, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Για κυβέρνηση που θέλει τον παλιό δικομματισμό μιλά ο Χαρίτσης – «Εμείς δεν παλινωδούμε»

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιχειρεί να ξαναθέσει το πολιτικό σύστημα στα στενά όρια του παλιού δικομματισμού», διεμήνυσε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, στην τηλεόραση του Kontra, αναφερόμενος στο προς ψήφιση σχέδιο νόμου για το εκλογικό σύστημα.
Μάλιστα, παρατήρησε ότι «έρχεται προς ψήφιση τις ημέρες που απουσιάζει ο κ. Μητσοτάκης από την Ελλάδα, ώστε να αποφύγει την αντιπαράθεση». «Πρόκειται για υποτίμηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας», τόνισε.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε νόμο του κράτους την απλή αναλογική, υλοποιώντας την προεκλογική μας δέσμευση». «Οι μονοκομματικές κυβερνήσεις μας οδήγησαν στην χρεοκοπία. Η λογική του παλαιού πελατειακού κράτους δεν απαντάει στα σύγχρονα προβλήματα», συνέχισε, παραπέμποντας στις εξελίξεις στην Ευρώπη.
Ο Αλ. Χαρίτσης ξεκαθάρισε πως «οι συγκλίσεις σε προγραμματική βάση δεν συνιστούν νόθευση της βούλησης των πολιτών. Η κυβέρνηση της ΝΔ, με τον ‘μπαμπούλα της ακυβερνησίας’ δημιουργεί προσκόμματα σε όποια προσπάθεια σύγκλισης. Έφτασαν στο σημείο να κατηγορούν την απλή αναλογική για την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία», τόνισε. Ενώ υπενθύμισε ότι «ο εκλογικός νόμος για την απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση καταργήθηκε εν μέσω θέρους και πριν καν εφαρμοστεί από τα νέα αυτοδιοικητικά σχήματα».
«Η κυβέρνηση πληρώνει τη ρητορική της και τη διαχειριστική της ανεπάρκεια στο προσφυγικό»
«Η κυβέρνηση υποτίμησε το προσφυγικό» υπογράμμισε ο Αλ. Χαρίτσης. «Προεκλογικά η ΝΔ κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για ένα σύνθετο ζήτημα που απασχολεί όλον τον πλανήτη. Υποστήριζε ότι η αποσυμφόρηση των νησιών δεν είναι λύση. Όσο άνθρωποι θαλασσοπνίγονταν, στελέχη της, όπως ο κ. Γεωργιάδης, έλεγαν ότι οι πρόσφυγες έρχονται να μας αλλοιώσουν», συνέχισε. «Αυτή είναι η κουλτούρα που καλλιέργησε η ΝΔ».
«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να διαχειριστεί το προσφυγικό εκ μέρους όλης της Ευρώπης σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Χωρίς να τάζουμε μαγικές λύσεις καταφέραμε το 2018 και το α΄ εξάμηνο του 2019 να μεταφέρουμε 30.000 ανθρώπους προς την ενδοχώρα. Υλοποιήσαμε προγράμματα ενσωμάτωσης στον αστικό ιστό, όπως το πρόγραμμα ‘Εστία’, και πετύχαμε την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για να μειωθούν οι ροές», υπενθύμισε ο εκπρόσωπος Τύπου, καλώντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη «να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη προκειμένου να αναλάβει τις ευθύνες της», αλλά και «να μην συνδέει το προσφυγικό με άλλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής».
«Η μεσαία τάξη δεν έχει τίποτα να περιμένει από τη ΝΔ»
«Το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό επιβαρύνει τους χαμηλοσυνταξιούχους και τη συντριπτική πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών”, δήλωσε ο Αλ. Χαρίτσης. «Εμείς πετύχαμε την ενιαιοποίηση του συστήματος και των ταμείων και καταφέραμε το 2017 και το 2018 για πρώτη φορά ο ΕΦΚΑ να είναι πλεονασματικός», συμπλήρωσε. Ο Αλ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι “στον προϋπολογισμό του 2020 το σύνολο της συνταξιοδοτικής δαπάνης μειώνεται κατά 200 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που προβλέπονται αυξήσεις για τις υψηλές συντάξεις. Η μεσαία τάξη δεν έχει τίποτα να περιμένει από τη ΝΔ».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.