, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Βολιβία: Έκκληση για ειρήνη από τη μεταβατική πρόεδρο Τζανίν Ανιές

Η μεταβατική πρόεδρος της Βολιβίας Τζανίν Ανιές απηύθυνε έκκληση σήμερα για μια «ειρηνική μετάβαση», καλώντας τους συμπατριώτες της να αφήσουν πίσω τους το «ολοκληρωτικό» καθεστώς του Σοσιαλιστή πρώην προέδρου Έβο Μοράλες.
Η Ανιές είπε ότι δεν υπήρξε κανένα πραξικόπημα και έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να εγγυηθούν την ειρήνευση στη χώρα. Πρόσθεσε ότι διαπράχθηκε «σαφώς» εκλογική νοθεία στις προεδρικές εκλογές της 20ής Οκτωβρίου.
Σημειώνεται πως ο Έβο Μοράλες βρίσκεται στο Μεξικό, όπου του έχει προσφερθεί πολιτικό άσυλο, την ώρα που οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας ανακοίνωναν ότι θα διεξαγάγουν από κοινού με την αστυνομία επιχειρήσεις για την αποκατάσταση της δημόσιας τάξης.
Όπως γνωστοποίησε ο επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας Μαρσέλο Εμπράρδ, ο Μοράλες επιβιβάστηκε σε μεξικανικό κυβερνητικό αεροσκάφος «που εστάλη για να εγγυηθεί τη μεταφορά του με απόλυτη ασφάλεια στη χώρα μας».
Ο ίδιος ο Μοράλες, που παραιτήθηκε την Κυριακή από το αξίωμα του προέδρου της Βολιβίας, είχε προαναγγείλει νωρίτερα μέσω Twitter ότι αναχωρεί από τη χώρα για το Μεξικό. «Αδελφές και αδελφοί, αναχωρώ για το Μεξικό», ανέφερε εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στη μεξικανική κυβέρνηση. «Με πονά το ότι φεύγω τη χώρα για πολιτικούς λόγους, αλλά θα παρακολουθώ πάντα τι γίνεται. Θα επιστρέψω σύντομα με περισσότερη δύναμη και ενέργεια», πρόσθεσε ο Μοράλες.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.