, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

«Βόμβα» Ζάεφ: Η Αθήνα δεν βάζει θέμα «Μακεδονικής» ιθαγένειας

Σε αποκαλύψεις για τις διαπραγματεύσεις στο Σκοπιανό προχώρησε ο Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό της Αυστρίας. Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων τόνισε πως το ζήτημα της ταυτότητας (ιθαγένεια) δεν έχει συζητηθεί καθόλου στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

«Χαίρομαι που στα εφτά σημεία δεν γίνεται καμία αναφορά στην ταυτότητα. Είναι καλό, γιατί η ταυτότητα είναι ένα προσωπικό συναίσθημα. Αυτό το θέμα δεν λύνεται ούτε με ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, ούτε με δημοψήφισμα», είπε χαρακτηριστικά.

Η ατζέντα των επτά σημείων, με την οποία άρχισαν οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό, είναι: το όνομα, το εύρος χρήσης, η γλώσσα, η ταυτότητα (ιθαγένεια), οι εμπορικές χρήσεις, τα ακρωνύμια που θα πρέπει να βασίζονται στη νέα ονομασία και οι συντμήσεις που θα προκύπτουν από αυτήν.

Πάντως, φαίνεται ότι η γλώσσα και η ταυτότητα είναι τα πιο δύσκολα σημεία για τη γειτονική χώρα. Ο Ζάεφ είχε μιλήσει επανειλημμένως για την ανάγκη σεβασμού της «αξιοπρέπειας» των συμπολιτών του, παραπέμποντας ευθέως στα ζητήματα της γλώσσας και της ταυτότητας.

Επιπλέον, ο Ζάεφ επεσήμανε πως το πρόβλημα της Ελλάδας «έχει να κάνει με την ονομασία του κράτους» και πως αν μπει τέλος σε αυτή τη διαμάχη, οι πολίτες των Σκοπίων θα πουν την τελευταία λέξη σε ένα δημοψήφισμα.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό, ο Ζόραν Ζάεφ εμφανίστηκε αισιόδοξος, τονίζοντας μάλιστα πως είναι πιθανή μια λύση τον Ιούλιο, όταν θα διεξαχθεί η σύνοδος του ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, ο Νίκος Κοτζιάς πρόκειται να επισκεφθεί τα Σκόπια στα τέλη Φεβρουαρίου ή τις αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων.

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.