, Σάββατο
20 Απριλίου 2024

search icon search icon

Βάζει «κόφτη» στους μετακλητούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης-Αλλαγές-τομή σε κυβέρνηση και υπουργεία

«Φρένο» βάζει η κυβέρνηση στους μετακλητούς υπάλληλους που είχαν αποτελέσει στο παρελθόν αιτία άγριας πολιτικής αντιπαράθεσης.
Κάθε υπουργός θα δικαιούται εννέα μετακλητούς υπαλλήλους και δυο δημοσιογράφους, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η «Καθημερινή» για το τι προβλέπει το νομοσχέδιο  για το επιτελικό κράτος που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.
Κάθε υφυπουργός θα δικαιούται έξι μετακλητούς, χωρίς δημοσιογράφους, οι οποίοι αν κριθούν αναγκαίοι, μπορούν να καλύψουν μια από τις έξι αυτές θέσεις. Μικρό αριθμό μετακλητών, μέχρι πέντε, θα έχουν οι γενικοί γραμματείς, οι οποίοι κρίνεται απαραίτητο να βοηθηθούν από μετακλητούς και ειδικούς συμβούλους. Άλλωστε, οι γενικές γραμματείες από 93 περιορίστηκαν στις πέντε και ανέλαβαν περισσότερες αρμοδιότητες. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των μετακλητών εξαρτάται από το πόσους υπουργούς και υφυπουργούς έχει μια κυβέρνηση και η σημερινή μετρά 51. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων ανερχόταν, στις 31 Μαρτίου, σε περίπου 2.700.
Με τη μείωση των μετακλητών η κυβέρνηση θέλει να μειώσει το δημοσιονομικό κόστος. Σύμφωνα με την «Καθημερινή» εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να μειωθούν οι δαπάνες στα υπουργεία.
Στις τομές του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται η επιχείρηση αποκομματικοποίησης του κράτους και η εμπλοκή της δημόσιας διοίκησης στην χάραξη της πολιτικής. Είναι η πρώτη φορά που θα προβλέπεται νομοθετικά η εκχώρηση αρμοδιοτήτων από τους υπουργούς προς τους διευθυντές των υπουργείων.
Προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με πληροφορίες, δημιουργείται ο νέος θεσμός του μόνιμου Υπηρεσιακού Γραμματέα σε κάθε Υπουργείο με τριετή θητεία, ο οποίος θα επιλέγεται αποκλειστικά από το ΑΣΕΠ, θα είναι δημόσιος υπάλληλος, και θα του ανατεθούν δια νόμου σημαντικές εξουσίες που έχει σήμερα το πολιτικό προσωπικό. Με τον τρόπο αυτό θα απλουστευθούν οι διαδικασίες και κυρίως θα αποκομματικοποιηθούν βασικές λειτουργίες του κράτους, καθώς δεν θα μπορεί κανείς υπουργός να επηρεάσει την επιλογή του, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Ανάλογες εξουσίες θα ανατεθούν και στους Γενικούς Διευθυντές της Διοίκησης οι οποίοι θα επιλέγονται από τα υπηρεσιακά συμβούλια με διαφανή και αξιοκρατικό τρόπο.
Μια φορά το χρόνο, πριν την έναρξη εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης της Κυβέρνησης, θα οργανώνεται συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου με όλους τους Γενικούς Διευθυντές των Υπουργείων, για τον προγραμματισμό των δράσεων τους και την βελτιστοποίηση της συνεργασίας μεταξύ πολιτικού και διοικητικού προσωπικού.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην διαφάνεια και την καταπολέμηση φαινομένων διαπλοκής συμφερόντων. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρει το iefimerida.gr, θα περιγράφεται ένα αυστηρό πλαίσιο ασυμβίβαστων προκειμένου κάποιος να γίνει υπουργός, γενικός γραμματέας ή διοικητής δημόσιου φορέα. Τα νέα ισχυρά κωλύματα θα θεσμοθετηθούν, ώστε να αποφεύγεται η σύγκρουση συμφερόντων και οι προβλέψεις θα αφορούν τόσο τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους όσο και για τον επόμενο χρόνο από τη λήξη της θητείας τους.
Μεταξύ άλλων θα απαγορευθεί η πρόσληψη συγγενών πρώτου και δεύτερου βαθμού, ενώ απαγόρευση σύναψης οποιασδήποτε σύμβαση με το δημόσιο θα έχουν και οι σύζυγοι, όπως και τα παιδιά των κυβερνητικών στελεχών. Σε όλο το κυβερνητικό σχήμα -υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς και ειδικούς γραμματείς- θα απαγορευθεί οποιασδήποτε παράλληλη επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα.
Επίσης δημιουργείται νέα Ανεξάρτητη Εθνική Αρχή Διαφάνειας που ενοποιεί όλα τα εσωτερικά σώματα ελέγχου της διοίκησης (Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, Επιθεωρητές Υγείας, Επιθεωρητές Μεταφορών και Υποδομών, Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης,) για να καταπολεμηθεί, όπως υποστηρίζουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, με δραστικό τρόπο η διαφθορά, τόσο προληπτικά, όσο και κατασταλτικά. Όλες αυτές οι υπηρεσίες θα τελούν πλέον υπό τη σκέπη ενός Διοικητή, ο οποίος θα λειτουργεί με πλήρη ανεξαρτησία από το πολιτικό σύστημα στο πρότυπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Στα υπόλοιπα ελεγκτικά σώματα (ΣΔΟΕ, ΣΕΠΕ, Υπ. Περιβάλλοντας και Ενέργειας) που αφορούν την αγορά, καταργούνται οι μετακλητοί γενικοί ή ειδικοί γραμματείς και αντικαθίστανται από Γενικούς Διευθυντές που προέρχονται από την Διοίκηση και οι τελευταίοι θα επιλέγονται από τα υπηρεσιακά συμβούλια.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει συνολικά 200 διατάξεις και αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τις 8 Αυγούστου.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.