, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Γεωτρήσεις με «σημαία ευκαιρίας»

Εκτός από την εισβολή της Τουρκίας στη θαλάσσια επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και την παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, η Άγκυρα «τρυπά» δίχως τις στοιχειώδεις προδιαγραφές ασφαλείας που θέτουν οι διεθνείς κανονισμοί και οι οδηγίες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις υπεράκτιες εξορύξεις υδρογονανθράκων.
Του ΦΙΛΗ ΚΑΛΑΪΤΖΗ
Με αποψιλωμένο το πλήρωμα του πλωτού γεωτρύπανου «Φατίχ» (πορθητής) από το ξένο επιστημονικό προσωπικό, που δεν συμμετέχει, στις επιχειρούμενες γεωτρήσεις, λόγω των ενταλμάτων σύλληψης που εξέδωσε η Λευκωσία (σ.σ.: εκτός και αν δεν συμβαίνει αυτό), χωρίς εξειδικευμένο δικό της προσωπικό και επίσης χωρίς ειδικά πλοία υποστήριξης –πλην των πολεμικών– η γειτονική χώρα απαξιώνει πλήρως και τα διεθνή μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης που πρέπει να λαμβάνει όποιο κράτος (ή φορέας) προβαίνει σε υπεράκτιες γεωτρήσεις για την ανεύρεση υδρογονανθράκων. Από κοντά το «Γιαβούζ», στην ίδια ρότα παρανομίας.
Εδώ όμως έχουμε μια καλά μελετημένη κίνηση της Τουρκίας που ξέρει τον τρόπο πώς να ξεγλιστρά, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο το οποίο, σημειωτέον, δεν αναγνωρίζει: Το πλωτό γεωτρύπανο«Φατίχ» επέχει τη θέση νησίδας βάσει των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας, καθότι δεν είναι σταθερή εξέδρα που ακουμπά και στηρίζεται στον πυθμένα της θάλασσας. Είναι μια κίνηση που δυστυχώς «επιτρέπει» στην Τουρκία να συνοδεύει και να υποστηρίζει στρατιωτικά το «Φατίχ» με πολεμικά πλοία και όχι με πολιτικά σκάφη υποστήριξης. Μια παράνομη ενέργεια, που κατά σύμπτωση, ενώ παραβιάζει την Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, γίνεται σε σημείο τεμαχίου που δεν δραστηριοποιούνται(!) ξένοι πετρελαϊκοί κολοσσοί.
«Πονηρή» ΑΟΖ
Αξιοσημείωτη είναι η παρατήρηση του Άγγελου Συρίγου, αναπληρωτή καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου,σε εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, με θέμα «Οι υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο», καθώς αναδεικνύει τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας και την αξιοπερίεργη στάση της Βρετανίας για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας: Σε τουρκικό χάρτη όπου εξαφανίζεται η υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου και η Κυπριακή ΑΟΖ υπάρχει ανάμεσα ένα κενό, μια λωρίδα που δεν διεκδικούν και αφήνουν στην πλευρά της περιοχής Ακρωτήρι του νησιού. Εκεί όπου υπάρχει η μία από τις βρετανικές βάσεις που έτσι αποκτά ΑΟΖ!(σ.σ.: να λοιπόν γιατί φίλοι μας οι Βρετανοί θεωρούν «γκρίζα ζώνη», την Κυπριακή ΑΟΖ υποστηρίζοντας ότι η κυριαρχία εκεί είναι διαμφισβητούμενη!). Ο κ. Συρίγος είπε ακόμα στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), ότι η Κύπρος – παρά τα προβλήματά της –, δίχως, στην πραγματικότητα, στρατό, αεροπορία και ναυτικό, κατάφερε, καταφεύγοντας στις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου, να έχει υποχρεώσει την Τουρκία να σέρνεται πίσω της και για αυτόν τον λόγο επιχειρεί με κάθε τρόπο, θεμιτό ή αθέμιτο – ιδίως το δεύτερο – να εμποδίσει την Κυπριακή Δημοκρατία να ολοκληρώσει το πρόγραμμα εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων της. Ο καθηγητής εκτιμά ότι οι Τούρκοι φοβούνται πως θα χάσουν την ηγεμονική θέση τους, εκτός από το ότι ανησυχούν μήπως μείνουν εκτός κάδρου στο ζήτημα του φυσικού αερίου στην περιοχή. Τόνισε με έμφαση πάντως ότι μας συμφέρει ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, διότι με τη στάση του μας έφερε το Ισραήλ, μας έφερε τις ΗΠΑ, μας έφερε την Αίγυπτο!
Μεγάλη αγορά
Η Τουρκία είναι μια αγορά 52 δισ. κυβικών μέτρωνφυσικού αερίου, που δεν μπορεί να αγνοηθεί, αν και με την τακτική που ακολουθεί σε βάρος μας, είναι αδύνατο να συζητούμε για ενεργειακή συνεργασία μαζί της, είπεστη εκδήλωση του ΤΕΕ ο Δρ. Ντίνος Νικολάου, τέως μέλος του ΔΣ της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου και νυν τεχνικός σύμβουλος της Energean. Λόγω της κυπριακής καταγωγής του, ο λόγος του φορτίστηκε συναισθηματικά όταν αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στη Μεγαλόνησο: Δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Λευκωσία να υποκύψει στις πιέσεις και στις απειλές της Τουρκίας, και πως «δεν σταματάμε τις προσπάθειές μας στην ΑΟΖ, για να εξακολουθήσουμε να υπάρχουμε. Η εξάρτηση της Τουρκίας από το φυσικό αέριο και η αδυναμία της να έχει εγχώρια παραγωγή είναι που την κάνουν να έχει εξοργιστεί και να συμπεριφέρεται τόσο επιθετικά απέναντί μας. Θέλει να οδηγήσει τα πράγματα σε διαπραγματεύσεις και συνεκμετάλλευση. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι Τούρκοι έχουν μάθει να παίζουν αυτό το παιχνίδι του εκβιασμού. Ας εκβιάσουν,λοιπόν, αυτούς που εκβιάζονται!».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.