, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Α. Ευθυμίου: Παλεύω για λύσεις αποτελεσματικές που θα βελτιώσουν τη ζωή όλων μας

Η Άννα Ευθυμίου διεκδικεί μια θέση στο ελληνικό κοινοβούλιο ως υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία στην Α’ Θεσσαλονίκης, ενώ μετρά πολλά χρόνια πολιτικής σταδιοδρομίας, καθώς άρχισε να ασχολείται με την πολιτική από τότε που ήταν φοιτήτρια Νομικής. Για την ίδια, το διακύβευμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας και η εξασφάλιση των νέων στην χώρα όπου γεννήθηκαν, προκειμένου να μην αισθάνονται υπό διωγμόν από τον ίδιο τους τον τόπο. Στη συνέντευξη της στην Karfitsa αναλύει το όραμα της ΝΔ για την επόμενη ημέρα στη χώρα μας.
Συνέντευξη στη ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΡΗΤΙΚΟΥ
Είστε μια νέα γυναίκα – μητέρα που ασχολείται με την πολιτική. Πιστεύετε ότι υπάρχει κάποιος τρόπος που μπορεί να πειστεί η νεολαία να ψηφίσει;
Η πολιτική μας αφορά όλους. Δεν έχει να κάνει με την ηλικία. Δυστυχώς, οι νέοι είναι οι περισσότερο αδικημένοι στις μέρες μας. Η οικονομική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, συρρίκνωσε την οικονομία, οδήγησε τους νέους ανθρώπους της δικής μου γενιάς, να αναζητήσουν δουλειές μακριά από την πατρίδα τους και από τις οικογένειές τους. Η ΝΔ δεν υπόσχεται ότι θα κάνει θαύματα. Αυτό που λέμε, είναι ότι ελαφρύνοντας τις επιχειρήσεις από βαρύτατους φόρους και εισφορές, η οικονομία παίρνει ανάσα. Έτσι, δίνεται η ευκαιρία για επενδύσεις, που θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας. Το μεγάλο στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και για όλα τα στελέχη και τους υποψηφίους της ΝΔ είναι να ασκήσουμε πολιτική που θα έχει θετικά αποτελέσματα στην πράξη. Μια πολιτική που θα φέρει πίσω τους νέους. Ξέρετε πόσες οικογένειες συναντώ καθημερινά που τα παιδιά τους έχουν φύγει στο εξωτερικό για να μπορέσουν να δουλέψουν και να ζήσουν; Είναι μια μεγάλη σύγχρονη πληγή. Άρα ναι, οι νέοι πρέπει να ψηφίσουν. Πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Όσον αφορά εμένα, η ενασχόλησή μου με την πολιτική ξεκίνησε από τα φοιτητικά μου χρόνια. Παράλληλα, ανέπτυξα  έντονη πολιτική και κοινωνική δράση. Εργάζομαι ως μάχιμη δικηγόρος με ειδίκευση στο Εργατικό Δίκαιο και η οικογένειά μου είναι πάντα η προτεραιότητά μου. Είμαι εργαζόμενη μητέρα, περιμένω και το δεύτερο παιδάκι μας και παλεύω στο χώρο της πολιτικής για λύσεις αποτελεσματικές, απτές, που θα βελτιώσουν τη ζωή όλων μας. Πιστεύω πως οι πολίτες πρέπει κρίνουν και να κάνουν τις επιλογές τους με κριτήρια αξιολογικά. Ο πολιτικός πρέπει να έχει δουλέψει, να έχει κολλήσει ένσημα, να έχει κοινωνική και πολιτική δράση. Μαζί με την προσήλωση σε αξίες πρέπει να διαθέτει και τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά. Να γνωρίζει τα θέματα, για να μπορεί να δώσει λύσεις.
