, Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

search icon search icon

ΒΕΑ: Πρόταση προστασίας με 11 μέτρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Σειρά μέτρων, όπως η αναστολή πληρωμών επιχειρηματικών δανείων, αλλά και η αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, για τη θωράκιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού, προτείνει στους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΒΕΑ).
Ειδικότερα, με επιστολή της προς τους τρεις υπουργούς, η διοίκηση του ΒΕΑ επισημαίνει ότι η «πρώτη δέσμη μέτρων για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού ήταν ένα απαραίτητο θετικό βήμα, με στόχο να περιοριστούν οι επιπτώσεις για τις τοπικές οικονομίες».
Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΒΕΑ Παύλο Ραβάνη, με δεδομένο ότι η υγειονομική κρίση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, οι απειλές για την παγκόσμια, για την ευρωπαϊκή και βεβαίως για την ελληνική οικονομία θα ενταθούν στο επόμενο διάστημα, με αποτέλεσμα, για την αντιμετώπισή τους, να απαιτηθούν περισσότερες και ακόμη πιο γενναίες παρεμβάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, το Επιμελήριο προτείνει μία σειρά από μέτρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αναστέλλουν τη λειτουργία τους με εντολή της κυβέρνησης, όσο και επιχειρήσεις που άμεσα ή έμμεσα πλήττονται από τις συνέπειες της εξάπλωσης της πανδημίας».
Ειδικότερα το ΒΕΑ ζητεί:
1) Προστασία επαγγελματικής στέγης, για όσο διάστημα ισχύσουν τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, σε περίπτωση μη πληρωμής μισθωμάτων στους εκμισθωτές.
2) Αναστολή πληρωμής των εισφορών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, καθώς και αναστολή όλων των σχετικών δόσεων ασφαλιστικών ρυθμίσεων, για τους επόμενους 4 μήνες.
3) Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, πληρωμής ΦΠΑ φόρου μισθωτών υπηρεσιών και των δόσεων ρυθμίσεων λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών προς Δημόσιο, για τους επόμενους 6 μήνες.
4) Στήριξη της απασχόλησης, στους κλάδους που πλήττονται μέσω επιδότησης επιχειρήσεων, για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στα πρότυπα αντίστοιχων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης.
5) Αναστολή πληρωμών επιχειρηματικών δανείων, προς Τραπεζικά Ιδρύματα για τους επόμενους 3 μήνες.
6) Παράταση του διαστήματος σφράγισης των ακάλυπτων επιταγών, από 8 ημέρες που ισχύει σήμερα, σε 60 ημέρες και μη αναγγελία στον «Τειρεσία».
7) Αναστολή διαδικασιών διακοπής στις παροχές ρεύματος, υδροδότησης, φυσικού αερίου και τηλεπικοινωνιών, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών ή μη πληρωμής λογαριασμών, για 3 μήνες.
8) Παροχή κεφαλαίων κίνησης από τα τραπεζικά ιδρύματα προς τις επιχειρήσεις, με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.
9) Έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τις επιχειρήσεις που αναστέλλουν τη λειτουργία τους, βάσει αναγκαστικής εντολής.
10) Αναστολή των κατασχέσεων και αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών.
11) Δάνεια από εμπορικές τράπεζες με επιδότηση επιτοκίου ή/και ειδική πρόβλεψη για άτοκα δάνεια.
Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας καταλήγει σημειώνοντας ότι πρέπει να εκπονηθεί ένα «σχέδιο – δίχτυ προστασίας, για να μην οδηγηθούν για άλλη μια φορά σε αδιέξοδο και εγκλωβισμό, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τραγικές επιπτώσεις το επόμενο διάστημα».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.