, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Α. Μέρκελ: Δεν θα υπάρξει «έκπτωση» στο χρέος επειδή άλλαξε η κυβέρνηση στην Ελλάδα

Χαιρέτισε το οικονομικό πρόγραμμα της νέας ελληνικής κυβέρνησης, η Γερμανίδα καγκελάριος στην καθιερωμένη θερινή συνέντευξη τύπου, τονίζοντας ωστόσο πως περιμένει όμως να δει αν θα αποδώσει. Η διάσωση προσφύγων στη Μεσόγειο αποτελεί πράξη ανθρωπισμού, ανέφερε.
Παρ΄ ότι εκτιμά πως το οικονομικό πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας και στην απελευθέρωση του αναπτυξιακού δυναμικού, δεν πρόκειται να υπάρξει «έκπτωση» αναφορικά με το χρέος επειδή άλλαξε η κυβέρνηση στην Ελλάδα, τόνισε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στη  θερινή της συνέντευξη τύπου την Παρασκευή το πρωί στο Βερολίνο. «Θα πρέπει να δούμε τώρα ποιες εξελίξεις θα προκύψουν», δήλωσε.  «Πολύ θετικό» πάντως είναι ότι η Ελλάδα κατάφερε να βγει ξανά με ένα ομόλογο στις αγορές το οποίο αξιολογήθηκε «πολύ καλά». Η καγκελάριος κατέστησε σαφές ότι οι όποιες συζητήσεις για το ελληνικό χρέος θα γίνουν στην Κομισιόν και στο Eurogroup. Σε ό,τι αφορά τον κ. Μητσοτάκη «θα πρέπει να δούμε το τι θα πράξει και πως»
Σε ό,τι αφορά τη σχέση της με τον απερχόμενο Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η καγκελάριος εξήρε για μια ακόμη μια φορά το επίπεδο της σχέση που διατηρούσαν. Παρά το μεγάλο αριθμό των πολιτικών διαφορών που «φυσικά» υπήρχαν, συνεργάστηκε μαζί του «πάρα πολύ καλά», πράγμα που δεν ήταν δεδομένο. Κατάφεραν να δημιουργήσουν ήδη από την πρώτη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο το 2015 μια «σχέση εμπιστοσύνης» που ήταν «ανοιχτή, ειλικρινή και έντιμη».
Αναφορικά με το προσφυγικό η κ. Μέρκελ επεσήμανε την ανάγκη για ένα νέο Κανονισμό του Δουβλίνου δεδομένου ότι αυτός που ισχύει δεν λειτουργεί. Μέχρι όμως επιτευχθεί συμφωνία των κρατών μελών της ΕΕ θα πρέπει άμεσα να βρεθεί ένας «προσωρινός μηχανισμός» για τη διάσωση των ναυαγών προσφύγων στη Μεσόγαιο. Η διάσωση ανθρώπων «δεν συνιστά μόνο υποχρέωση, αλλά πράξη ανθρωπισμού», τόνισε η καγκελάριος. Στο Ελσίνκι οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ δεν κατάφεραν να βρουν μια προσωρινή λύση. Η κ. Μέρκελ ελπίζει ότι στην επόμενη συνάντηση τους στην Μάλτα αρχές Σεπτεμβρίου θα συμφωνούσουν με λύση ad hoc για την κατανομή των προσφύγων που διασώζονται στη Μεσόγειο.
Επίθεση σε Τραμπ και υγεία της
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η καγκελάριος καταδίκασε τις ρατσιστικές επιθέσεις του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε τέσσερις γυναίκες πολιτικούς του Δημοκρατικού Κόμματος. Όπως είπε, διαχωρίζει «κάθετα»  τη θέση της από αυτή την επίθεση και εκφράζει την αλληλεγγύη της με τις γυναίκες πολιτικούς.
Τέλος, η καγκελάριος ερωτήθηκε για την κατάσταση της υγείας της με αφορμή τα φαινόμενα τρέμουλου σε δημόσιες εμφανίσεις της. Είναι καλά και είναι σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντα της, διαβεβαίωσε. Όπως κάθε άνθρωπος έτσι και η ίδια ενδιαφέρεται για την υγεία της. Με το τέλος της θητείας το 2021 θα τερματίσει και την πολιτική της καριέρα. «Αλλά εύχομαι», δήλωσε με χιούμορ, «ότι η ζωή μου θα συνεχιστεί και θα ήθελα να τη συνεχίσω υγιής».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.