Η μητρότητα στην Ελλάδα δεν ενισχύεται όσο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ποιο είναι το πρόγραμμα της ΝΔ για να ενισχύσει τις μητέρες και να μειώσει την υπογεννητικότητα;
Το δημογραφικό είναι ένα από τα σπουδαιότερα προβλήματα της χώρας μας. Δεν είναι μόνο ότι οι νέες οικογένειες δεν κάνουν παιδιά, αλλά είναι και οι χιλιάδες νέοι άνθρωποι που έχουν φύγει από τη χώρα μας, γιατί δεν έβρισκαν δουλειά. Έτσι η χώρα ερημώνει. Από την άλλη πλευρά, οι νέοι άνθρωποι που παραμένουν, φοβούνται να κάνουν οικογένεια. Αφενός οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί κι αφετέρου δεν υπάρχουν επαρκή κοινωνικά μέτρα, για να βοηθηθεί η εργαζόμενη μητέρα. Σας μεταφέρω ότι αντιμετώπισα κι εγώ το πρόβλημα με τους παιδικούς σταθμούς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι τέτοιου είδους θέματα θα λυθούν. Το καθεστώς με τα κουπόνια για τους παιδικούς σταθμούς που υιοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επαρκεί. Ειδικότερα τώρα όσον αφορά το πρόβλημα της υπογεννητικότητας, η ΝΔ έχει καταρτίσει ένα πλήρες πρόγραμμα, το οποίο θα δώσει στους νέους ανθρώπους κίνητρα να δημιουργήσουν οικογένεια, να κάνουν παιδιά. Τα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται είναι ένα ποσό που μπορεί να μη λύνει όλα τα προβλήματα, σίγουρα όμως είναι μια άμεση βοήθεια. Για τη χώρα μας το θέμα της γήρανσης του πληθυσμού βρίσκεται πλέον στο «κόκκινο». Το δημογραφικό είναι προτεραιότητα της ΝΔ κι εφόσον εκλεγεί κυβέρνηση, θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της που βασίζεται σε έξι άξονες: 1) Μείωση του κόστους για τη γέννηση και ανατροφή παιδιού. 2) Στήριξη των εργαζόμενων γονέων και κυρίως των γυναικών. 3) Θεσμικά μέτρα για τη γενικότερη προετοιμασία της κοινωνίας και της πολιτείας στις δημογραφικές εξελίξεις και την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων. 4) Μέτρα προώθησης της ενεργού γήρανσης και της διαγενεακής αλληλεγγύης. 5) Στήριξη των μεγάλων οικογενειών, 6) Αντιστροφή της οικονομικής μετανάστευσης των νέων στο εξωτερικό.
Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει τη νέα γενιά και αν ναι, με ποιον τρόπο;
Η ΝΔ θέλει να εκφράσει το σύνολο του πληθυσμού. Είναι σαφές ότι ένα κόμμα, που είναι εν δυνάμει κυβέρνηση, ενδιαφέρεται πρωτίστως για τους νέους. Αυτοί είναι το μέλλον μας, σε αυτούς στηριζόμαστε. Από τους νέους θα αρχίσουν οι όποιες αλλαγές στα κακώς κείμενα του συνόλου της κοινωνίας. Εμείς θέλουμε τους νέους συμμάχους και συνοδοιπόρους. Άλλωστε, στις ευρωεκλογές η ΝΔ συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό των 17χρονων και διαχρονικά η ΔΑΠ είναι η μεγαλύτερη φοιτητική παράταξη στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Αυτό σημαίνει ότι επικοινωνούμε με τους νέους.
