, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Γιορτάστηκαν τα Αναστενάρια στον Λαγκαδά (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Το πατροπαράδοτο θρακιώτικο έθιμο της πυροβασίας γιορτάστηκε για μία ακόμη χρονιά στα πανηγύρια των αναστενάρηδων στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Οι γιορτές ολοκληρώθηκαν χθες Δευτέρα τιμώντας τη μνήμη του Αγίου Ευθυμίου. Οι Αναστενάρηδες σε δύο σημεία του Λαγκαδά, σε εκδηλώσεις που οργάνωσε η Θρακική Εστία Λαγκαδά και ο σύλλογος «Τα Αναστενάρια του Λαγκαδά», χόρεψαν στους ρυθμούς των τραγουδιών τους και περπάτησαν πάω στη φωτιά έξω από τα κονάκια τους.

Τα χθεσινά αναστενάρια που γιορτάζονται το τριήμερο των γιορτών Αγίου Αθανασίου – Αγίου Αντωνίου και Αγίου Ευθυμίου αποκαλούνται χειμερινά Αναστενάρια καθώς το βασικό πανηγύρι των πυροβατών γίνεται το τριήμερο 21-23 Μαΐου, στη γιορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, βασικών αγίων που τιμούν οι αναστενάρηδες στη βόρεια Ελλάδα. Αντίστοιχες εκδηλώσεις ανήμερα του Αγίου Αθανασίου έγιναν τον φετινό χειμώνα και στην Αγία Ελένη Σερρών.

Κ.Κ. 

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.