, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Α. Τζιτζικώστας: «Τον Απρίλιο η πρώτη ταινία του Bollywood στην Κεντρική Μακεδονία»

Συνάντηση με τον Ινδό κινηματογραφικό παραγωγό Nilesh Malhotra είχε σήμερα στο γραφείο του στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρου Θάνου και του Προέδρου της ΔΕΘ-Helexpo Τάσου Τζήκα.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η διερεύνηση της δυνατότητας να γυριστεί στην Κεντρική Μακεδονία η πρώτη κινηματογραφική παραγωγή του Bollywood στην Ελλάδα.
Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Malhotra ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να γυρίσει την ταινία του στην περιοχή, έπειτα κι από την υποστήριξη που δέχτηκε από τον Περιφερειάρχη και μάλιστα τα γυρίσματα αναμένεται να αρχίσουν τον επόμενο Απρίλιο.
Όπως δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας, «για τη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι σε πρώτη προτεραιότητα η ενίσχυση της προσπάθειας, που ήδη ξεκίνησε, να μετατρέψουμε την Κεντρική Μακεδονία σε κέντρο κινηματογραφικών παραγωγών για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Σ’ αυτό το πλαίσιο, όλο το προηγούμενο διάστημα ήρθαμε σε επαφή με παραγωγούς του Hollywood και ήδη ξεκινούν οι πρώτες συνεργασίες το επόμενο διάστημα. Σήμερα για πρώτη φορά συναντηθήκαμε με εκπρόσωπο του Bollywood της Ινδίας, συζητήσαμε για τους τρόπους συνεργασίας και συμφωνήσαμε η πρώτη ταινία του Bollywood στην Ελλάδα να γυριστεί στην Κεντρική Μακεδονία τον ερχόμενο Απρίλιο. Είμαστε αποφασισμένοι ως διοίκηση να επενδύσουμε σ’ αυτό τον κλάδο, διότι θα βοηθήσει σημαντικά την τοπική μας οικονομία. Δεν είναι σημαντική μόνο η διαφήμιση ενός προορισμού όπως η Κεντρική Μακεδονία, που γίνεται παγκοσμίως μέσα από μια ταινία, είναι ταυτόχρονα και τα χρήματα που θα έρθουν από τους συντελεστές μιας κινηματογραφικής παραγωγής, που θα βρίσκονται στην περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως και η τουριστική, ιστορική και πολιτιστική ανάδειξη της περιοχής. Θα συνεχίσουμε και με άλλες δράσεις συνεργασίας τόσο με το Hollywood, όσο και με το Bollywood, προκειμένου η Κεντρική Μακεδονία να μπει στην καρδιά της παγκόσμιας κινηματογραφικής βιομηχανίας».
Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι είναι στόχος η Κεντρική Μακεδονία να έχει σημαντικό ρόλο και χώρο στο Bollywood, επειδή είναι μια πολύ σημαντική κινηματογραφική βιομηχανία παγκοσμίως.
Ο κ. Malhotra εξέφρασε την απόφασή του να επενδύσει στη Μακεδονία και δήλωσε ότι μετά τη συνάντησή του με τον Περιφερειάρχη είναι απολύτως βέβαιος ότι η νέα ταινία του θα γυριστεί στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία. «Πριν ήμουν πεπεισμένος σε ποσοστό 70% ότι πρέπει να γυρίσω την ταινία στην Κεντρική Μακεδονία. Μετά τη συνάντησή μου με τον κ. Τζιτζικώστα είμαι σίγουρος 100% ότι τα γυρίσματα θα γίνουν εδώ», είπε ο κ. Malhotra.
Ο κ. Τζιτζικώστας ανακοίνωσε ότι στις αρχές του επόμενου Οκτωβρίου θα μεταβεί στο Hollywood για αντίστοιχες επαφές με κινηματογραφικούς παραγωγούς και εταιρίες, προκειμένου πέραν των συμφωνημένων, να προσελκύσει ακόμη περισσότερες παραγωγές και κινηματογραφικές ταινίες στην Κεντρική Μακεδονία. «Η Ελλάδα έχει πλέον όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα να υποδεχτεί και να στηρίξει κινηματογραφικές παραγωγές και να είναι ανταγωνιστική αγορά σε σχέση με την υπόλοιπη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αυτό μας δίνει τα εχέγγυα για να δώσουμε επιτυχημένα αυτή τη μάχη. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει ένα στελεχωμένο Film Office και θα ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες για να διευκολύνει την ινδική κινηματογραφική παραγωγή, χωρίς να συναντήσει προβλήματα, να επιταχύνει τις διαδικασίες και να φέρει σε επαφή την κινηματογραφική εταιρία με τους φορείς που εμπλέκονται, προκειμένου να εκδοθούν οι αναγκαίες αδειοδοτήσεις σύντομα. Για εμάς, ο χρόνος είναι κυριολεκτικά χρήμα και στις κινηματογραφικές παραγωγές, πρέπει εκτός των κινήτρων που μπορούμε πλέον να τους δώσουμε ως χώρα και ως περιοχή, να δώσουμε την ταχύτητα και τη διευκόλυνση που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί πολύ σύντομα η παραγωγή», σημείωσε ο Περιφερειάρχης.
Ο κ. Malhotra είπε επίσης ότι είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη, ενώ επισκέφτηκε και τη Βεργίνα και δήλωσε ενθουσιασμένος, όπως άλλωστε κι από την υποστήριξη και τη διάθεση που έδειξε ο Περιφερειάρχης για συνεργασία και για διευκόλυνση της κινηματογραφικής του παραγωγής.
Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να γίνει πρώτα μια επίσκεψη αποστολής Ινδών κινηματογραφικών παραγωγών στην Κεντρική Μακεδονία, προκειμένου να γνωρίσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής για γυρίσματα ταινιών. Η επίσκεψη αυτή θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα τον ερχόμενο Νοέμβριο.
Επίσης, συμφωνήθηκε να γίνει επίσκεψη κλιμακίου του Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στην Ινδία, προκειμένου να παρουσιαστούν τα πλεονεκτήματα της Κεντρικής Μακεδονίας ως τόπου παραγωγής ταινιών του Bollywood, δεδομένου ότι κάθε χρόνο η ινδική κινηματογραφική βιομηχανία παράγει κατά μέσο όρο 2.000 ταινίες, το 95% των οποίων παράγεται σε χώρες εκτός Ινδίας, με κυριότερη προτίμηση την Ευρώπη.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.