, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Βεγορίτιδα: Έτσι «βάφτισαν» το δάσος… χωριό

Το σχέδιο υπαλλήλων του υπουργείου Γεωργίας και ιδιωτών να παρουσιάσουν ως «οικισμό», ένα δάσος – φιλέτο στη Βεγορίτιδα, «κόλλησε» στη Δικαιοσύνη. Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης επέβαλε ποινές από 2 έως 5 χρόνια φυλάκισης, σε πέντε άτομα,  μεταξύ των οποίων και πρώην ειδική σύμβουλος υφυπουργού Γεωργίας για την «επιχείρηση» οικοπεδοποίησης έκτασης περίπου 900 στρεμμάτων, που ενταγμένη μάλιστα στο δίκτυο NATURA 2000. Προηγουμένως υπουργική απόφαση είχε ακυρωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΤΟΥΡΗ
Η υπόθεση άρχισε να διερευνάται από δικαιούχους της περιοχής οι οποίοι διαπίστωσαν πως δασική έκταση στην Πέλλα, με θέα τη Βεγορίτιδα και σε απόσταση αναπνοής από το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλαν, παρουσιαζόταν σε τοπογραφικά σχέδια ως… έτοιμος οικισμός. Με δρόμους, σπίτια και… πλατείες. Πρόκειται για την έκταση από την οποία περικλείονταν ο παλιός οικισμός «Πάτημα» στην Πέλλα και η οποία, σύμφωνα με τις αποφάσεις που αναφέρθηκαν στο δικαστήριο, ήταν δασόκτημα. Δηλαδή συνιδιόκτητη έκταση που ανήκει κατά ποσοστό 59,36% στο δημόσιο και ποσοστό 40,64% σε ιδιώτες, με την έννοια όμως ότι μπορούν να εκμεταλλεύονται την υλοτομία, τα βοσκοτόπια και τις καλλιέργειές της.
Ωστόσο η συγκεκριμένη έκταση «βαφτίστηκε» με  υπουργική απόφαση του 2005, οικισμός και περιλήφθηκε σε πρόγραμμα αξιοποίησης, λόγω της γειτνίασης με το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν, με παραχώρηση μεριδίων στους ιδιώτες που το ζήτησαν. Η ζημία σε βάρος του δημοσίου προσδιορίστηκε στο κατηγορητήριο σε 3 εκατομμύρια ευρώ, όμως το δικαστήριο την περιόρισε σε 534.000 ευρώ.
Στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης κάθισαν κατηγορούμενοι για απάτη σε βάρος του δημοσίου τρεις ιδιώτες, μία τοπογράφος που συνέταξε τα σχέδια και η ειδική σύμβουλος του τότε υφυπουργού Γεωργίας, ενώ κατηγορούμενη ήταν πρώην διευθύντρια του υπουργείου, που έχει πεθάνει. Επίσης πρωτόδικα είχε αθωωθεί και διευθυντής αρμόδιας υπηρεσίας της τότε νομαρχίας Πέλλας. Το δικαστήριο επέβαλε 5 χρόνων, προς 3 ευρώ την ημέρα στους ιδιώτες, για απάτη σε βάρος του δημοσίου και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση. Επέβαλε φυλάκιση 3 χρόνων με τριετή αναστολή στην «ειδική σύμβουλο» για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας σε ψευδή βεβαίωση και φυλάκιση 2 ετών με τριετή αναστολή στην τοπογράφο για απλή συνέργεια στην απάτη.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο υφυπουργός παραπλανήθηκε από τους υπαλλήλους και τους ιδιώτες, χωρίς να γνωρίζει ότι η έκταση που εμφανιζόταν σαν «παλιός οικισμός Πατήματος», ουσιαστικά ήταν στο μεγαλύτερο τμήμα του και συγκεκριμένα στο 80% δάσος και στα σχετικά δικαιολογητικά δεν υπήρχε ούτε σχετικό έγγραφο της δασικής υπηρεσίας για τον χαρακτηρισμό της. Τελικά η παραχώρηση δεν έγινε, αφού η απόφαση του υφυπουργού ανακλήθηκε το 2008, ύστερα από την προσφυγή και άλλων ιδιωτών, που εμφανίζονται επίσης ως δικαιούχοι, στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
«Δεύτερος… Άγιος Αθανάσιος»
Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας που ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες αναδείχτηκε ότι το τοπογραφικό σχέδιο που παρουσίασε τη δασική έκταση σαν τμήμα του οικισμού και μάλιστα με υποδομές, ήταν ψευδές.
«Δεν υπήρχε ούτε οικισμός ούτε δρόμοι», κατατέθηκε στο δικαστήριο και έγινε παραπομπή σε τοπογραφικό σχέδιο που καταρτίστηκε από άλλο μηχανικό ύστερα από παραγγελία του τοπικού αγροτικού συνεταιρισμού. Ο… σχεδιασμός οικοπεδοποίησης πάντως αποδόθηκε στην ειδική σύμβουλο του υπουργού, η οποία στην απολογία της είπε πως είναι συνταξιούχος και δεν έχει σχέση με το ζήτημα. Ωστόσο στο δικαστήριο αναφέρθηκε πως κάλεσε μέχρι και σύσκεψη στην Έδεσσα, προκειμένου να πείσει τους άλλους συνδικαιούχους να μην προσφύγουν στη δικαιοσύνη για την ακύρωση της απόφασης, με την υπόσχεση να τους παραχωρηθούν άλλες εκτάσεις με άλλη υπουργική απόφαση.
«Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 οι νεοέλληνες ήθελαν να γίνουν όλοι χιονοδρόμοι», παρατήρησε δηκτικά στην αγόρευσή της η εισαγγελέας της έδρας αντεισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης Ειρήνη Χρυσογιάννη, βλέποντας μία προσπάθεια να δημιουργηθεί στην περιοχή ένας άλλος Άγιος Αθανάσιος.
Στις απολογίες τους οι ιδιώτες επανέλαβαν, όπως και πρωτόδικα, πως οι συγκεκριμένες εκτάσεις τους ανήκουν και πρέπει να τους δοθούν. Η τοπογράφος αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε ποινική ευθύνη, σημειώνοντας ότι τα σχέδια που συνέταξε με βάση τα όρια που οι πελάτες της έδωσαν, μπορούσαν να τα απορρίψουν οι υπηρεσίες.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.