, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Γιαμαρέλλου: Συνεχίζω να κοινωνώ

Από τα επιδημιολογικά δεδομένα για τον κορονοϊό στο τέλος της εβδομάδας θα φανούν τα αποτελέσματα του lockdown, σύμφωνα με την Ελένη Γιαμαρέλλου.

 Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», η καθηγήτρια Παθολογίας, Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων του υπουργείου Υγείας, τόνισε ότι «προς το τέλος της εβδομάδας θα φανούν τα αποτελέσματα του lockdown. Κρατάμε την αισιοδοξία μας μήπως δούμε μείωση των κρουσμάτων»
 «Σκεφτείτε τον ενθουσιασμό του Έλληνα μόλις δει ότι έπεσαν τα κρούσματα. Πόσο θα χαλαρώσει. Επομένως, χαλαρώνω το lockdown, δεν σημαίνει ότι χαλαρώνω τα μέτρα», υπογράμμισε. Συνέχισε, λέγοντας, ότι από τον αριθμό των κρουσμάτων θα φανεί πόσο θα διαρκέσει το lockdown.

«Θα φτάσει τις 10 Δεκέμβρη, τα μέσα Δεκέμβρη; Εξαρτάται από τους αριθμούς και τους επιδημιολόγους. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε εντάξει όμως. Θα συνεχίσουμε να φοράμε μάσκα μέσα έξω, να αποφεύγουμε τους συγχρωτισμούς. Έχουμε ελπίδα να τα καταφέρουμε. Όλα θα εξαρτηθούν στο τέλος αυτής της εβδομάδας», είπε.

Επανέλαβε, μάλιστα, ότι για να γίνει χαλάρωση και «όχι κατάργηση» του lockdown, τα κρούσματα σε όλη τη χώρα πρέπει να είναι 500.Παράλληλα, χαρακτήρισε ως πιθανό το σενάριο να ισχύσουν πιο αυστηρά μέτρα στη βόρεια Ελλάδα λόγω της σφοδρότητας που πλήττεται από τον κορονοϊό.Σε ότι αφορά τον εορτασμό των Χριστουγέννων ανέφερε ότι «αν είμαστε συνεπείς θα μπορέσουμε να κάνουμε Χριστούγεννα με την οικογένειά μας. Να μαζευτούμε με την οικογένειά μας και τους στενότερους φίλους μας».Επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι υπάρχει η πιθανότητα να χωριστεί η Ελλάδα στα δύο. Δηλαδή από λάρισα και πανω πιο αυστηρα μέτρα και κάτω πιο χαλαρά. Επιπλέον, μιλώντας για τα σχολεία, η κ. Γιαμαρέλλου υποστήριξε ότι η μετάδοση του ιού γίνεται στην κινητοποίηση και την ανάμιξη του πληθυσμού και όχι στα σχολεία μέσω των παιδιών.
Έτσι, ως προσωπική της άποψη, όπως διευκρίνισε: «Θα άνοιγα τα σχολεία, αλλά θα οργάνωνα την κινητικότητα των γονέων, αλλά και τον τρόπο που θα σχόλαγαν τα παιδιά».

Ακόμα, η κ. Γιαμαρέλλου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στους νέους. «Κανείς δεν είναι 100% σίγουρος. Να μη σκέφτονται οι νέοι ότι αν κολλήσουν δεν θα πάθουν τίποτα. Προσοχή και οι νέοι. Όλοι κινδυνεύουμε. Άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο».

Σχετικά με τους ιεράρχες που προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό, είπε ότι «το θέμα της μάσκας ήταν πρόβλημα εκεί. Είτε είσαι αρχιερέας είτε αρχιεπίσκοπος, κινδυνεύεις εξίσου. Όλοι να φοράμε μάσκα». Τέλος, ανέφερε ότι συνεχίζει κανονικά η ίδια να κοινωνά. «Ασφαλώς. Ούτε συζήτηση. Μιλάμε μόνο για την Αγία Κοινωνία. Το μεγαλύτερο μυστήριο. Ή πιστεύεις ότι είναι το μυστήριο και δεν μεταδίδεται ή δεν το πιστεύεις».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.