, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Γερμανόφωνος Τύπος: Ήρθε το τέλος του «ερντογανισμού»

Να αποκωδικοποιήσει το μήνυμα της κάλπης σε συνάρτηση με το πολιτικό μέλλον του κ. Ερντογάν, επιχειρεί ο γερμανόφωνος Τύπος (Γερμανία, Αυστρία).
Η γερμανική Bild σχολιάζει: «Δεύτερο χαστούκι για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε διάστημα λίγων εβδομάδων. Στις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης ο πολιτικός του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Εκρέμ Ιμάμογλου κέρδισε με 54,03%. Ο αντίπαλός του Μπιναλί Γιλντιρίμ έλαβε 45,09%. Ο δημαρχιακός θώκος μπορεί να αξιοποιηθεί ως εφαλτήριο για ανώτερα αξιώματα. Αυτό το γνωρίζει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ενρτογάν, ο οποίος διετέλεσε δήμαρχος Κωνσταντινούπολης μεταξύ 1994 και 1998. «Όποιος κερδίζει την Κωνσταντινούπολη κερδίζει την Τουρκία», είπε κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα ενόψει του πρώτου γύρου τον Μάρτιο. Οι εκλογές αυτές θα μπορούσαν να είναι η αρχή του τέλους της εποχής Ερντογάν».
Στο ίδιο πνεύμα η Frankfurter Allgemeine σημειώνει: «[…] Η ήττα αυτή εντείνει την εικοτολογία για το εάν μπορεί να σημάνει την αρχή του τέλους της εποχής Ερντογάν, πόσο μάλλον που οι αποχωρήσεις στελεχών θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν το κόμμα του, το AKP. Ο νέος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Ιμάμογλου θα μπορούσε να εξελιχθεί σε αντίπαλο δέος για τον Ερντογάν. Η νίκη της κοσμικής αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές είναι εν πάση περιπτώσει ένα θετικό σημάδι: ο ‘ερντογανισμός’ δεν κατάφερε να συνθλίψει τις δυνάμεις της δημοκρατίας. Οι νέοι άνθρωποι θέλουν μια λειτουργική δημοκρατία, μια φιλελεύθερη πλουραλιστική Τουρκία, που θα προοδεύει και που δεν θα υποφέρει από τις υπέρμετρες φιλοδοξίες του προέδρου».
Η Neue Osnabruecker Zeitung τονίζει: «Σπανίως οι ισχυροί άνδρες αντιλαμβάνονται πότε παύει να λειτουργεί το πολιτικό τους ένστικτο και πότε τελειώνει ο χρόνος τους. Πιο πρόσφατο παράδειγμα ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν. Εκβιάζοντας την επανάληψη των εκλογών έπεσε έξω στους υπολογισμούς του. Παρά τους αυταρχικούς μηχανισμούς διακυβέρνησης, που επέβαλε σε βάρος της αντιπολίτευσης και της φιλελεύθερης κοινωνίας, το πολιτικό σύστημα στην Τουρκία εξακολουθεί να έχει την ικανότητα δημοκρατικών διορθώσεων. Με τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη όμως δεν επισφραγίστηκε ακόμη των πολιτικό τέλος του Ερντογάν. Διότι ένα ακόμη χαρακτηριστικό ισχυρών ανδρών είναι ότι για μεγάλο διάστημα είναι σχετικά ακατάβλητοι».
Η αυστριακή Die Presse,σημειώνει: «[…] Ο κόλαφος που βίωσε ο Ερντογάν στις κάλπες δείχνουν πέραν όλων των άλλων ότι οι δημοκρατικές δομές συνεχίζουν να λειτουργούν. Η ριζική μετατροπή της χώρας σε ένα αυταρχικό κράτος δεν είναι τόσο εύκολη όσο θα ήθελαν οι έχοντες την εξουσία και αυτό παρά την επιρροή τους στα μίντια, παρά τις μαζικές απολύσεις και συλλήψεις. Πολλοί Τούρκοι δεν είναι διατεθειμένοι να το επιτρέψουν αυτό στον Ερντογάν. Θέλουν έναν διαφορετικό δρόμο».
πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.