, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Β. Κικίλιας: Η μάσκα προστατεύει και είναι σημαντικό όπλο κατά της επέκτασης του κορωνοϊού

Στους αρνητές της μάσκας και τις συγκεντρώσεις κατά της χρήσης μάσκας στα σχολεία που πραγματοποιήθηκαν χθες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Επιτροπή «Ελλάδα 2021»: Χορηγία δράσεως
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο κ. Κικίλιας υποστήριξε πως «Η μάσκα, χωρίς καμία αμφιβολία, το λένε όλοι οι κορυφαίοι επιστήμονες και όλοι οι οργανισμοί παγκοσμίως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το ECDC, προστατεύει από τους ιούς και από τον κορωνοϊό. Και είναι ένα σημαντικό όπλο μας στη μάχη για να μην επεκταθεί αυτή η νόσος, που είναι θανατηφόρα για αρκετό κόσμο και που είναι ένας πρώτης τάξεως μεγέθους κίνδυνος».
Συνεχίζοντας δήλωσε ότι «στα δημοκρατικά επίπεδα στα οποία προφανώς κινούμαστε ως χώρα, σέβομαι την οποιαδήποτε αντίδραση του οποιουδήποτε πολίτη. Και των γονέων για ένα λόγο παραπάνω, που έχουν μία ιδιαίτερη ευαισθησία, γιατί πρόκειται για τα παιδιά τους. Όμως θα ήθελα να αντιπαραβάλλω στον οποιονδήποτε γονιό σκέφτεται έτσι, την εξής πραγματικότητα. Έχουμε παιδιατρικά Νοσοκομεία στη χώρα. Θα ήθελα να πάρω αυτούς τους ανθρώπους, να τους πάω στα παιδιατρικά Νοσοκομεία μας, να δουν τα εκατοντάδες παιδάκια που παλεύουν από τη γέννησή τους με σοβαρές ασθένειες και καρκίνους».
«Για να δουν αυτά τα παιδάκια από την πρώτη μέρα της ζωής τους και για πολλά χρόνια που φορούν μάσκα όλη την ημέρα. Είναι μία συγκλονιστική εικόνα, την οποία θα ήθελα να μεταφέρω σε αυτούς τους γονείς και σε αυτούς τους ανθρώπους μόνο και μόνο για να καταλάβουν ότι κάποια άλλα παιδάκια σαν τα παιδάκια τους, που έχουν λιγότερη τύχη από τα παιδιά τους, πώς είναι υποχρεωμένα, αυτά και οι οικογένειές τους, να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητά τους. Η μάσκα είναι για να μας προστατεύει. Αυτό είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο. Ο καθένας έχει δικαίωμα να έχει την άποψή του, αλλά εγώ οφείλω να πω και να υποστηρίξω αυτό το οποίο λέει η Επιστήμη» δήλωσε.
Αναφορικά με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι όταν είναι έτοιμο θα προηγηθούν οι ευπαθείς ομάδες και οι υγειονομικοί σε πρώτη φάση. Συγκεκριμένα ο κ. Κικίλιας δήώσε: «Η πρώτη εταιρία που συμφώνησε με την Ευρώπη για 400.000.000 δόσεις, ήταν η AstraZeneca μαζί με την Οξφόρδη. Αυτή με κοινό παρονομαστή και αλγόριθμο για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, στο συμβόλαιό της λέει ότι εφόσον ολοκληρωθεί και η 4η φάση και εγκριθεί, θα ξεκινήσει να διανέμει το εμβόλιο το Δεκέμβριο του 2020 και αι σε 7 δόσεις μέχρι τον Ιούνιο του 2021. Η πρώτη δόση που θα πάρουμε είναι κάτι παραπάνω από 700.00 εμβόλια και θα προηγηθούν οι ευπαθείς ομάδες και οι υγειονομικοί σε πρώτη φάση».
Και συνέχισε: «Χαίρομαι επιτέλους που υπάρχει αλληλεγγύη και όλοι μαζί, μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αγοράζουμε τα εμβόλιά μας από εταιρείες οι οποίες είναι πιο μπροστά στο χρόνο και μένει να αποδειχθεί επιστημονικά ότι τα εμβόλιά τους είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Ακολουθούν και άλλες εταιρείες οι οποίες έχουν υπογράψει προσύμφωνο. Είναι κοντά στις συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έτσι ώστε ο αριθμός των εμβολίων να καλύψει όλους τους συμπολίτες μας σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Και φυσικά, όπως δήλωσε και ο Πρωθυπουργός της χώρας, θα καλύπτεται 100% από το ελληνικό Δημόσιο. Θα συνέστηνα μεγάλη προσοχή σε αυτούς οι οποίοι βιάστηκαν να αμφισβητήσουν αυτά τα οποία δηλώσαμε ως Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ελπίδα είναι κινητήριος δύναμη για τον άνθρωπο. Προφανώς έχουν κουραστεί οι λαοί όλου του κόσμου και προφανώς είναι μία ελπίδα αυτή της Επιστήμης μαζί με την κοινωνία, ώστε να μπορέσει σε κάποιους μήνες να υπάρχουν εμβόλια, τα οποία θα δώσουν σημαντική ώθηση στο να βελτιωθεί η ζωή μας. Να εμβολιαστούμε, να έχουμε ανοσία και να μπορέσει να ξαναλειτουργήσει η κοινωνία πιο φυσιολογικά».
Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε επίσης στον εμβολιασμό κατά της γρίπης. «Το 2018 εμβολιάστηκαν στη χώρα μας 2.000.000 συμπολίτες μας με το αντιγριπικό εμβόλιο. Πέρυσι κάναμε εμβολιαστική καμπάνια και εμβολιάστηκαν 3.000.000 συμπολίτες μας, 1.000.000 παραπάνω. Φέτος έχουμε εξασφαλίσει πάνω από 4.000.000 εμβόλια. Άρα θα εμβολιαστούν ακόμα 1.000.000 παραπάνω συμπολίτες μας. Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει όπως ορίζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στα μέσα Οκτωβρίου και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για το εμβόλιο 28 Σεπτεμβρίου. Θα έχουμε λοιπόν προφανώς επάρκεια εμβολίων πολλαπλάσια από ότι πριν από δύο χρόνια, θα προταχθούν προφανώς οι ευπαθείς ομάδες και οι υγειονομικοί μας, που με χαρά μου είδα πέρυσι ότι εμβολιάστηκαν σε μεγαλύτερο ποσοστό από ότι πρόπερσι» σημείωσε.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.