, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Βούλευμα καταπέλτης για τον Λιγνάδη: “Δεν θεμελιώνει άλλοθι”

Προκύπτει συστηματική δράση του με σεξουαλικά εγκλήματα κατά ανηλίκων και νέων ατόμων από το 1984, δηλαδή για πάνω από τριάντα χρόνια.

“Λάβροι” κατά του Δημήτρη Λιγνάδη είναι οι δικαστές του   οι οποίοι απέρριψαν την ένσταση ακυρότητας της προδικασίας που είχε καταθέσει η πλευρά του κατηγορούμενου, πριν την απολογία του.

Όπως αναφέρουν οι δικαστές, προκύπτει συστηματική δράση του με σεξουαλικά εγκλήματα κατά ανηλίκων και νέων ατόμων από το 1984, δηλαδή για πάνω από τριάντα χρόνια, ενώ σημειώνεται πως υπάρχουν και άλλα θύματα πέραν αυτών που περιλαμβάνει το κατηγορητήριο.

Οι δικαστές αναφέρουν πως από τα στοιχεία υπάρχουν έντονες ενδείξεις ενοχής του, αφού φαίνεται να προσέγγιζε ανήλικους μέσω της καλλιτεχνικής του δραστηριότητας σε θέατρα κλπ, στο δρόμο ή σε πλατείες, μέσω φίλων και γνωστών του, ακόμη και μέσω των θεατρικών σχολών που δίδασκε και εκμεταλλευόμενος τη θέση του και εν γένει το “status quo” του.

Παράλληλα, οι δικαστές σημειώνουν πως από τα στοιχεία που προσκομίζει δεν θεμελιώνει κανένα άλλοθι από αυτά που υποστηρίζει: Σχετικά με το βιασμό στις 9/8/2015 ο Δ.Λιγνάδης υποστηρίζει πως βρισκόταν στην Ιθάκη, ωστόσο οι φωτογραφίες  που προσκόμισε “σταματούν” στις 6 Αυγούστου και “ξεκινούν” ξανά στις 11 Αυγούστου 2015.

Τα έγγραφα, δηλαδή, που διαθέτει ο κατηγορούμενος δεν αποδεικνύουν τον ισχυρισμό.

Για το λόγο αυτό, άλλωστε, κάλεσε στη συνέχεια ως μάρτυρες την πρώην υφυπουργό Ελένη Κούρκουλα, τον σύζυγό της και τον αδερφό του, ώστε να καταθέσουν πως ήταν μαζί τους όλο τον Αύγουστο, στοιχείο που ωστόσο και πάλι δεν έπεισε τις δικαστικές αρχές.

Για τον βιασμό του 2010, οι δικαστές επισημαίνουν πως τα εισιτήρια από το ταξίδι στην Αίγυπτο που προσκομίζει από τις 3/9/2010 ως τις 9/9/2010, δεν αποδεικνύουν τίποτα, αφού ο καταγγέλλων δεν έχει αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία που τελέστηκε το αδίκημα, παρά μόνο ότι συνέβη τον Αύγουστο του 2010.

Κατόπιν όλων αυτών, οι δικαστές σημειώνουν πως προκύπτουν ενδείξεις ενοχής του, αλλά και υποδομή να τελέσει νέα εγκλήματα και απορρίπτουν την ένσταση, κρίνοντας πως ορθά ασκήθηκε άμεσα δίωξη χωρίς να κληθεί σε εξηγήσεις.

Αναφέρουν επίσης πως ορθώς τηρήθηκαν και οι διαδικασίες σχετικά με τη σύλληψή του, κρίνοντας πως πρόκειται για κατηγορούμενο ύποπτο για την τέλεση νέων αδικημάτων, όπως αποφάσισαν και η ανακρίτρια με τον εισαγγελέα, λίγες ώρες αργότερα.

Αναλυτικά αποσπάσματα του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών:

Από τις καταθέσεις των παθόντων, τις λοιπές ένορκες καταθέσεις προέκυψε ότι ο αιτών (σ.σ ο Δ.Λιγνάδης) επί σειρά ετών τουλάχιστον από το έτος 1984, οπότε χρονολογείται σήμανσή του για αδίκημα σχετιζόμενο με τη γενετήσια ελευθερία σε βάρος ανηλίκου, έως το έτος 2015, δηλαδή για διάστημα τουλάχιστον τριάντα ετών προσέγγιζε ανήλικους και εν γένει άτομα νεαρής ηλικίας, πέραν των κατονομαζομένων στη δικογραφία και πλήθος άλλων, τους οποίους εντόπιζε είτε με αφορμή τις καλλιτεχνικές του δραστηριότητες στο χώρο των θεάτρων που λειτουργούσε ως ηθοποιός και σκηνοθέτης, είτε ως διδάσκων θεατρική αγωγή σε σχολεία και εργαστήρια, είτε από φιλικούς κύκλους, ακόμη δε και τυχαία σε διάφορες περιοχές των Αθηνών, που σύχναζαν ανήλικοι και νέοι και υποσχόμενος να τους καθοδηγήσει και να τους βοηθήσει να σταδιοδρομήσουν στον καλλιτεχνικό χώρο, τελούσε σε βάρος τους αδικήματα σχετιζόμενα με τη γενετήσια ελευθερία τους, είτε με την άσκηση βίας, ακόμη και με την περιαγωγή τους σε κατάσταση αναισθησίας και ανικανότητας για αντίσταση με τη χρήση ουσιών, είτε και χωρίς βία, εκμεταλλευόμενος όμως ακριβώς την ανηλικότητα των θυμάτων καθώς και τις θέσεις που κατά καιρούς κατείχε αλλά και εν γένει το “status quo” του.

Ο κατηγορούμενος επιδείκνυε την παραβατική και αντικοινωνική αυτή συμπεριφορά του επί σειρά πολλών ετών, ως στοιχείο πλέον της προσωπικότητάς του, έχοντας μεθοδεύσει τη δράση του, επιλέγοντας ανήλικους και άτομα νεαρής ηλικίας, που λόγω ακριβώς της μη διαμορφωμένης προσωπικότητάς τους και της ανάγκης τους για επαγγελματική για επαγγελματική εξέλιξη, ήταν ευάλωτα και εύκολα διαχειρίσιμα.

Εκμεταλλευόμενος την αδυναμία τους αυτή και αξιοποιώντας την αναγνωρισιμότητα του, τη ρητορική του δεινότητα και την ικανότητα πειθούς, που αναμφισβήτητα φύση και θέσει κατείχε, υπό το πρόσχημα της καθοδήγησης και διαπαιδαγώγησής τους, προσέγγιζε τα άτομα αυτά, κέρδιζε την εμπιστοσύνη τους και ακολούθως τα χειραγωγούσε, ώσπου εντέλει να επιτύχει την εκπλήρωση των ανάρμοστων προθέσεών του.

Από τις φωτογραφίες που προσκόμισε προκύπτει ότι κατά τις ημερομηνίες 1η, 5η, 6η 11η, 15η και 16η Αυγούστου 2015 βρισκόταν σε διακοπές στην Ιθάκη με φιλικά του πρόσωπα. Πλην όμως υπάρχει χρονικό κενό ακριβώς κατά την επίμαχη ημερομηνία της 9/8/2015.

πηγή dikastiko.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.