουν σε συζήτηση και σε εικοτολογία για το ζήτηµα της ονοµασίας, αφ’ ης στιγµής που η κυβέρνηση δεν έχει ακόµα ξεκαθαρίσει τη στάση της.

Και µπορεί συνεργάτες του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα να εκτιµούν ότι πίσω από τη στάση αυτή της ΝΔ κρύβεται τακτικισµός, προκειµένου να µην τοποθετηθεί στη συζήτηση, όµως ακόµα και σε συνοµιλητές του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης –και όχι απλά δηµοσίως– επιµένει ότι βασικό προαπαιτούµενο για την όποια συζήτηση είναι η διαµόρφωση κοινής γραµµής µεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων. Οµοίως, για τη ΝΔ, η όποια συζήτηση και για σύγκληση του Συµβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών περνά µέσα από τη διαµόρφωση κοινής θέσης των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. «Δεν µπορεί η χώρα να κυβερνάται µε διπλές πλειοψηφίες», διαµηνύουν από το προεδρικό επιτελείο ενώ έτερο κεντρικό στέλεχος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης υπογράµµιζε ότι είναι «εξαιρετικά προβληµατικό να υπάρχει διαφορετική τοποθέτηση του υπουργού Άµυνας», υπό το σκεπτικό πως είναι κορυφαίος υπουργός και άµεσα εµπλεκόµενος στην υπόθεση της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, για την οποία κλιµακώνονται οι διεθνείς διπλωµατικές πιέσεις.

Η «παγίδα»

Άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης δεν επιθυµεί να πέσει η ΝΔ στην «παγίδα» της κυβέρνησης, αλλά και να δώσει… σανίδα σωτηρίας στον κυβερνητικό συνασπισµό, µε τον Πάνο Καµµένο να εµφανίζεται ως θεµατοφύλακας της παρακαταθήκης του Κωνσταντίνου Καραµανλή για τη Μακεδονία και να απευθύνεται σε κοινά που ακόµα θέλγονται από το θέµα. Αυτό, βέβαια, όπως εξηγούν πηγές της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, δεν σηµαίνει ότι η ΝΔ δεν έχει θέση. Τουναντίον, από την οδό Πειραιώς επαναλαµβάνουν ότι η θέση της ΝΔ για σύνθετη ονοµασία µε γεωγραφικό προσδιορισµό αποτυπώθηκε µε ευκρίνεια στις προγραµµατικές δηλώσεις του 2007, υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία των βουλευτών, ενώ και de facto δηµιουργήθηκε σηµαντικό εθνικό προηγούµενο µε τη στάση της κυβέρνησης Καραµανλή στο Βουκουρέστι, όταν και µπήκε «µπλόκο» στην ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ χωρίς προηγουµένως να έχει επιλυθεί το ονοµατολογικό.

Επί Καραµανλή

«Το 2008, επί κυβερνήσεως Κώστα Καραµανλή, µε την Ντόρα Μπακογιάννη υπουργό Εξωτερικών και τον Βαγγέλη Μεϊµαράκη υπουργό Εθνικής Άµυνας, φτιάξαµε θέση, την αποδέχθηκε το ΝΑΤΟ. Είχαµε συµφωνήσει σε µία ονοµασία, µε έναν γεωγραφικό προσδιορισµό, αρκεί να είναι µία έναντι όλων. Αυτή η θέση υιοθετήθηκε τότε από όλα τα κόµµατα, όµως δεν έχουµε κάτι νεότερο από την κυβέρνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη (ΣΚΑΪ 100,3), σε µια διατύπωση µάλιστα µε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγω και της επίκλησης των ονοµάτων των διαπραγµατευτών της εποχής εκείνης. «Βλέπουµε µια πρωτοφανή αδυναµία να συγκλίνουν τα κόµµατα της κυβέρνησης σε µία κοινή θέση. Ο κ. Καµµένος ψήφισε παλιά άλλα, αλλά τώρα λέει άλλα. Η χώρα έχει εθνική γραµµή την οποία η κυβέρνηση δεν φαίνεται να υπηρετεί. Είναι απαραίτητο να χειριστεί µε υπευθυνότητα το θέµα της ονοµασίας και να µας το παρουσιάσει», επέµεινε στην ίδια συνέντευξη η κα Σπυράκη.

