, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Αφαίρεσαν 40 τόνους πλαστικό από τον ωκεανό

Συρρικνώθηκε η μεγαλύτερη στον κόσμο συγκέντρωση πλαστικών απορριμμάτων σε ωκεανούς του πλανήτη μετά την επιτυχή έκβαση της πρώτης προσπάθειας καθαρισμού από το Ocean Voyages Institute. Μέσα σε 25 ημέρες, ο μη κερδοσκοπικός περιβαλλοντικός οργανισμός αφαίρεσε 40 τόνους πλαστικού από το διαβόητο Great Pacific Garbage Patch και προγραμματίζει να αφαιρέσει και άλλους.
Το με βάση την Καλιφόρνια φορτηγό πλοίο Kwai απέπλευσε στις 23 Μαΐου αναζητώντας δίχτυα που χάθηκαν στη θάλασσα ή αφέθηκαν στα νερά από ψαράδες καθώς και άλλα πλαστικά, χρησιμοποιώντας GPS. Επί έναν χρόνο πριν την αποστολή, το OV Institute διένειμε αυτά τα GPS σε ναυτικούς, ζητώντας τους να τα αφήσουν όπου εντόπιζαν παρατημένα δίχτυα. Με την ενεργοποίησή τους, οι συσκευές έστελναν, σε πραγματικό χρόνο, σήμα για την ακριβή τοποθεσία των διχτυών. Έτσι, το Ινστιτούτο ήταν σε θέση να περισυλλέξει τα πλαστικά σκουπίδια.
Στις 18 Ιουνίου, το Kwai έπιασε στο λιμάνι της Χονολουλού, στη Χαβάι, ρυμουλκώντας 40 τόνους πλαστικά σκουπίδια. Τώρα, προγραμματίζεται μια ακόμη μεγαλύτερη αποστολή καθαρισμού του ωκεανού το 2020, στην οποία θα χρησιμοποιηθούν 150 συσκευές ιχνηλάτησης. Κάθε μία κοστίζει περίπου 1.600 δολάρια, αλλά είναι χρήσιμες για την κατανόηση του πώς ταξιδεύουν και συγκεντρώνονται τα σκουπίδια. «Από την εμπειρία μας, όπου βρούμε ένα παρατημένο δίχτυ θα βρούμε κι άλλα» δήλωσε, στο Hawaii News Now, η ιδρυτής του OV Institute, Μαίρη Κρόουλι. «Το πρόβλημα με το πλαστικό είναι, απλά, ότι διαρκεί για πάντα. Άρα, αυτά τα δίχτυα εξακολουθούν να σκοτώνουν τη θαλάσσια ζωή έως ότου τα βγάλουμε από τους ωκεανούς» πρόσθεσε.
Το μεγαλύτερο μέρος των πλαστικών απορριμμάτων που περισυνελέγησαν θα μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια στο πλαίσιο του προγράμματος της Χονολουλού για ανάκτηση ενέργειας από απορρίμματα, η οποία θα πωληθεί στην Hawaiian Electric για να διανεμηθεί στους καταναλωτές.
«Στόχος μας είναι να παραδώσουμε περίπου 150 τόνους, φέτος» τόνισε η Κρόουλι. «Σχεδιάζουμε να επαναλάβουμε του χρόνου αυτή την πολύ επιτυχημένη αποστολή, για περίοδο τριών μηνών».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.