Στην ατζέντα που έχετε συντάξει για την Α’ Θεσσαλονίκης, πώς ιεραρχείτε τις προτεραιότητες;
Η Θεσσαλονίκη έχει πολλά και χρονίζοντα προβλήματα. Δείτε ως παράδειγμα το μετρό. Ένα έργο που ο κ. Τσίπρας εγκαινίασε δύο φορές εικονικά, αλλά ακόμη δεν είναι βέβαιο πότε θα ολοκληρωθεί. Η Θεσσαλονίκη, παρά τα όποια προβλήματα είναι μια πόλη σύγχρονη, ευρωπαϊκή. Εδώ έχουν κατασταλάξει ποικίλες κουλτούρες που μέσα από το ελληνικό πνεύμα έχουν δημιουργήσει μια πόλη μοναδική. Στην εποχή της εξειδίκευσης λοιπόν, η Θεσσαλονίκη χρειάζεται πολιτικούς με τεχνοκρατικές γνώσεις, που θα συνεισφέρουν ουσιαστικά, για να βελτιωθούν όλα τα κακώς κείμενα, να αποφευχθούν οι παραλείψεις, να μπει τέλος σε προβλήματα ετών.
Ο νέος Ποινικός Κώδικας έχει αρχίσει να εφαρμόζεται από τη 1η Ιουλίου. Πώς κρίνετε τις αναθεωρημένες διατάξεις του;
Ο νέος ποινικός κώδικας που η κυβέρνηση ψήφισε μόνη της, επιτρέπει σε εγκληματίες που έχουν καταδικαστεί σε ισόβια για ειδεχθή εγκλήματα, ακόμη και στους τρομοκράτες της «17 Νοέμβρη», να αποφυλακιστούν. Θεωρώ ότι εφόσον η ΝΔ εκλεγεί κυβέρνηση, θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να αποτρέψει τη μαζική αποφυλάκιση αμετανόητων δολοφόνων. Ταυτόχρονα, έχουμε δεσμευτεί ότι θα αντικαταστήσουμε το νόμο Παρασκευόπουλου και θα ασκήσουμε πολιτική που έχει στο κέντρο της το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.
Πώς απαντάτε στις επικρίσεις που αναφέρουν ότι η Νέα Δημοκρατία θα «ντιλάρει» με ιδιωτικές ασφαλιστικές για το ασφαλιστικό;
Η απερχόμενη κυβέρνηση χρησιμοποιεί ψευδείς ειδήσεις με στόχο την προπαγάνδα. Ας το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν. Η ΝΔ δεν περιλαμβάνει στο πρόγραμμά της την ανάθεση της ασφάλισης σε ιδιωτικές εταιρείες. Το πρόγραμμα της ΝΔ βασίζεται σε τρεις πυλώνες. Πρώτος πυλώνας είναι ο δημόσιος, με χαρακτήρα καθολικής και υποχρεωτικής ασφάλισης. Ο δεύτερος πυλώνας είναι κεφαλαιοποιητικός, υπό τη ρυθμιστική ευθύνη της πολιτείας, και ο τρίτος είναι τα επαγγελματικά ταμεία. Αυτό που λέει η ΝΔ κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ότι καταρχήν θα μειωθούν οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία. Έτσι θα δώσουμε ανάσα στις επιχειρήσεις και θα δημιουργήσουμε χώρο για επανεπενδύσεις, με τελικό αποτέλεσμα την αύξηση των θέσεων εργασίας. Η επιλογή αυτή είναι απαραίτητη, γιατί όσο στραγγαλίζεται η μικρομεσαία επιχείρηση, που παραμένει η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, με εισφορές και φόρους, στο τέλος θα κλείσει, θα αυξηθούν οι άνεργοι και τα ασφαλιστικά ταμεία θα χάσουν έσοδα. Προσωπικά, ως δικηγόρος ειδικευμένη σε θέματα Εργατικού και Ασφαλιστικού Δικαίου, στο πλαίσιο του προγράμματος της ΝΔ θα δώσω τον αγώνα μου για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ενός καλύτερου ασφαλιστικού συστήματος που εγγυάται τις συντάξεις, όπως διαχρονικά το έχω αποδείξει καθώς στέκομαι δίπλα στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι άνεργοι, οι απολυμένοι και οι συνταξιούχοι.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.