Επιζήµια η συζήτηση άνευ αντικειµένου

Ένας πρόσθετος λόγος για τον οποίο η ΝΔ, παράλληλα, προτίθεται να µην πλειοδοτεί στη δηµόσια συζήτηση για το ονοµατολογικό, όσο δεν υπάρχει ξεκάθαρη και ενιαία τοποθέτηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, είναι ότι µπορεί να καταστεί εθνικά επιζήµια. Το σκεπτικό είναι πως, όσο η κυβέρνηση δεν αποκρυσταλλώνει κοινή θέση και στάση, τόσο τροφοδοτείται µια συζήτηση, όπου ακούγονται εντελώς διαφορετικά παραδείγµατα για την ονοµασία της γείτονος, µε αποτέλεσµα το πρόβληµα και η πίεση από την ΠΓΔΜ να µετατίθεται στην Ελλάδα. «Η συζήτηση που έχει ξεκινήσει είναι απόρροια της αδυναµίας της κυβέρνησης να τοποθετηθεί µε σαφήνεια και να ξεκαθαρίσει τα πράγµατα», «γαλάζια» πηγή για το εν λόγω ζήτηµα.

Η στάση του Σαµαρά

Την ίδια ώρα, βέβαια, όπως προαναφέρθηκε, η κυβέρνηση προσπαθεί να µετατοπίσει το βάρος της ευθύνης στη ΝΔ και να αποκρούσει τις «γαλάζιες» εγκλήσεις περί της απουσίας δεδηλωµένης, διά της ανάδειξης ενός εσωτερικού ρήγµατος στο εσωτερικό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, δείχνοντας προς τη µεριά του Αντώνη Σαµαρά, µε βάση τη στάση του το 1992.

Βεβαίως, από τη ΝΔ επιµένουν η στάση του κόµµατος να είναι ενιαία, σε αντίθεση µε αυτήν της κυβέρνησης, αλλά και του ίδιου του Πάνου Καµµένου. Μάλιστα, κεντρικός «γαλάζιος» αξιωµατούχος έλεγε ότι «ο κ. Καµµένος υπερψήφισε τη σύνθετη ονοµασία erga omnes τόσο στις προγραµµατικές δηλώσεις του Κώστα Καραµανλή το 2007, όσο και στις αντίστοιχες του κ. Τσίπρα το 2015 και τώρα µας λέει κάτι διαφορετικό». Συνεπώς, από τη ΝΔ επιµένουν πως το εσωτερικό ρήγµα είναι του κυβερνητικού συνασπισµού και όχι της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Να σηµειωθεί, πάντως, πως, ιδίως στους κόλπους των βουλευτών της Μακεδονίας –διακοµµατικά–, υπάρχει προβληµατισµός για τη χρήση του όρου στο όνοµα της ΠΓΔΜ.

Θρυαλλίδα για εξελίξεις;

Την ίδια ώρα, στα σενάρια για τη νέα χρονιά που επεξεργάζονται στη ΝΔ, το ονοµατολογικό της γείτονος συγκαταλέγεται στα βασικά «αγκάθια» που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση και το οποίο θα µπορούσε να λειτουργήσει ακόµα και ως θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί σύµπλευση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ επί του ζητήµατος. Υπό αυτό το πρίσµα, από τη ΝΔ έσπευσαν εγκαίρως να θέσουν ζήτηµα δεδηλωµένης –καίτοι τεχνικά η δεδηλωµένη χάνεται µόνο εφόσον χαθεί ψήφος εµπιστοσύνης ή υπερψηφιστεί πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης–, µια και εδραία πεποίθηση στην αξιωµατική αντιπολίτευση είναι πως δεν νοείται να έχει καταγραφεί διαφορετική στάση των δύο κυβερνητικών εταίρων σε αυτό το ζήτηµα και στη συνέχεια να συνεχίσουν να συγκυβερνούν µε τη λογική του business as usual. Εποµένως και από τη ΝΔ… ξεκόβουν τις περίφηµες πλέον «διπλές πλειοψηφίες» και καλούν την κυβέρνηση να διαµορφώσει ενιαία στάση.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.