, Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

search icon search icon

Γαλλία: Για δέκατη εβδομάδα στους δρόμους τα «Κίτρινα Γιλέκα»

Για δέκατη συνεχόμενη εβδομάδα συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι τα «Κίτρινα Γιλέκα», ώστε να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν.

Οι διαδηλωτές, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, βρέθηκαν στα Ηλύσια Πεδία και στην Πλατεία των Απομάχων, κοντά στην Εθνοσυνέλευση και στον Πύργο του Άιφελ.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου, με αφορμή τις αυξήσεις στο φόρο των καυσίμων, ένα μέτρο το οποίο στη συνέχεια αποσύρθηκε, αλλά με την πάροδο του χρόνου μετατράπηκαν σε ευρύτερη διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης.

Στις διαδηλώσεις του Δεκεμβρίου σημειώθηκαν μερικά από τα πιο βίαια επεισόδια που έχει βιώσει η γαλλική πρωτεύουσα εδώ και δεκαετίες, με τους διαδηλωτές να πυρπολούν αυτοκίνητα και να καταστρέφουν καταστήματα και επιχειρήσεις.

Οι πιο πρόσφατες διαδηλώσεις ήταν σε ήπιο κλίμα, παρότι οι εικόνες ενός Γάλλου πρώην πρωταθλητή της πυγμαχίας να χτυπά και να κλωτσά αστυνομικούς στη διάρκεια διαδήλωσης αυτό τον μήνα στην πρωτεύουσα προκάλεσαν σοκ στη χώρα.

Ο πρόεδρος Μακρόν έχει ξεκινήσει εθνικό διάλογο με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης και της λαϊκής δυσαρέσκειας, αλλά και την αποκατάσταση της εικόνας και δημοτικότητάς του.

#Tags: Γαλλία

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.