, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Γιώργος Κουμουτσάκος: Οι κλειστές δομές θα είναι αυστηρά επιτηρούμενες

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος σε σημερινές του δηλώσεις εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργούν οι νέες κλειστές δομές για τους μετανάστες που σχεδιάζει να φτιάξει η κυβέρνηση.
Μιλώντας στον «Real FM» ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι «Η μορφή των νέων κέντρων είναι αυστηρά επιτηρούμενα και θα έχουν τρεις χώρους. Δύο κλειστούς ξεχωριστούς, ο ένας για εκείνους που μόλις φτάνουν και θα μένουν για 25 ημέρες και ένας για εκείνους που έχουν παραβατικές συμπεριφορές και έχουν αρνητική απάντηση για το άσυλο. Ο υπόλοιπος χώρος του κέντρου είναι εκεί που θα μένουν, που θα τρώνε, που θα είναι η διοίκηση και όλο αυτό θα είναι αυστηρά επιτηρούμενο με κάρτες εισόδου και εξόδου και κλειστά 100% το βράδυ. Είναι μια σαφής αυστηροποίηση που σέβεται τους διεθνείς κανόνες και τις υποχρεώσεις της χώρας αλλά ταυτόχρονα ακούει και σέβεται την ανάγκη να αισθάνονται οι πολίτες ασφαλείς».
Στη συνέχεια ο κ. Κουμουτσάκος συμπλήρωσε πως «Αυτή τη στιγμή στη Λέσβο έχουμε 21.779, στη Χίο 5.576, στη Σάμο 7.659, στη Λέρο 2.645, στην Κω 4.380. Αυτοί είναι οι ακριβείς αριθμοί. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι και διάφανοι» και τόνισε ότι ο αριθμός των αστυνομικών στα συγκεκριμένα νησιά έχει διπλασιαστεί.
Την ίδια στιγμή τόνισε ότι «λειτούργησε σαν κόκκινο καμπανάκι» για την κυβέρνηση αναφορικά με το μεταναστευτικό. «Θυμάμαι την ημερομηνία που λειτούργησε σαν κόκκινο καμπανάκι για όλους, ήταν η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας 21-7-2019 που είπε αν ανοίξω τις πόρτες δεν θα αντέξει καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση πέρα από έξι μήνες. Αυτή ήταν μια ένδειξη ότι η Τουρκία επρόκειτο να αλλάξει πολιτική. Βρεθήκαμε λοιπόν με το στρεβλό εργαλείο να διαχειριστούμε μια κρίση μεταναστευτική. Αυτό πράγματι ήταν κάτι που δεν μπορούσε να προβλεφθεί και έπρεπε να το χειριστούμε. Υπήρξαν και δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις, όμως τώρα έχουμε κάτι καινούργιο πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό εργαλείο στα χέρια μας και ήδη τα πρώτα αποτελέσματα φαίνονται. Είμαι ικανοποιημένος με την πορεία των τελευταίων εβδομάδων στη μεταναστευτική πολιτική της χώρας».
Τέλος κατέληξε λέγοντας πως «Δεν προσάπτω και δεν κατηγορώ για τίποτε τις τοπικές κοινωνίες, άλλο είναι οι δημοτικοί άρχοντες που πρέπει να έχουν μια θέση ευθύνης. Αλλά οι τοπικές κοινωνίες δεν πρέπει να κατηγορηθούν γιατί δεν είναι άλλοι άνθρωποι από εκείνους που το 2015 δέχθηκαν, βοήθησαν και υποστήριξαν τους τότε μετανάστες και πρόσφυγες που έρχονταν κατά κύματα. Υπάρχει μια κόπωση των τοπικών κοινωνιών στο μεταναστευτικό».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.