, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Γιώργος Μαργαρίτης: «Οι πρόσφυγες δεν έφυγαν από την πατρίδα τους επειδή το ήθελαν»

O ÃÉÙÑÃÏÓ ÌÁÑÃÁÑÉÔÇÓ ÓÔÏÍ ÑÁÄÉÏÖÙÍÉÊÏ ÓÔÁÈÌÏ OASIS (ÐÁÐÁÍÉÊÏËÁÏÕ ÁÐÏÓÔÏËÇÓ)

Συνέντευξη στη Φιλίππα Βλαστού

Ο Γιώργος Μαργαρίτης αποτελεί ένα δικό του κεφάλαιο, στο ελληνικό λαϊκό τραγούδι. Οι επιτυχίες που τραγούδησε τον έκαναν γνωστό, όμως η διαχρονικότητα του πηγάζει στην μαγκιά, το πείσμα και την ανθρωπιά του. Λέει την σκέψη του με ειλικρίνεια και διαθέτει ένα σπάνιο – για την εποχή μας – χάρισμα, αυτό της ευγνωμοσύνης. «Η μεγάλη μου δυσκολία ήταν ότι δεν ήξερα πώς πρέπει να ελίσσομαι μέσα στον χώρο. Έκανα κάποιους δίσκους στην αρχή, όμως δεν ήξερα πως να τους προωθήσω στο ευρύ κοινό. Για αυτό χρωστάω ένα ευχαριστώ στους φίλους μου, γνωστούς και άγνωστους, που με κράτησαν και με κρατούν ακόμα», λέει χαρακτηριστικά μιλώντας στην Karfitsa.

Η αρχή της πορείας του στο τραγούδι ξεκίνησε πριν ενηλικιωθεί και πριν μετακομίσει καν στην Αθήνα. Ήταν Πάσχα και εκείνος μόλις 13 ετών, όταν γνώρισε τον – μεγάλο – Τσιτσάνη, σε ένα καφενεδάκι που είχαν τα αδέρφια Τσιτσάνη στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, τα Τρίκαλα. Τον άκουσε να τραγουδάει και τον παρότρυνε να κατέβει στην πρωτεύουσα. Ο μικρός τότε Γιώργος ήταν σίγουρος ότι αυτό που έπρεπε να κάνει ήταν να κυνηγήσει το τραγούδι. «Έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο το γεγονός ότι κατέβηκα στην Αθήνα», εξηγεί ο κ.Μαργαρίτης και προσθέτει ότι κατά την διάρκεια όλων αυτών των χρόνων που ασχολείται επαγγελματικά στον χώρο αυτόν υπήρξαν φορές που βρήκε δυσκολίες και απελπίστηκε. Όμως ήταν πεισματάρης. «Όσο αγαπούσα τη μουσική τόσο μεγάλωνε και μέσα μου το πείσμα. Έτσι είναι, όταν έχεις κάτι δικό σου και παλεύεις για αυτό, αναγνωρίζεται κάποια στιγμή. Αυτό έδωσε χαρά σε μένα, αλλά και στους γύρω μου», υπογραμμίζει.

Όταν τον ρωτάμε τί δουλειά θα έκανε, αν τελικά δεν είχε γίνει τραγουδιστής είναι ξεκάθαρος λέγοντας πως «Προσωπικά δεν έχω πρόβλημα να κάνω οποιαδήποτε δουλειά. Ο καημός όμως μέσα μου για το τραγούδι μεγάλωνε και μεγαλώνει ακόμα. Οπότε ήταν αναπόφευκτο να ασχοληθώ επαγγελματικά με αυτό».

Πιστεύει στην εξέλιξη του λαϊκού τραγουδιού

Μόλις η κουβέντα πήγε στο λαϊκό τραγούδι και στο μέλλον που μπορεί να έχει, ο κ.Μαργαρίτης είναι αισιόδοξος. «Θέλω να πιστεύω πως υπάρχει μέλλον στο λαϊκό τραγούδι και θα είναι αυτό που τραγουδάνε σήμερα τα νέα παιδιά», σημειώνει και τονίζει ότι του αρέσει που οι νέοι κάνουν δικά τους πράγματα και πως για το αν είναι καλό ή όχι, θα κριθούν στο μέλλον. Μάλιστα, δίνει δυο παραδείγματα καλλιτεχνών που θεωρεί ότι είναι φωτεινά παραδείγματα. «Η Νατάσα Θεοδωρίδου και ο Γιώργος Σαμπάνης είναι δυο αξιόλογοι και ταλαντούχοι καλλιτέχνες», δηλώνει.

Η νύχτα τότε

Ο τραγουδιστής θυμάται πως η νύχτα τις προηγούμενες δεκαετίες είχε διαφορές με το σήμερα. «Τα πράγματα στη νύχτα ήταν τότε ωραία, αλλά και τώρα είναι. Σήμερα υπάρχουν πολύ ωραίοι χώροι για διασκέδαση, που παλαιότερα δεν υπήρχαν, αλλά τότε είχαμε τις οικογένειες μαζί μας. Τραγουδούσαμε σε ταβέρνες και ερχόταν ο κόσμος με τα παιδιά τους. Έτσι η νέα γενιά, της τότε εποχής, βίωνε το καλό τραγούδι και όσο μεγάλωνε το ταξίδευε. Αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να συνεχιστούν αρκετά τραγούδια».

Η προσφυγιά

Όταν το 2018 βρέθηκε για συναυλίες στη Λέσβο επισκέφθηκε το Hot Spot στο Καρά Τεπέ. Τότε κανείς δεν ξαφνιάστηκε με την κίνηση του αυτή, διότι είναι γνωστή η ευαισθησία του προς τους ανθρώπους που έχουν οδηγηθεί στην προσφυγιά. «Αυτοί οι άνθρωποι δεν έφυγαν από την πατρίδα τους επειδή το ήθελαν. Είναι άτιμο πράγμα να ξεριζώνεσαι από το μέρος που μεγάλωσες. Μακάρι η πατρίδα μας να είχε υποδομές και να ήταν καλά οικονομικά και να αγκαλιάζαμε αυτούς τους ανθρώπους. Δεν θα είχαμε χάσιμο, αλλά κέρδος», εξηγεί.
«Ήρθαν άνθρωποι, ήρθαν ζωές, μικρά παιδιά. Πρέπει να εξασφαλίσουμε το μέλλον τους. Διαφορετικά, κάποια μέρα, θα δούμε πράγματα που δεν τα χωράει ο νους μας.
Οι ‘’μεγάλοι και τρανοί’’ όλων των κρατών πρέπει να το δουν από την καλή πλευρά του και να βοηθήσουν όλοι, καθώς μόνη της η πατρίδα μας δεν μπορεί», αναφέρει.

Ο Γιώργος Μαργαρίτης είναι από τους καλλιτέχνες που έχουν αγαπήσει τη Θεσσαλονίκη και έχει αγαπηθεί από το κοινό της. Μια συνάντηση μεταξύ τους είχε προγραμματιστεί για τις 24 Μαρτίου, ωστόσο λόγω της εφαρμογής των μέτρων για τον κορωνοϊό (COVID-19), η προγραμματισμένη συναυλία στο Αριστοτέλειον θέατρο, δεν θα πραγματοποιηθεί.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.