, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Βασίλης Γάκης: Θα αναδείξουμε τη Θεσσαλονίκη σε Μητρόπολη Πολιτισμού

Συνέντευξη στη Φιλίππα Βλαστού
Λίγες ημέρες μετά την εκλογή του ως νέος πρόεδρος στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ο Βασίλης Γάκης μιλάει στην Karfitsa, μεταξύ άλλων για το όραμα που έχει για τον Οργανισμό και τους στόχους της νέας διοίκησης. Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου, η διαμόρφωση των τιμών των εισιτηρίων σε πιο φιλικές προς όλους, η στήριξη ντόπιων καλλιτεχνών και η ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε Μητρόπολη του Πολιτισμού στη Ν.Α. Ευρώπη είναι μέσα στις προτεραιότητες του. 
 
κ.Γάκη ποιοι είναι οι στόχοι της νέας διοίκησης του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης;
Όπως δήλωσα αμέσως μετά την εκλογή μου ως πρόεδρος του Οργανισμού, σέβομαι το παρελθόν και τις ρίζες μας, πιστεύω όμως σ` έναν πολιτισμό ανοιχτό στην καινοτομία και την εξέλιξη, ως αποτέλεσμα της διαλεκτικής του σχέσης με την κοινωνία στη ροή του χρόνου. Πιστεύω δηλαδή σ` έναν πολιτισμό της ελεύθερης έκφρασης, του διαλόγου των διαφορετικών τάσεων, της ανεκτικότητας, της συμμετοχής και της συνεργασίας με στόχο τη βελτίωση της αισθητικής στο δημόσιο και ιδιωτικό βίο.
Με σεβασμό στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του Ο.Μ.Μ.Θ., στην ιστορία του καθώς και σε όλους όσοι το οραματιστήκαν και το υπηρέτησαν, δεσμεύομαι να συμβάλλω στην ενίσχυση της πολιτιστικής ταυτότητας της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής με στήριξη και ανάδειξη της εγχώριας και τοπικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, σε συνεργασία με όλους τους φορείς και σε σύνδεση των δράσεών μας με τα γεγονότα και τις στιγμές της πόλης μας και τους πολιτιστικούς της θεσμούς.
Ποια ζητήματα που απασχολούν τον Οργανισμό θα ‘’τρέξετε’’ άμεσα προς επίλυση;
Η ενεργειακή αναβάθμιση του Ο.Μ.Μ.Θ. που θα περιορίσει τις ενεργειακές δαπάνες και θα διαμορφώσει έναν Οργανισμό και μια λειτουργία φιλική προς το περιβάλλον είναι ένας από τους βασικούς μας στόχους, πέραν του καλλιτεχνικού προγραμματισμού. Εξυπακούεται η αναζήτηση χορηγών για την υποστήριξη ενός καλλιτεχνικού προγράμματος που θα δώσει την δυνατότητα να είναι πιο ποιοτικό διαμορφώνοντας τιμές εισιτηρίων πιο φιλικές προς όλους και κυρίως τους νέους ανθρώπους. Όπως γνωρίζεται είμαι οικονομολόγος και εκπαιδευτικός, ζω καθημερινά με νέους ανθρώπους, αφουγκράζομαι τις ανησυχίες τους και τους θέλω συμμέτοχους και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Όσον αφορά το ζήτημα που έχει ανακύψει με την πρόσληψη της καλλιτεχνικής διευθύντριας κας Ζωής Ζενιώδη, ποια λύση προβλέπεται να δοθεί;
Το νέο ΔΣ, δυστυχώς, παραλάβαμε από το προηγούμενο μια ιδιόρρυθμη κατάσταση και σχέση με την κα Ζενιώδη. Ήδη είμαι στην διαδικασία της ενημέρωσης και αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι αυτή τη στιγμή η κα Ζενιώδη έχει καταθέσει αγωγή κατά του Οργανισμού. Όπως καταλαβαίνετε από τη στιγμή που διαμορφώνεται αυτή η κατάσταση και υπάρχουν υπαρκτές εκκρεμότητες και μέχρι να ενημερωθώ πλήρως και από την νομική υπηρεσία δεν μπορώ να εκφράσω μια άποψη περί της λύσεως.
Ποια είναι η σχέση σας με την μουσική;
Πέραν του ότι η μουσική είναι από τις πιο αγαπημένες μορφές τέχνης που σίγουρα έχει απήχηση σε όλους μας, σας θυμίζω ότι από το 2005 έως το 2011 διετέλεσα πρόεδρος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, μια χρονική περίοδο που από ότι λένε ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη, αλλά και αντιδήμαρχος πολιτισμού στο δήμο Θεσσαλονίκης για πέντε χρόνια, από το 2005 έως το 2010. Τότε μου δόθηκε η ευκαιρία να διοργανώσω με τους συνεργάτες μου εκδηλώσεις με κορυφαία ονόματα της Ελλάδας και του εξωτερικού και σε συνεργασία με την Συμφωνική και Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης.
Ποιο είναι το δικός σας προσωπικό όραμα για το Ο.Μ.Μ.Θ.;
Έχοντας υπηρετήσει τον πολιτισμό και τη Θεσσαλονίκη από διάφορες θέσεις ευθύνης, δεσμεύομαι για δράσεις με κοινωνικό πρόσημο, με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους αλλά και στην προσέλκυση επισκεπτών από την Ελληνική και Βαλκανική ενδοχώρα, αναδεικνύοντας τη Θεσσαλονίκη σε Μητρόπολη του Πολιτισμού στη Ν.Α. Ευρώπη. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε όχι μόνο με την στήριξη των ντόπιων καλλιτεχνών όπως προανέφερα, αλλά και με την συμμετοχή καλλιτεχνών διεθνούς εμβέλειας, που όχι μόνο θα μας μυήσουν στην τέχνη τους, αλλά θα αναδείξουν και την πόλης μας.
 
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.