, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Γαλλία: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης

Οι κινητοποιήσεις στη Γαλλία κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, εξαιτίας των οποίων έχουν παραλύσει οι δημόσιες συγκοινωνίες, εισέρχονται σήμερα στην ένατη ημέρα τους και ενδέχεται να παραταθούν ως τα Χριστούγεννα, παρά την πρόταση της κυβέρνησης για διάλογο με τα συνδικάτα.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αντί να ηρεμήσουν την οργή, οι διευκρινίσεις για τις μεταρρυθμίσεις που έδωσε την Τετάρτη ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ προκάλεσαν μετωπική σύγκρουση με όλα τα συνδικάτα, περιλαμβανομένων όσων μέχρι πρότινος υποστήριζαν επί της αρχής τη μεταρρύθμιση.
Αντιμέτωπος με τις έντονες αντιδράσεις και προκειμένου να αποφύγει την περαιτέρω επέκταση των κινητοποιήσεων ο Φιλίπ κάλεσε τα εργατικά συνδικάτα και τις εργοδοτικές ενώσεις “σε έναν κύκλο συναντήσεων”.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα αυτές οι συζητήσεις να ξεκινήσουν “το συντομότερο δυνατό την επόμενη εβδομάδα”, όπως ανακοίνωσε αργά χθες Πέμπτη το γραφείο του.
Ωστόσο ο Φιλίπ επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να εφαρμόσει ένα “καθολικό συνταξιοδοτικό σύστημα” με μοριοδότηση, το οποίο θα αντικαταστήσει τα 42 διαφορετικά συστήματα που υφίστανται αυτή τη στιγμή στη Γαλλία.
Προειδοποίησε άλλως ότι “η μόνη λύση είναι να εργαζόμαστε για λίγο περισσότερο καιρό (…) όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη”.
Αν και η νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης παραμένουν τα 62 χρόνια, το νομοσχέδιο προβλέπει μία “ηλικία εξισορρόπησης” η οποία θα ανέβει προοδευτικά στα 64 χρόνια, αλλά και ένα σύστημα πριμοδότησης ώστε να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να εργάζονται περισσότερα χρόνια.
Αυτά θεωρούνται απαράδεκτα από τα συνδικάτα τα οποία δεσμεύθηκαν να επεκτείνουν τις κινητοποιήσεις. “Ξεπεράστηκε η κόκκινη γραμμή”, δήλωσε ο Λοράν Μπερζέρ επικεφαλής του συνδικάτου CFDT, του μεγαλύτερου στη Γαλλία, το οποίο αντιτίθεται στη θέσπιση μιας “ηλικίας εξισορρόπησης”.
“Είμαι έτοιμος για συνομιλίες, προφανώς θα συζητήσουμε”, τόνισε ωστόσο χθες το πρωί.
Έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους κοινωνικούς εταίρους χθες το απόγευμα ο Φιλίπ “επιβεβαίωσε την πρότασή του για διάλογο προκειμένου να βελτιωθεί η πρόταση της κυβέρνησης”, εξήγησε το γραφείο του.
Σήμερα τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών, που φοβούνται ότι θα χάσουν μεγάλο μέρος της σύνταξής του, έγιναν δεκτά από τον υπουργό Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ.
Εξάλλου συνεχίζεται χωρίς διακοπή η απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το συνδικάτο των εργοδηγών ανακοίνωσε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν “μέχρι η κυβέρνηση να έρθει στα συγκαλά της” και αποσύρει το νομοσχέδιο.
Στο Παρίσι εννέα γραμμές του μετρό παραμένουν κλειστές, δεν πραγματοποιούνται περισσότερο από το 50% των δρομολογίων των λεωφορείων, ενώ κυκλοφορούν μόλις ένα στα δύο ή τρία τρένα του προαστιακού και ένα στα τέσσερα τρένα υψηλής ταχύτητας.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.