, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Βρέχει» προβλήματα για τους αγρότες Πέλλας και Ημαθίας

Της Κοραλίας Μπρανιώτη
Σε απόγνωση είναι οι αγρότες των νομών Πέλλας και Ημαθίας εξαιτίας των πρόσφατων θεομηνιών που προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές στις καλλιέργειές τους. Το κράτος, και κατ’ επέκταση ο ΕΛΓΑ, δε στηρίζουν τον πρωτογενή τομέα και δεν αντιλαμβάνονται την απελπιστική οικονομική κατάσταση των παραγωγών, δηλώνουν στην Karfitsa, αγρότες των περιοχών.
Την ίδια ώρα, οι αγρότες των δύο νομών περιμένουν ακόμη τις αποζημιώσεις των περσινών καταστροφών. Το θέμα της αποζημίωσης έθεσε και ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Ανδρίτσος, τονίζοντας ότι «οι αγρότες της Πέλλας και της Ημαθίας, ενώ παραμένουν απλήρωτοι για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από τις βροχοπτώσεις του Ιουλίου του 2017, τις προηγούμενες μέρες βρέθηκαν αντιμέτωποι με νέες καταστροφές».
Ημαθία: «Σάπια» ροδάκινα και ζημιές άνευ προηγουμένου
Στο νομό Ημαθίας ακόμη δεν έχουν εξοφληθεί συνολικά οι αποζημιώσεις που προκάλεσε στις καλλιέργειες η περσινή χαλαζόπτωση, ενώ σύμφωνα με τις υποσχέσεις του αρμόδιου υπουργού, η καταβολή του ποσού που απομένει θα ολοκληρωθεί στα μέσα του Ιουλίου. «Ο ΕΛΓΑ δεν έχει ξοφλήσει τις αποζημιώσεις ούτε του χαλαζιού και φυσικά ούτε των περσινών βροχοπτώσεων. Είχε βάλει το 70% των αποζημιώσεων της περσινής χαλαζόπτωσης και αυτό έχει περίπου ένα δίμηνο που έχει καταβληθεί. Οι περσινές ζημιές ήταν καταστροφικές για εμάς αλλά είμαστε στο μέσο της φετινής σοδειάς και τα υπόλοιπα παραμένουν απλήρωτα», περιγράφει ο Κώστας Λιλιόπουλος, αγρότης από την περιοχή της Ημαθίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ποσό που απομένει να καταβληθεί παραμένει αδιευκρίνιστο, ενώ για την καθυστέρηση των αποζημιώσεων οι ευθύνες αποδίδονται στον ΕΛΓΑ. «Ακόμη δε ξέρουμε ούτε για τι κονδύλι μιλάμε ούτε για πόσες χιλιάδες στρέμματα. Τελείωσαν με τις εκτιμήσεις των δηλώσεων και ακόμη αναμένουμε. Για αυτήν την καθυστέρηση ευθύνεται το κράτος και ο ΕΛΓΑ που είναι το παρακλάδι του. Προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με τον ΕΛΓΑ και μας απαντούν ότι δεν έχουν το απαραίτητο προσωπικό. Ο ΕΛΓΑ δεν είναι στο πλευρό μας, βλέπει τον αγρότη σαν εχθρό», υπογραμμίζει ο κ.Λιλιόπουλος.
Σε ότι αφορά στις καταστροφές που έχουν υποστεί οι φετινές καλλιέργειες εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων, ο αγρότης τονίζει ότι οι ζημιές «ήταν άνευ προηγουμένου», ενώ η τετραμελής Επιτροπή που συστάθηκε για την εκτίμηση της κατάστασης έκρινε ότι δε μπορεί να προχωρήσει σε αποζημίωση.  «Πληρώνουμε χιλιάδες ευρώ ως ασφαλισμένοι και κρίνουν ότι δε μπορούμε να πληρωθούμε. Εδώ και ένα μήνα βρέχει ασταμάτητα, η παραγωγή μας έχει καταστραφεί εντελώς και περπατάμε ανάμεσα σε σάπια ροδάκινα», τονίζει χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Παράλληλα, δεν είναι λίγοι οι παραγωγοί που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους. «Υπήρξαν αγρότες που δε μπορούσαν να ανταπεξέλθουν οικονομικά και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους. Τα σάπια ροδάκινα δε μπορούμε να τα δώσουμε ούτε για χυμοποίηση για την οποία πληρωνόμαστε 2 λεπτά, όσο δηλαδή κοστίζουν και οι κρατήσεις στους συνεταιρισμούς. Συγχρόνως, δεν έχουμε ροδάκινα για εξαγωγή. Μας ζητάνε ροδάκινα από το εξωτερικό και δεν έχουμε παραγωγή», καταλήγει ο κ.Λιλιόπουλος.
 
Πέλλα: Με εισόδημα 2.000-3.000 ευρώ επιβιώνουν οι αγρότες
Μεγάλη καταστροφή των καλλιεργειών εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων φέτος και πέρυσι, αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκύδρας, Ιορδάνης Τσομπασίδης. «Το μεγαλύτερο θέμα είναι ότι η κακοκαιρία μας βρήκε στην περίοδο της συγκομιδής και στην «καλύτερη» κατάσταση για πολλές από τις ποικιλίες μας», διευκρινίζει ο ίδιος.
Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού τονίζει ότι για τα περσινές καταστροφές έχει καταβληθεί το 70% και ότι σύμφωνα με τις υποσχέσεις του υπουργού το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί στις 20 Ιουλίου. Σε ερώτηση σχετικά με την προγραμματισμένη επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Β.Αποστόλου, στην περιοχή στις 16 Ιουλίου, ο κ.Τσομπασίδης αναφέρει, «Γενικά το κράτος δεν έχει συναίσθηση. Δε ξέρουν πως είναι να πρέπει να ζήσεις με εισόδημα 2-3.000 ευρώ. Τι να πρωτοκάνεις με αυτά τα χρήματα; Να ζήσεις την οικογένειά σου; Να σπουδάσεις τα παιδιά σου; Να πληρώσεις τον ΕΛΓΑ; Τι;».
Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλοί είναι οι αγρότες που εγκατέλειψαν τις σοδειές τους καθώς, δεν τους έχουν καταβληθεί ούτε οι περσινές αποζημιώσεις και δεν είχαν χρήματα για τη φετινή σοδειά. «Επιπλέον, οι καταστροφές είναι τόσο μεγάλες που έχουμε θέμα ποιότητας και δε μπορούμε να κάνουμε ούτε εξαγωγές», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού.
Από την καταστροφή δε «γλύτωσαν» ούτε οι καλλιέργειες των κερασιών στην ορεινή Πέλλα όπου ζημιά της παραγωγής αγγίζει το 70%. Το έντονο καιρικό φαινόμενο «Νεφέλη» και η χαλαζόπτωση κατέστρεψαν ό,τι είχε απομείνει από την παραγωγή, με αποτέλεσμα να παραμένουν αδιάθετοι περίπου επτά χιλιάδες τόνοι. Μέχρι σήμερα, τα κεράσια παραμένουν στα δέντρα και οι παραγωγοί αναγκάζονται να τα ρίχνουν στο έδαφος, προσπαθώντας να διασώσουν την ελάχιστη σοδειά με διάφορες καλλιεργητικές τεχνικές.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.