, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Βίτσας: ΜΚΟ και διεθνείς οργανισμοί πήραν τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τους πρόσφυγες

«Είμαι ο πρώτος που είπε ότι η κατάσταση στη Μόρια είναι οριακή. Το πράγμα όσον αφορά τη Λέσβο κι όλα τα νησιά είναι ότι εξαρτόμαστε από τις ροές» επανέλαβε σήμερα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας.
Μιλώντας στον «Alpha 989», εξήγησε ότι από τον Ιούνιο μέχρι και χτες έχουν φύγει 3.600 άνθρωποι από το ΚΥΤ της Μόριας, ενώ την ίδια χρονική περίοδο ήρθαν 5.700. «Άρα, αυτή τη στιγμή, από τους 8.500 ανθρώπους που είναι στο ΚΥΤ της Μόριας, το 70% είναι τρεις μήνες στη Λέσβο» δήλωσε.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «μεγάλο ζήτημα επίσης είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή, αν δεν έχει παρέμβαση στις χώρες όπου γεννιούνται τα προσφυγικά και μεταναστευτικά κύματα και δεύτερον αν δεν έχει μέσα της το στοιχείο της ανακατανομής, τότε το πρόβλημα για τις χώρες της πρώτης υποδοχής, δηλαδή την Ελλάδα, την Κύπρο πια, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Μάλτα, θα γίνεται όλο κι εντονότερο.
Αν κάθε φορά μια σειρά από χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Αυστρία, οι χώρες του Βίζενγκραντ δηλαδή, κοιτούν μόνο τη δική τους χώρα, τότε μπαίνει σε κίνδυνο όλο το οικοδόμημα της ΕΕ. Γιατί τα οικονομικά προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί και ξαφνικά το μεταναστευτικό ο καθένας μόνος του. Ο χειρότερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις αυτό το ζήτημα είναι να πάρεις την ατζέντα της ακροδεξιάς ή κομμάτια της ατζέντας της ακροδεξιάς και να την κάνεις δικιά σου ατζέντα, τότε έχασες σίγουρα» υποστήριξε ο κ. Βίτσας.
Ερωτηθείς για ανάρτηση του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι επίτιμου αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Μιχάλη Κωσταράκου, σχετικά με το πώς χρησιμοποιήθηκε η ενίσχυση της ΕΕ στην Ελλάδα για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ο υπουργός ανέφερε ότι «θα μπορούσε ο Στρατηγός Κωσταράκος, αφού είναι στις Βρυξέλλες, να ρωτήσει τον κ. Στυλιανίδη και τον κ. Αβραμόπουλο, οι οποίοι χειρίστηκαν από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτά τα κονδύλια, πού ακριβώς έχουν πάει.
Τότε θα έβρισκε ότι το μεγαλύτερο κομμάτι αυτών των κονδυλίων πήγαν ως έκτακτη βοήθεια, καταρχήν σε ΜΚΟ και διεθνείς οργανισμούς, όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ κι ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. Ένα μεγάλο κομμάτι δόθηκε και το διαχειρίστηκε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο έχει ελεγχθεί επανειλημμένα κι έχει πάρει άριστα για τη χρησιμοποίηση των ποσών που πήρε. Βεβαίως, σε κάθε περίπτωση είμαστε ανοιχτοί κι έχουμε καταθέσει και στη Βουλή όλα τα σχετικά. Προσωπικά, όταν ήμουν αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, κατέθεσα στη Βουλή ολόκληρο τον όγκο συμβάσεων που είχε κάνει το υπουργείο».
Αναφερόμενος στις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ο υπουργός μίλησε για «ένα μείγμα λαϊκισμού από τη μία πλευρά, αλλά κι έντονου νεοφιλελευθερισμού από την άλλη. Ενώ προσπαθεί να εμφανιστεί ως κάτι καινούριο, στην ουσία υιοθετεί όλα αυτά που έκαναν οι κυβερνήσεις κι ανάμεσά τους βέβαια κι οι κυβερνήσεις της ΝΔ, που μας έφεραν και στο μνημόνιο, αλλά και έφεραν τη χώρα μέχρι το 2014 να μπαίνει σε δύο μεγάλα μνημόνια, όπου κι ο ίδιος παραδέχτηκε ότι σε αυτά χάθηκε το 25% του ΑΕΠ.
Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να μας φέρει πίσω. Δεν είναι μόνο μείωση των φόρων, είναι μείωση των φόρων σε αυτούς που έχουν τα μεγαλύτερα εισοδήματα. Το βασικό ζήτημα δεν είναι μόνο οι φόροι, αλλά είναι και μια σειρά άλλα ζητήματα, όπως το κοινωνικό κράτος, τα οποία μπορούν με σταθερότητα να προχωρήσει η χώρα, δηλαδή δεν μπορούμε και δεν πρέπει να χάσουμε αυτό που ήδη δημιουργήσαμε» είπε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.
«Ο φόβος μου είναι ότι το κομμάτι της κοινωνίας που ονομάζουμε φτωχό ή νεόπτωχο εξαιρείται από το όραμα που έχει ο κ. Μητσοτάκης. Εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και τώρα αναλαμβάνουμε ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη, την ευθύνη διαχείρισης ενός προγράμματος με στόχους, αλλά και με κοινωνική ανταποδοτικότητα» σημείωσε ο κ. Βίτσας.
Ο ίδιος τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένας δημοσιονομικός λόγος για να υπάρξει περικοπή των συντάξεων. Και πριν από το τέλος του χρόνου, θεωρώ ότι μπορεί να έρθει ο νόμος, ο οποίος θα παίρνει πίσω το μέτρο που ψηφίσαμε κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Άρα, για άλλη μια φορά, όσοι διαδίδουν σε σχέση με τις συντάξεις κάποια πράγματα, θα κάνουν το ίδιο λάθος που έκαναν όλες τις άλλες φορές, όπως με τον κόφτη ή με την αδυναμία να κλείσουν οι αξιολογήσεις. Η Νέα Δημοκρατία στις προβλέψεις της τα τελευταία τρία χρόνια δεν έχει πέσει ούτε σε μία μέσα. Πάντοτε είναι απέξω» είπε ο υπουργός.
Ο κ. Βίτσας επεσήμανε ότι «στόχος είναι οι εκλογές να γίνουν κανονικά, τον Οκτώβριο του 2019. Έτσι πορευόμαστε και έτσι σχεδιάζουμε».
Πηγή: Alpha 989, naftemporiki.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.